Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ της ενέργειας "ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΥΧΤΑ ΧΩΡΙΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ" 2010

Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα
16 Οκτωβρίου 2010 από το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς»
  

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ



Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» (Ι.Ο.ΑΣ. – www.ioas.gr) διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία για 4η χρονιά την εκδήλωση «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα» στην Ελλάδα και στην Κύπρο ταυτόχρονα με τη μεγάλη Πανευρωπαϊκή διοργάνωση σε 27 χώρες (Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Πολωνία, Δανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ισπανία, Σλοβακία, Μάλτα, Κύπρος, Ιταλία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Ουγγαρία, Φιλανδία, Βουλγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Γερμανία, Σουηδία, Κάτω Χώρες, Σλοβενία, Ρουμανία), το Σάββατο βράδυ, 16 Οκτωβρίου 2010 σε συνεργασία με τους «ResponsibleYoungDrivers» (RYD) του Βελγίου, παρουσιάζοντας στους νέους ότι το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε 23 μεγάλα νυχτερινά κέντρα σε 14 πόλεις της Ελλάδας σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα 1:

Πίνακας 1
Πόλεις Νυχτερινά κέντρα
ΑΤΤΙΚΗ VANITY (Μαρούσι), DA VINCI (Αγ. Παρασκευή), VEGA (Μοναστηράκι), SANTE (Γαλάτσι)
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ VOGUE, BLOCK 33 
ΧΑΛΚΙΔΑ ΚΑΣΤΡΟ
ΠΑΤΡΑ DISCO ROOM
ΛΑΡΙΣΑ ΧΙΛΙΑΧΕΙΛΙΑ, ΠΟΤΑΜΙ,
ΣΕΡΡΕΣ ΑΛΧΗΜΕΙΟ, PEOPLE
ΧΑΝΙΑ SENSO
ΧΙΟΣ SUENO
ΡΟΔΟΣ DOME
ΤΗΝΟΣ Στον κεντρικό πεζόδρομο
ΞΑΝΘΗ Παραλία (στα μπαράκια)
ΔΡΑΜΑ ΘΕΑΤΡΟ Live
ΦΛΩΡΙΝΑ CAFE GLAM
ΒΟΛΟΣ VOX Music Stage

Το μήνυμα της βραδιάς ήταν:

«Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει… Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας».

Η κύρια αιτία για την ενέργεια αυτή είναι το ότι η κατανάλωση του αλκοόλ και η υπερβολική ταχύτητα ...
αποτελούν τις βασικότερες αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας, όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Ειδικότερα μετά τη νυχτερινή διασκέδαση του Σαββάτου παρατηρείται τριπλασιασμός του αριθμού των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων.
Σύμφωνα με τα στατιστικά της Τροχαίας για το έτος 2009, από το σύνολο των θανατηφόρων ατυχημάτων (1.314), το 20,17% προκλήθηκε από μέθη (265 συμβάντα).

Περίπου 150 εθελοντές και στα 23 νυχτερινά κέντρα της Ελλάδας ήταν παρόντες κατά τη διάρκεια της βραδιάς για να παροτρύνουν τους νέους να μην καταναλώσουν αλκοόλ στην περίπτωση που αποτελούσαν τον «οδηγό της παρέας τους».
Πολύτιμη ήταν η βοήθεια της Διεύθυνσης Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας που εκπαίδευσε τους επικεφαλής των ομάδων εθελοντών στη χρήση των αλκοολομέτρων τα οποία διέθεσαν για τις ανάγκες της διοργάνωσης μετά από αίτημα του Ινστιτούτου.

