Η βενζίνη έχει πάρει την ανιούσα, το service του αυτοκινήτου κοστίζει και η ιδέα του να μετακινείται κανείς με τα μέσα μαζικής μεταφοράς μοιάζει περισσότερο με πονοκέφαλο παρά με αναγακαιότητα, ειδικά όταν είναι συνηθισμένος να απολαμβάνει τις ανέσεις του δικού του οχήματος. Μπροστά σε αυτό το σταυροδρόμι τι θα επέλεγες; Μα φυσικά ένα όχημα που θα σε μεταφέρει στον προορισμό...
σου χωρίς τα χρήματα από το πορτοφόλι σου να κάνουν «φτερά» κάθε φορά που πρέπει να το εφοδιάσεις με καύσιμα. Για κάποιους φαντάζει ουτοπία για κάποιους άλλους είναι ήδη πραγματικότητα.
Πριν από λίγες ημέρες έκανε την «παρθενική» του εμφάνιση στο Ηράκλειο, έξω από την Περιφέρεια Κρήτης ένα καινοτόμο ηλιακό όχημα, κατασκευασμένο από ομάδα Κρητικών μηχανικών. Και το όνομα αυτού Sunnyclist. Πρόκειται για ένα υβριδικό ηλιακό τριθέσιο μοτοποδήλατο και αποτελεί μία νέα ξεχωριστή κατηγορία οχήματος, το οποίο κινείται με ηλιακή ενέργεια μέσω συλλέκτη που είναι τοποθετημένος στην οροφή του. Στόχος των κατασκευαστών είναι να βγει στην παραγωγή και να κυκλοφορήσει από το καλοκαίρι του 2015. Με φωτοβολταϊκή γεννήτρια 665Wp και ισχύ κινητήρα 4kW μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα άνω των 50χλμ/ώρα με μοναδική αυτονομία μεταφέροντας με τρία άτομα με τις αποσκευές τους. Μπορεί να διανύσει 240 χιλιόμετρα με χωρητικότητα μπαταρίας μόλις 3 kWh, ενώ ένα μικρό ηλεκτρικό αυτοκίνητο για την ίδια αυτονομία απαιτεί τετραπλάσια μπαταρία.
Σε πρώτη φάση, θα κάνει τον γύρο του νησιού, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 2η Ενεργειακή Εβδομάδα Περιφέρεια Κρήτης. Το εγχείρημα της ομάδας των μηχανικών έχει βεβαίως και επιχειρηματικές προεκτάσεις. Φιλοδοξούν μέσω του Sunnyclist να προσελκύσουν το ενδιαφέρον επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού και να δώσουν λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα που ταλανίζει ένα τόσο πολυσύχναστο νησί όπως είναι η Κρήτη.
Κατά την επίσημη παρουσίαση του ηλιακού οχήματος ο Μανόλης Τσικανδυλάκης, μηχανολόγος μηχανικός, μέλος της ομάδας του Sunnyclist δήλωσε πως πρόκειται για το πρώτο ρεαλιστικό ηλιακό όχημα. Κατασκευάζεται στην Κρήτη, είναι μοναδικό σε αυτονομία και έχει δημιουργηθεί για να λύσει πρακτικά προβλήματα. Το μεγάλο στοίχημα θα είναι ο γύρος της Κρήτης. Εκτιμάται ότι θα διανύσουν περίπου 850 χιλιόμετρα σε 5 ημέρες αποδεικνύοντας πως ένα όχημα σαν το Sunnyclist μπορεί να κυκλοφορήσει άνετα στους δρόμους και όχι να αποτελεί ένα πείραμα προς εξέταση στο εργαστήριο.
Για την κατασκευή του Sunnyclist χρειάστηκαν 4 χρόνια σκληρής δουλειάς και ερευνών. Οι δημιουργοί του αναφέρουν πως έχουν φτιάξει το πρώτης γενιάς πρωτότυπο με το οποίο θα βγουν στην παραγωγή με κάποιες βελτιώσεις. Για όσους διακατέχονται από οικολογική συνείδηση και είναι ταυτοχρόνως και «οικονόμοι» το κόστος του εκτιμάται ότι θα ξεκινάει από το ήμισυ της αξίας ενός ευρωπαϊκού ηλιακού οχήματος περίπου 6,5 με 7.000 ευρώ.
Ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης έσπευσε να συγχαρεί την ομάδα των Κρητικών μηχανικών και όπως επεσήμανε «η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει την προσπάθεια των Κρητικών επιστημόνων και τεχνικών που έχει να κάνει με το ηλιακό αυτοκίνητο το οποίο συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, στην οικολογική μετακίνηση, την ποιότητα ζωής».
Πρόσθεσε δε πως θέλουν να μετεξελιχθεί το συντομότερο δυνατόν και να αποδείξουν ότι οι επιστήμονες της Κρήτης μπορούν και θέλουν να πραγματοποιούν τέτοιες πρωτοπόρες δραστηριότητες. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιάννης Χαρωνίτης υπογράμμισε πως η εν λόγω εφεύρεση μπορεί να εκμεταλλευτεί και την ηλιακή και την ηλεκτρική ενέργεια αλλά και την ενέργεια του ίδιου του ποδηλάτη.
Πηγή: fortunegreece.com