O Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Μ. Χρυσοχοϊδης σε συνέντευξη τύπου, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19.03.2014, ανακοίνωσε την "έναρξη υλοποίησης ενός πολύ μεγάλου έργου που θα αλλάξει τη μορφή των αστικών συγκοινωνιών και θα κάνει καλύτερη την καθημερινότητα των ανθρώπων".
"Σε δυο χρόνια θα έχουμε δίκτυα μεταφοράς μεγαλύτερης αξίας, καλύτερης εξυπηρέτησης και εξυπνότερης διαχείρισης για...
την εξυπηρέτηση του 1,5 εκατομμύριου πολιτών που μετακινούνται καθημερινά στο λεκανοπέδιο της Αττικής χωρίς αύξηση της τιμής του εισιτηρίου", επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.
Το νέο σύστημα δίνει τη δυνατότητα αναλογικών χρεώσεων σύμφωνα με την απόσταση που διανύει ο επιβάτης, ενώ στις μικρές διαδρομές το κόστος αναμένεται να είναι χαμηλότερο από την τρέχουσα τιμή του ενιαίου εισιτηρίου.
Το έργο με τίτλο "Ενιαίο Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου" εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» στο πλαίσιο του διαρθρωτικού στόχου σύγκλισης της Ελλάδας και η διαχείριση της συγχρηματοδότησής του πραγματοποιείται από την ΕΥΔ του Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση» κατόπιν εκχώρησης.
Έχει συνολικό προϋπολογισμό 94 εκατ. Ευρώ, συγχρηματοδοτείται κατά 28,8 εκατ. Ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικούς πόρους αποτελεί επένδυση και συνεισφέρει στην αναβάθμιση των αστικών μέσων μεταφοράς με την δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας.
Για την εξασφάλιση της νόμιμης μετακίνησης και την αποτροπή της εισιτηριο-διαφυγής, η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτήριου θα συνοδεύεται με την τοποθέτηση ειδικών πυλών στις εισόδους και εξόδους των σταθμών επιβίβασης και αποβίβασης, όπου οι επιβάτες θα πρέπει να επικυρώνουν το εισιτήριό τους.
Το ηλεκτρονικό εισιτήριο μαζί με την εγκατάσταση πληροφοριακού συστήματος τηλεματικής, ένα έργο που συμπληρώνει την αποτελεσματική λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και υλοποιείται παράλληλα με αυτό, θα προσφέρουν ευελιξία και οικονομία στη μετακίνηση των πολιτών μέσα στην πόλη.
Η "Τηλεματική" πρόκειται να διευκολύνει την πληροφόρηση των επιβατών για τους ακριβείς χρόνους διέλευσης των συγκοινωνιών και του κόστους των συνδυασμένων μετακινήσεων και μέσω διαδικτύου, ενώ συνεισφέρει στην ηλεκτρονική διαχείριση των μέσων μεταφοράς με τη δημιουργία 1.000 έξυπνων στάσεων. Εντάσσεται και αυτό στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» ενώ η διαχείριση της συγχρηματοδότησής του πραγματοποιείται από την ΕΥΔ του Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση».
πηγή