Έλεγχοι μέτρησης ρύπων στα αυτοκίνητα VW ζητά το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών |
Επιστολή από το Κέντρο προς τους συναρμόδιους υπουργούς
Να διενεργηθούν περαιτέρω ανεξάρτητοι έλεγχοι στα αυτοκίνητα μάρκας VolksWagen, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι εκπομπές ρύπων είναι οι προβλεπόμενες κι ότι οι διορθωτικές κινήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας στα οχήματα, στο πλαίσιο του προγράμματος ανάκλησης, έχουν όντως αποτέλεσμα, ζητά με επιστολή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Η επιστολή εστάλη με αφορμή τα αποτελέσματα ελέγχων στην Ιταλία σε αυτοκίνητα που επηρεάστηκαν από τη «συσκευή απάτης», με αποτέλεσμα να εμφανίζουν χαμηλότερους ρύπους από τους πραγματικούς. Οι έλεγχοι έδειξαν -σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ- ότι τα διορθωτικά μέτρα που εφαρμόζει η VolksWagen έχουν στην πραγματικότητα οδηγήσει σε αύξηση των εκπομπών ρύπων αντί για μείωσή τους, τουλάχιστον στα ελεγχθέντα αυτοκίνητα. «Ζητούμε από το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού να διενεργήσει επειγόντως ανεξάρτητους ελέγχους στα αυτοκίνητα (πριν και μετά τη διόρθωσή τους), ώστε να διασφαλιστεί ότι η ανάκληση ανταποκρίνεται στο σκοπό της και ότι δε θα υπάρξουν παρενέργειες από την ανάκληση και τη διόρθωση των αυτοκινήτων. Η Ιταλική Ένωση Καταναλωτών Altroconsumo έλεγξε, π.χ, αυτοκίνητο Audi Q5 2.O TDI 110.KW, πριν και μετά τη "διόρθωσή" του, χρησιμοποιώντας το επίσημο πρωτόκολλο ελέγχου (NEDC) και ανακάλυψε ότι οι εκπομπές NOx ήταν 25% υψηλότερες, από το όριο που επιτρέπει το επίσημο Euro5. Τα αποτελέσματα έδειξαν 13% αύξηση των εκπομπών NOx, μετά τη διόρθωση» ισχυρίζεται το ΚΕΠΚΑ.
Σύμφωνα με την καταναλωτική οργάνωση, το υπουργείο θα πρέπει να διενεργήσει ελέγχους σε συνθήκες επίσημου εργαστηρίου και πραγματικής οδήγησης και να ληφθούν υπόψη τυχόν επιπτώσεις στο κόστος διόρθωσης και συντήρησης του αυτοκινήτου. "Τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων πρέπει να δημοσιοποιηθούν και σε περίπτωση, που δείξουν αρνητικές επιπτώσεις, η V.W. πρέπει να υποχρεωθεί να σταματήσει την ανάκληση. Σας ζητούμε να εκθέσετε τους προβληματισμούς μας τόσο στον Όμιλο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, όσο και στις υπεύθυνες αρχές της Γερμανίας καθώς και στις ευρωπαϊκές αρχές, για να διασφαλιστεί ότι θα ακολουθηθεί μια αποτελεσματική προσέγγιση για την επίλυση του προβλήματος" καταλήγει η επιστολή, που απευθύνεται στους υπουργούς Οικονομίας, Γεώργιο Σταθάκη, Περιβάλλοντος, Παναγιώτη Σκουρλέτη και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, καθώς και στον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Αντώνιο Παπαδεράκη.
Πηγή: Newsbeast.gr