Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΕΑΑ: H Ελληνική αγορά οχημάτων (Απρίλιος 2014)

Επιβατικά αυτοκίνητα

Καινούργια: Η αγορά των επιβατικών αυτοκινήτων σημείωσε μικρή αύξηση 2,1% τον Απρίλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Στο πρώτο τετράμηνο του έτους, ταξινομήθηκαν συνολικά 22.051 επιβατικά αυτοκίνητα, συγκριτικά με 19.475 την ίδια περίοδο πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 13,2%.

Η αγορά καινούργιων επιβατικών αυτοκινήτων εμφανίζει κάποια σημάδια σταθεροποίησης, καθώς οι ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις στην πορεία της οικονομίας, κυρίως λόγω της εμφάνισης πρωτογενούς πλεονάσματος και της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές για πρώτη φορά μετά από τέσσερα...
χρόνια, συνέβαλλαν καθοριστικά στη θεαματική ανάκαμψη που σημείωσε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ο οποίος κινείται στα λιγότερο αρνητικά επίπεδα της τελευταίας τετραετίας.

Βέβαια, ο ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς επιβατικών αυτοκινήτων, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διόγκωση των εταιρικών πωλήσεων εξαιτίας κυρίως του μεγάλου όγκου κρατήσεων, καθώς και τον Απρίλιο συνεχίστηκε με εντυπωσιακούς ρυθμούς η αύξηση της τουριστικής κίνησης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, παρά τα θετικά μηνύματα της οικονομίας, τα νοικοκυριά εξακολουθούν σε μεγάλο βαθμό να υφίστανται πιέσεις, εξαιτίας της μεγάλης φορολογικής επιβάρυνσης την τελευταία τετραετία.

Η συμμετοχή των εταιρικών πωλήσεων επιβατικών αυτοκινήτων, από τις αρχές του έτους, ανήλθε σε 47,6% από 44,9% την αντίστοιχη περίοδο το 2013, ενώ τον Απρίλιο παρατηρήθηκε μείωση -5,6%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Όσον αφορά στον Απρίλιο, οι εταιρικές πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων αποτελούν το 50,8% της συνολικής αγοράς, αντανακλώντας την εξασθένηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών. Οι πωλήσεις των πετρελαιοκίνητων επιβατικών αυτοκινήτων συνεχίζουν, για δέκατο διαδοχικό μήνα, να βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων των καταναλωτών (σχεδόν 6 στα 10 καινούργια επιβατικά αυτοκίνητα).

Αναλυτικότερα, τον περασμένο μήνα ταξινομήθηκαν 5.444 επιβατικά αυτοκίνητα έναντι 5.333 τον Απρίλιο του 2013. Οι εταιρικές πωλήσεις έφτασαν τις 2.764 μονάδες, με τις λιανικές πωλήσεις να ακολουθούν με 2.680 μονάδες. Εκ των 5.444 επιβατικών αυτοκινήτων, 3.100 ήταν πετρελαιοκίνητα, 2.249 βενζινοκίνητα, 49 υβριδικά, 36 φυσικού αερίου, 8 διπλού καυσίμου και 2 ηλεκτρικά. Το 93,5% των συνολικών πωλήσεων επιβατικών αυτοκινήτων του Απριλίου αφορά αυτοκίνητα με κινητήρα ως 1.600 κυβικά εκατοστά.

Ελαφρά φορτηγά (μικτού βάρους ως 3,5 τόνους)

Καινούργια: Η αγορά των ελαφρών φορτηγών σημείωσε πτώση -8,2% τον Απρίλιο, συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2013.

Τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, ταξινομήθηκαν συνολικά 1.464 ελαφρά φορτηγά, έναντι 1.159 το αντίστοιχο διάστημα το 2013, σημειώνοντας αύξηση 26,3%.

Ειδικότερα για το μήνα Απρίλιο, τα ελαφρά φορτηγά τύπου Vanette αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο στην κατηγορία των ελαφρών φορτηγών (48,2%), με τα Pick-up να βρίσκονται στη δεύτερη θέση με μερίδιο αγοράς 36,3%.

Η συνολική αγορά των ελαφρών φορτηγών το μήνα Απρίλιο έφτασε τις 369 μονάδες έναντι 402 την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σημειώνοντας πτώση -8,2%. Οι εταιρικές πωλήσεις ελαφρών φορτηγών έφτασαν τις 235 μονάδες (63,7%), ενώ οι λιανικές πωλήσεις ανήλθαν σε 134 μονάδες (36,3%).

