Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κατευθυντική ευστάθεια, ακρίβεια στις στροφές: ευφυής μετάδοση ισχύος με BMW xDrive και MINI ALL4

Η χειμερινή περίοδος προσφέρει τα καλύτερα επιχειρήματα υπέρ της χρήσης ευφυών συστημάτων τετρακίνησης, τα οποία όμως τελικά εγγυώνται υψηλή οδηγική απόλαυση όλο το χρόνο. Τα BMW xDrive και MINI ALL4 προσφέρουν στα premium μοντέλα BMW και MINI μία τεχνολογία AWD που όχι μόνο βελτιστοποιεί την ελκτική πρόσφυση και ευστάθεια στο χιόνι και τον...
πάγο, τις ολισθηρές επιφάνειες και τα χαλαρά εδάφη, αλλά αυξάνει αισθητά και την ευελιξία στις στροφές. Στο ξεκίνημα της χειμερινής σεζόν 2012/2013, το xDrive ήδη διατίθεται για 64 μοντέλα BMW, ενώ το σύστημα ALL4 προσφέρεται για τέσσερις εκδόσεις κινητήρων του MINI Countryman. Το BMW Group παρουσίασε την ποικίλη προϊοντική γκάμα του και τα ανώτερα χαρακτηριστικά τετρακίνησης για τα μοντέλα BMW και MINI, κατά τη διάρκεια του Winter Drive Event που πραγματοποιήθηκε 9-13 Δεκεμβρίου στο Kühtai της Αυστρίας.

Ο αριθμός οχημάτων με μόνιμη τετρακίνηση αυξάνεται συνεχώς: μόνο τα τελευταία δύο χρόνια, το BMW Group έχει αυξήσει τον αριθμό των AWD μοντέλων του κατά 50% περίπου. Ο σημερινός αριθμός των 68 μοντέλων θα αυξηθεί την άνοιξη του 2013. Εκτός του MINI Paceman με ALL4, αναμένονται τα πρώτα xDrive μοντέλα της νέας BMW Σειράς 3 Touring στην αγορά.

Για δυναμικό ξεκίνημα της χειμερινής σεζόν, το σύστημα AWD προσφέρεται για πρώτη φορά με την BMW Σειρά 1. Οι BMW 120d xDrive και BMW M135i xDrive είναι τα τελευταία μέλη της γκάμας τετρακίνητων μοντέλων. Στην BMW Σειρά 3, το xDrive διατίθεται τώρα με τα Sedan και Coupé. Το ευφυές σύστημα AWD δείχνει επίσης τις δυνατότητές του στις BMW Σειρά 5 Sedan, BMW Σειρά 5 Touring και BMW Σειρά 5 Gran Turismo, BMW Σειρά 6 Coupé, BMW Σειρά 6 Cabrio, BMW Σειρά 6 Gran Coupé, στα πολυτελή sedan της BMW Σειράς 7 Series και στα μοντέλα BMW X1, BMW X3, BMW X5 και BMW X6.

