Η απαγόρευση αποστολής μηνυμάτων SMS στη διάρκεια της οδήγησης δεν έχει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα και προκαλεί περισσότερα ατυχήματα, προκύπτει από αμερικανική έκθεση, που παρουσιάστηκε στο Κάνσας Σίτι και έχει εξοργίσει τις αμερικανικές αρχές.
Η πρωτεύουσα Ουάσιγκτον και περίπου 30 Πολιτείες, οι μισές εκ των οποίων μέσα στο 2010, έχουν θεσπίσει απαγορεύσεις στην αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων κατά την οδήγηση. Το ίδρυμα ερευνών ατυχημάτων Highway Loss Data Institute (HLDI) πραγματοποίησε τη δειγματοληψία για την έκθεσή του πριν και μετά την εφαρμογή των απαγορεύσεων της χρήσης κινητού στην οδήγηση στις Πολιτείες της Καλιφόρνιας, της Λουϊζιάνας, της Μινεσότας, και της Ουάσιγκτον.
«Οι απαγορεύσεις της αποστολής μηνυμάτων δεν έχει...
μειώσει τον κίνδυνο των ατυχημάτων. Κατά έναν παράδοξο λόγο, αυτά έχουν αυξηθεί στις τρεις από τις τέσσερις Πολιτείες που εξετάσαμε και στις οποίες είχε αποφασιστεί μόλις η απαγόρευση αποστολής μηνυμάτων κατά την οδήγηση», τονίζει ο Έιντριαν Λούντ, πρόεδρος της HLDI.
Οι έκθεση συμπεραίνει πως τα ατυχήματα εξακολουθούν, κυρίως με θύματα τους νέους οδηγούς, που δεν σέβονται τις απαγορεύσεις. Το 45% των ανθρώπων ηλικίας 18-24 ετών δηλώνει πως παρ’ όλα ταύτα εξακολουθεί να πληκτρολογεί μηνύματα στο κινητό του», προσθέτει το ινστιτούτο.Όπως τονίζεται στην έκθεση, τα ατυχήματα αυξάνουν επειδή οι οδηγοί πλέον προσπαθούν να κρυφθούν περισσότερο όταν πληκτρολογούν ενώ βρίσκονται στον δρόμο. «Το μόνο που κάνουν πλέον είναι να χαμηλώνουν τη συσκευή, γνωρίζοντας πως είναι παράνομο», αλλά κάνοντας αυτήν την κίνηση «συμβάλλουν ώστε να αυξάνουν τα ατυχήματα».
Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών Ρέι ΛαΧουντ χαρακτήρισε «παραπλανητική» και «ψευδή» αυτήν την έκθεση. «Ζωές εκτίθενται σε κίνδυνο και όλες οι αξιόπιστες έρευνες καταδεικνύουν πως οι αυστηροί και καλώς τηρούμενοι νόμοι, όπως και η επίδειξη μίας δημόσιας συνείδησης βοηθούν να σταματήσει αυτή η θανατηφόρος επιδημία που εντοπίζεται στην αφηρημένη οδήγηση στους δρόμους μας», τόνισε ο υπουργός, για το φαινόμενο αυτό.
Το περασμένο έτος 5.500 από τους 33.800 θανάτους στους δρόμους οφείλονταν στην απόσπαση της προσοχής από το κινητό τηλέφωνο κατά την οδήγηση, τονίζει το υπουργείο.