Περισσότεροι από 2500 νέοι που είχαν έρθει με το δικό τους μεταφορικό μέσο στα νυχτερινά κέντρα των αναφερόμενων πόλεων, υποσχέθηκαν να μην καταναλώσουν αλκοόλ και φόρεσαν ένα αναγνωριστικό βραχιολάκι στον καρπό τους κατά την είσοδό τους στο κέντρο, έτσι ώστε να μπορέσουν να «δεσμευτούν» και να κάνουν ένα φιλικό αλκοτέστ κατά την έξοδό τους. Το 44% των συμμετεχόντων προέβησαν σε φιλικό αλκοτέστ (ποσοστό μεγαλύτερο από πέρυσι [40%] στην αντίστοιχη ενέργεια του Ινστιτούτου) εκ των οποίων το 1/4στο σύνολο των  αποτελεσμάτων ήταν πάνω από το όριο που ορίζει ο ΚΟΚ (≥0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα και άνω και ≥0,10 χιλιοστά για τους οδηγούς επαγγελματικών οχημάτων, μοτοσυκλετιστές και νέους οδηγούς που είναι κάτοχοι αδείας οδήγησης επί χρονικό διάστημα μικρότερο των 2 ετών ενώ για την Κύπρο το ποσοστό είναι 0,20 για κάθε περίπτωση).
Συνολικά 782 άντρες και 318 γυναίκες έκαναν αλκοτέστ εκείνη τη βραδιά εκ των οποίων 191 άντρες και 41 γυναίκες αντίστοιχα ήταν πάνω από το όριο.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε Ρόδο, Πάτρα, Τήνο και Δράμα, 1 στους 3 νέους που αποτελούσαν τον οδηγό της παρέας τους βρέθηκαν πάνω από το όριο κατά τη μέτρηση αλκοόλ στην έξοδό τους από το κέντρο, ακολουθεί η Ξάνθη με αναλογία 1 στους 4, στη συνέχεια η Χίος, η Λάρισα και η Φλώρινα με αναλογία 1 στους 5, μετά η Αττική, η Χαλκίδα και ο Βόλος με αναλογία 1 στους 6, ακολουθεί η Θεσσαλονίκημε αναλογία 1 στους 7 και τέλος οι Σέρρες (που παρουσίασαν και τα καλύτερα αποτελέσματα) με αναλογία από 1 στους 12 νέους για το έτος 2010 (βλ. πίνακα 2 με συγκριτικά στοιχεία). Αξιοπρόσεκτο στοιχείο προκύπτει για την περιοχή των Χανίων με αναλογία 1 στους 2 νέους που βρέθηκαν πάνω από το όριο.  

Σύμφωνα με τα παραπάνω τα αποτελέσματα προέκυψαν πιο αισιόδοξα στις μεγαλουπόλεις από ότι στις μικρότερες πόλεις.
Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι στις περιοχές που είχε πραγματοποιηθεί και παλαιότερα η εν λόγω ενέργεια από το Ινστιτούτο, τα ποσοστά είχαν αισθητή βελτίωση.
Επιπλέον αρκετοί ήταν οι ευσυνείδητοι νέοι της Αττικής που ήρθαν με τα ΜΜΜ, με σκοπό την κατανάλωση αλκοόλ και την επιστροφή τους στο σπίτι με ασφάλεια.

Στην Κύπρο επίσης σε σύνολο 520 που φόρεσαν βραχιολάκια έγιναν μετρήσεις σε 320 άτομα και βρέθηκαν ότι το 31,5% των οδηγών ήταν πάνω από το όριο, το 45% ήταν μέσα στο επιτρεπτό όριο ενώ το 23,4% είχαν τηρήσει την υπόσχεσή τους για μηδενική κατανάλωση.

Η εν λόγω ενέργεια πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο με τη συμβολή της Τροχαίας με την υποστήριξη της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών, του Συνδέσμου Ελληνικών Αποσταγμάτων & Οινοπνευματωδών Ποτών και της AXA-Ασφαλιστικής ενώ καθοριστική για την επιτυχία της διοργάνωσης ήταν και η βοήθεια και ο ζήλος των εθελοντών & συντονιστών του Ινστιτούτου σε τοπικό επίπεδο.