Έμφαση στην οδηγική ακρίβεια: Εμπειρία BMW στα συστήματα all - wheel drive από το 1985.
Η μετάδοση ισχύος μέσω τεσσάρων τροχών αντί της πίσω κίνησης – σήμα κατατεθέν της μάρκας - υιοθετήθηκε για πρώτη φορά το 1985 σε μία BMW Σειρά 3. Ακόμα και σ’ αυτό το αρχικό στάδιο, η κατανομή ροπής και στους δύο άξονες δεν ήταν σχεδιασμένη μόνο για βελτιστοποίηση της ελκτικής πρόσφυσης αλλά και για μεγαλύτερη οδηγική ακρίβεια στις στροφές. Η Αρχή αυτή παραμένει σε ισχύ μέχρι σήμερα και διέπει το τρέχον σύστημα BMW xDrive.
Αντίθετα με άλλους κατασκευαστές που χρησιμοποιούν σύστημα AWD κυρίως για την αντιστάθμιση της μειωμένης ελκτικής πρόσφυσης που παρατηρείται στα FWD οχήματα, η BMW επωφελείται από τα πλεονεκτήματα της πίσω κίνησης των μοντέλων xDrive. Υπό κανονικές οδικές συνθήκες, το μεγαλύτερο μέρος της κινητήριας ισχύος κατανέμεται στον πίσω άξονα, αφού έτσι μεταφέρεται καλύτερα στο δρόμο – εξ ου και η χαρακτηριστική πίσω κίνηση της μάρκας. Αυτό σημαίνει ότι η ακρίβεια διεύθυνσης BMW ουδόλως επηρεάζεται από το σύστημα μετάδοσης. Στις στροφές με υψηλές ταχύτητες, η κατανομή των φορτίων ευνοεί τους πίσω τροχούς. Έτσι, για να επιτυγχάνεται ακρίβεια στο στρίψιμο και ένα υψηλό επίπεδο ευστάθειας, το xDrive κατανέμει το μεγαλύτερο μέρος της κινητήριας ισχύος στον πίσω άξονα στην είσοδο σε μία στροφή. Αυτό αναβαθμίζει την οδηγική απόλαυση.
Επί 20 και πλέον χρόνια, η BMW χρησιμοποιεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου που διασφαλίζει ακριβή ανάλυση των οδηγικών συνθηκών και πετυχαίνει ταχείες μεταβολές της κατανομής ισχύος. Στη BMW 525ix που παρουσιάστηκε το 1991, τα σήματα περιστροφής των τροχών του ABS, οι στροφές του κινητήρα, η θέση της πεταλούδας του γκαζιού και η κατάσταση των φρένων μεταδίδονταν στη μονάδα ελέγχου AWD, η οποία στη συνέχεια προσάρμοζε την κατανομή ισχύος ανάλογα.
Σήμερα, το σύστημα ελέγχου xDrive είναι πλήρως δικτυωμένο με το σύστημα ελέγχου οδηγικής ευστάθειας στα πλαίσια του Integrated Chassis Management (ICM). Αυτό σημαίνει ότι επιπλέον της ταχύτητας περιστροφής των τροχών, μπορούν επίσης να ενσωματωθούν τα δεδομένα του DSC σε σχέση με τη γωνία διεύθυνσης, τη θέση του πεντάλ του γκαζιού και την πλευρική επιτάχυνση. Λεπτομερής ανάλυση των οδηγικών συνθηκών επιτρέπει στο σύστημα xDrive να λειτουργεί σε προληπτική βάση – γι αυτό και θεωρείται το μοναδικό στον κόσμο ευφυές σύστημα AWD. Αντίθετα με τα συμβατικά all-wheel drive συστήματα, που απλά αντιδρούν στην ολίσθηση των τροχών όταν ήδη συμβαίνει, το xDrive μπορεί να αναγνωρίζει την όποια τάση υπερστροφής ή υποστροφής εκ των προτέρων με βάση τα στοιχεία του DSC και στη συνέχεια να εξουδετερώνει αυτή την τάση μεταβάλλοντας ενεργά την κατανομή ισχύος.
Για παράδειγμα, αν επίκειται υποστροφή, κατανέμεται άμεσα περισσότερη ισχύς στους πίσω τροχούς, με αποτέλεσμα το όχημα να στρίβει με μεγαλύτερη ακρίβεια. Το ίδιο ισχύει σε μία πιθανή υπερστροφή (ολίσθηση των πίσω τροχών): σ’ αυτή την περίπτωση, το πλεόνασμα ισχύος διοχετεύεται στον εμπρός άξονα. Έτσι, οι δυνατότητες της τετρακίνησης είναι σε ετοιμότητα πριν καν συμβεί ολίσθηση των τροχών, και η κινητήρια ισχύς μετατρέπεται σε οδηγική απόλαυση χωρίς απώλειες.

Μοντέλα BMW X: μοναδικά με σπορ χαρακτήρα.
Από την αρχή, η συνταγή επιτυχίας των μοντέλων BMW X ήταν ένα σύστημα AWD το οποίο – σε συνδυασμό με την ανώτερη τεχνολογία ανάρτησης – προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σε ό,τι αφορά την οδική συμπεριφορά. Η BMW X5 που παρουσιάστηκε το 1999 έθεσε τις βάσεις για ένα νέο τύπο οχήματος το Sports Activity Vehicle.
Το λανσάρισμα της BMW X3 το 2004 ομοίως άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της μάρκας στο χώρο της τετρακίνησης: για πρώτη φορά, παρουσιάζεται σύστημα all-wheel drive με την ονομασία BMW xDrive και ηλεκτρονικά ελεγχόμενο πολύδισκο συμπλέκτη για τη ρύθμιση της κατανομής ισχύος μεταξύ εμπρός και πίσω άξονα με ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια και ταχύτητα. Ηλεκτρονικός έλεγχος σημαίνει ότι η αλλαγή στην κατανομή ισχύος εκτελείται σε χρόνο ρεκόρ. Ο συμπλέκτης στον κεντρικό κατανεμητή ισχύος ανοίγει ή κλείνει σε 100 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Μεγαλύτερη ευελιξία με Performance Control και Dynamic Performance Control.
Στις BMW X1 και BMW X3, το xDrive μπορεί να συνδυάζεται με Performance Control για βελτιωμένη οδηγική ευελιξία. Το επιλεκτικό φρενάρισμα του εσωτερικού τροχού σε μια στροφή σε συνδυασμό με μία αύξηση στην κινητήρια ισχύ διασφαλίζει ότι το όχημα στρίβει άνετα και με ακρίβεια στις κλειστές στροφές, για παράδειγμα. Η χρήση φρένων σταματά την ολίσθηση του εσωτερικού πίσω τροχού ενώ μεταφέρεται περισσότερη ισχύς στον εξωτερικό τροχό για καλύτερη ευελιξία στις αλλαγές κατεύθυνσης.
Η κατανομή ισχύος μεταβάλλεται ακόμα περισσότερο στη BMW X6, καθώς και στα μοντέλα BMW X5 M και BMW X6 M, τα οποία εφοδιάζονται στάνταρ με Dynamic Performance Control. Το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα που είναι ενσωματωμένο στο διαφορικό του πίσω άξονα συνεργάζεται με το xDrive πετυχαίνοντας έναν πολύ εντυπωσιακό συνδυασμό οδηγικής ακρίβειας και κατευθυντικής ευστάθειας. Συμπληρωματικό της μεταβλητής κατανομής ισχύος μεταξύ εμπρός και πίσω άξονα εφαρμόζει συνεχόμενα μεταβλητή κατανομή ισχύος ανάμεσα στους πίσω τροχούς. Με αυτό τον τρόπο, η κατευθυντική ακρίβεια και ευστάθεια βελτιστοποιούνται όταν το όχημα στρίβει με μεγάλη ταχύτητα. Εάν υπάρχει ένδειξη υπερστροφής, το xDrive μειώνει την ισχύ που μεταφέρεται στους πίσω τροχούς.
Ταυτόχρονα, το Dynamic Performance Control μειώνει την ισχύ στον πίσω εξωτερικό τροχό – που εκτίθεται σε πολύ υψηλά φορτία – και την διοχετεύει στον εσωτερικό πίσω τροχό. Η όποια τάση υποστροφής καταστέλλεται από την αντίστροφη διαδικασία: το xDrive μειώνει τη ισχύ στους εμπρός τροχούς, ενώ το Dynamic Performance Control βελτιστοποιεί την ευστάθεια αυξάνοντας την ισχύ προς τον εξωτερικό πίσω τροχό. Το Dynamic Performance Control ελέγχει την κατανομή κινητήριας ισχύος μεταξύ των δύο πίσω τροχών ακόμα και στην περίπτωση ξαφνικής αλλαγής κατανομής διαμήκους φορτίου (επιτάχυνση/ επιβράδυνση) ή στο ρολάρισμα, διασφαλίζοντας μοναδική ευελιξία και οδηγική σταθερότητα όταν ο οδηγός αφήνει το γκάζι στη στροφή.

Οδηγική απόλαυση ανεξαρτήτως εδάφους: MINI ALL 4.
Η ευελιξία του ΜΙΝΙ, γνωστή και σαν αίσθηση go-kart, έχει αποκτήσει μία πρόσθετη διάσταση από το 2010. Το λανσάρισμα του MINI Countryman άνοιξε κυριολεκτικά νέους και ανεξερεύνητους ορίζοντες στη διάσημη οδηγική απόλαυση της μάρκας – πόσο μάλλον αν λάβουμε υπόψη μας και τις εκτός δρόμου διαδρομές. Αυτό έγινε εφικτό με το νέο σύστημα τετρακίνησης ALL4 αντί FWD που χρησιμοποιεί το ΜΙΝΙ. Το σύστημα βασίζεται σε ηλεκτρομαγνητικό κεντρικό διαφορικό και κατανέμει συνεχώς μεταβαλλόμενη κινητήρια ισχύ σε εμπρός / πίσω άξονα.
Σε νορμάλ οδικές συνθήκες, μέχρι το 50 % της κινητήριας ισχύος κατανέμεται στον πίσω άξονα – σε ακραίες συνθήκες όπως στον πάγο ή το χιόνι, το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει στο 100%. Τα ηλεκτρονικά ελέγχου του συστήματος ALL4 που είναι ενσωματωμένα απευθείας στη μονάδα DSC επιτρέπουν την ανακατανομή της κινητήριας ισχύος ανάλογα με τις απαιτήσεις μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου. Με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνει το σύστημα DSC, η κατανομή ισχύος ρυθμίζεται επιλεκτικά και έγκαιρα πριν από μία γρήγορη στροφή, ώστε να επιτυγχάνεται άριστη ευελιξία και παράλληλα να διατηρούνται τα επίπεδα ενεργητικής ασφάλειας ενός ΜΙΝΙ.








Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις χωρίς δάνειο από τράπεζα

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις Θέλετε να προβείτε στην αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με 36 άτοκες δόσεις και χωρίς δάνειο από τράπεζα; Και όμως γίνεται...Δείτε πώς:

Online εφαρμογή εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

Η εφαρμογή AUTOSCAN είναι μια μηχανή προσεγγιστικής εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, βασιζόμενη στην επεξεργασία μεταβλητών παραγόντων που επηρεάζουν την εμπορική μεταπωλητική τους αξία σε ετήσια βάση. Το ανθρώπινο δυναμικό της δραστηριοποιείται στον χώρο του αυτοκινήτου καθημερινά, διατηρώντας βάσεις δεδομένων σχετικά με τα χαρακτηριστικά της εμπορικής αξίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων της ελληνικής αγοράς καταγράφοντας την διαδικασία αγοραπωλησίας τους. Αντλεί πολύτιμες πληροφορίες από τεχνικές και εμπορικές παραμέτρους που συνεχώς μεταβάλουν την οικονομική...

Αυτοκίνητα-ευκαιρίες: Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Ελέγξτε αν αξίζουν με 45 ευρώ παίρνοντας 10σέλιδη τεχνική αναφορά!

Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Το αρμόδιο τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει προς πώληση νέα αυτοκίνητα-προσφορές με πολύ χαμηλές τιμές και πού ξέρεις με λϊγο καλό ψάξιμο - και αρκετή τύχη -  ίσως βρείς αυτό που σε ενδιαφέρει χωρίς να πονέσει ιδιαίτερα η τσέπη σου...