Φορτηγά (μικτού βάρους πάνω από 3,5 τόνους)

Καινούργια: Η αγορά των μεσαίων και βαρέων φορτηγών συνέχισε για δεύτερο διαδοχικό μήνα σε αρνητικό πρόσημο, σημειώνοντας πτώση -18,8% συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2013.

Το πρώτο τετράμηνο του έτους, ταξινομήθηκαν συνολικά 89 φορτηγά, έναντι 93 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, σημειώνοντας πτώση -4,3%.

Τον περασμένο Απρίλιο ταξινομήθηκαν συνολικά 26 φορτηγά συγκριτικά με 32 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, σημειώνοντας πτώση -18,8%.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της συγκεκριμένης κατηγορίας οχημάτων συνεχίζει να καλύπτεται από εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα. Τα καινούργια εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό ποσοστό του συνόλου, διατηρώντας υψηλό το μέσο όρο ηλικίας των μεσαίων και βαρέων φορτηγών στη χώρα μας, με όλα τα προβλήματα οδικής ασφάλειας και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που συνεπάγεται ο υπέργηρος στόλος.

Λεωφορεία

Καινούργια: Η αγορά των λεωφορείων συνέχισε για τέταρτο διαδοχικό μήνα τη θετική της πορεία, καθοδηγούμενη κυρίως από τη δυναμική που εμφανίζουν φέτος οι κρατήσεις σε ταξιδιωτικά γραφεία.

Το πρώτο τετράμηνο του 2014, ταξινομήθηκαν συνολικά 46 λεωφορεία, όταν το αντίστοιχο διάστημα το 2013 είχαν ταξινομηθεί μόλις 15, σημειώνοντας αύξηση 206,7%.

Ειδικότερα, τον Απρίλιο ταξινομήθηκαν 14 λεωφορεία (13 τουριστικά και 1 μεταφοράς ΑΜΕΑ), έναντι μόλις 4 τον αντίστοιχο μήνα το 2013 (+250%).

Μοτοσυκλέτες (άνω των 50 cc)

Καινούργιες μοτοσυκλέτες: Η αγορά των μοτοσυκλετών σημείωσε πτώση -11,7% τον Απρίλιο συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Από τις αρχές του έτους, ταξινομήθηκαν συνολικά 8.458 μοτοσυκλέτες, έναντι 8.307 το ίδιο διάστημα το 2013, σημειώνοντας οριακή αύξηση 1,8%.

Τον Απρίλιο ταξινομήθηκαν συνολικά 2.750 μοτοσυκλέτες έναντι 3.114 τον ίδιο μήνα πέρυσι (-11,7%). Αξίζει να σημειωθεί ότι 7 στις 10 καινούργιες μοτοσυκλέτες που πωλούνται είναι ως 250 κ. εκ. (70%), ενώ οι μοτοσυκλέτες ως 400 κ. εκ. αποτελούν το 88% των συνολικών ταξινομήσεων.
Πηγή: ΣΕΑΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις χωρίς δάνειο από τράπεζα

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις Θέλετε να προβείτε στην αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με 36 άτοκες δόσεις και χωρίς δάνειο από τράπεζα; Και όμως γίνεται...Δείτε πώς:

Online εφαρμογή εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

Η εφαρμογή AUTOSCAN είναι μια μηχανή προσεγγιστικής εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, βασιζόμενη στην επεξεργασία μεταβλητών παραγόντων που επηρεάζουν την εμπορική μεταπωλητική τους αξία σε ετήσια βάση. Το ανθρώπινο δυναμικό της δραστηριοποιείται στον χώρο του αυτοκινήτου καθημερινά, διατηρώντας βάσεις δεδομένων σχετικά με τα χαρακτηριστικά της εμπορικής αξίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων της ελληνικής αγοράς καταγράφοντας την διαδικασία αγοραπωλησίας τους. Αντλεί πολύτιμες πληροφορίες από τεχνικές και εμπορικές παραμέτρους που συνεχώς μεταβάλουν την οικονομική...

Αυτοκίνητα-ευκαιρίες: Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Ελέγξτε αν αξίζουν με 45 ευρώ παίρνοντας 10σέλιδη τεχνική αναφορά!

Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Το αρμόδιο τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει προς πώληση νέα αυτοκίνητα-προσφορές με πολύ χαμηλές τιμές και πού ξέρεις με λϊγο καλό ψάξιμο - και αρκετή τύχη -  ίσως βρείς αυτό που σε ενδιαφέρει χωρίς να πονέσει ιδιαίτερα η τσέπη σου...