Για την επιτυχή διεξαγωγή της ενέργειας συνεργάστηκαν επίσης με προθυμία αρκετοί φορείς, όπως: Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Πατρών, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών & Ναυαγοσωστών Χαλκίδας & Χανίων, Τροχαία Δράμας, Δ/νση Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών, Δήμος Γαλατσίου, Δήμος Εξωμβούργου Τήνου, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α. Ρόδου, Ε.ΚΑΤ.Ο Φλώρινας, Σύλλογος Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων Χανίων και Τοπική Λέσχη Αυτοκινήτου Βόλου όπου πραγματοποιήθηκε για 1η φορά.

Περισσότερες πληροφορίες: 210 8620150 καθώς και  www.ioas.gr


Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα
Αποτελέσματα ανά έτος
(* αναλογία πάνω από το όριο κατά τη μέτρηση αλκοόλ στην έξοδό τους από το κέντρο)
Πόλεις 2010
2010 *
2009 *
2008 *
Αττική
1 στους 6
1 στους 4
1 στους 4
Θεσσαλονίκη
1 στους 7
1 στους 7
1 στους 4
Χαλκίδα
1 στους 6
1 στους 4
1 στους 4
Λάρισα
1 στους 5
1 στους 4
1 στους 4
Πάτρα
1 στους 3
1 στους 7
1 στους 7
Σέρρες
1 στους 12
1 στους 5
-
Χίος
1 στους 5
1 στους 4
1 στους 3
Ρόδος
1 στους 3
1 στους 3
1 στους 2
Χανιά
1 στους 2
1 στους 3
1 στους 2
Σύρος
-
1 στους 4
-
Δράμα
1 στους 3
-
-
Βόλος
1 στους 6
-
-
Φλώρινα
1 στους 5
-
-
Τήνος
1 στους 3
-
-
Ξάνθη
1 στους 4
-
-
 


Φωτογραφικό υλικό
Μέρος Α’: οι εθελοντές του Ινστιτούτου ενημερώνουν τους νέους για την ενέργεια και φοράνε το βραχιολάκι στους ενδιαφερόμενους
Μέρος Β’: οι νέοι προσέρχονται για το φιλικό αλκοτέστ κατά την έξοδό τους από το κέντρο
Μέρος Γ’: οι νέοι που τήρησαν την υπόσχεσή τους και δεν κατανάλωσαν αλκοόλ παραλαμβάνουν τα δώρα που προσέφερε το Ινστιτούτο

Σχετικά Αρχεία:
ΑΦΙΣΑ (1038 KB)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Online εφαρμογή εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

Η εφαρμογή AUTOSCAN είναι μια μηχανή προσεγγιστικής εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, βασιζόμενη στην επεξεργασία μεταβλητών παραγόντων που επηρεάζουν την εμπορική μεταπωλητική τους αξία σε ετήσια βάση. Το ανθρώπινο δυναμικό της δραστηριοποιείται στον χώρο του αυτοκινήτου καθημερινά, διατηρώντας βάσεις δεδομένων σχετικά με τα χαρακτηριστικά της εμπορικής αξίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων της ελληνικής αγοράς καταγράφοντας την διαδικασία αγοραπωλησίας τους. Αντλεί πολύτιμες πληροφορίες από τεχνικές και εμπορικές παραμέτρους που συνεχώς μεταβάλουν την οικονομική...

Το FIAT Pandina

Το FIAT Pandina Η FIAT παρουσίασε το τελευταίο όπως φάινεται facelift του θρυλικού Panda, ενός μοντέλου που έχει διαγράψει πορεία 40 ετών και πάνω από 8 εκατομμυρίων πωλήσεων. Το όνομα αυτού Pandina!Πανεύκολο στην οδήγηση, εύχρηστο στην καμπίνα και οικονομικό στη χρήση, το μοντέλο έχει δημιουργήσει το δικό του φανατικό όσο και πιστό κοινό.

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις χωρίς δάνειο από τράπεζα

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις Θέλετε να προβείτε στην αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με 36 άτοκες δόσεις και χωρίς δάνειο από τράπεζα; Και όμως γίνεται...Δείτε πώς: