Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στο διαδίκτυο οι τιμές των υγρών καυσίμων υποχρεωτικά!


Υποχρεωμένοι θα είναι στο εξής οι ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων να δημοσιοποιούν τις τιμές τους στην ιστοσελίδα www.fuelprices.gr , σύμφωνα με τη νέα Αγορανομική Διάταξη του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Ειδικότερα, η Αγορανομική Διάταξη 5/2010 τροποποιεί το άρθρο 82 της Α.Δ. 07/2009, αναφορικά με τις υποχρεώσεις των κατόχων αδείας πρατηρίων υγρών καυσίμων, με την οποία τροποποιούνται και προστίθενται διατάξεις αναφορικά με: α) την τήρηση των πινακίδων ενημέρωσης των καταναλωτών και β) τη γνωστοποίηση των λιανικών τιμών πώλησης των υγρών καυσίμων.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΑΝ, η διάταξη αποσκοπεί στην προστασία των καταναλωτών από παραπλανητικές προωθητικές ενέργειες σε πρατήρια καυσίμων, για παράδειγμα με την ανάρτηση διπλών πινακίδων με διαφορετικές τιμές. Έτσι, ορίζει ότι «απαγορεύεται η ύπαρξη άλλης/ων πινακίδας/ων στην/ις οποία/ες θα αναγράφονται για οποιοδήποτε λόγο διαφορετικές τιμές λιανικής πώλησης των ειδών υγρών καυσίμων. Οποιαδήποτε πρόσκαιρη... ή διαρκής ενέργεια με σκοπό την προώθηση των πωλήσεων θα γνωστοποιείται με ανεξάρτητη πινακίδα με περιγραφή της παροχής χωρίς αποτίμηση».

Επιπλέον, μέσω της ειδικής ιστοσελίδας www.fuelprices.gr , ορίζεται ότι οι πρατηριούχοι που δεν έχουν δυνατότητα ενημέρωσης για τις αλλαγές των τιμών με άλλους τρόπους (μέσω διαδικτύου ή SMS) θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν μέσω της δευτεροβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης.

Επίσης με απόφαση της Υπουργού, Λούκας Κατσέλη, το ύψος του επιβαλομένου χρηματικού προστίμου για τους παραβάτες του άρθρου 82, καθορίζεται ως εξής:

1. Χρηματικό πρόστιμο δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ, για μη καταχώριση των στοιχείων του πρατηρίου (Επωνυμία, Δ/νση κ.τ.λ), στο δικτυακό τόπο www.fuelprices.gr .

2. Χρηματικό πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ για κάθε είδος υγρού καυσίμου, για μη καταχώρηση οποιασδήποτε αλλαγής της/ων τιμής/ων λιανικής πώλησης στο δικτυακό τόπο www.fuelprices.gr .

3. Χρηματικό πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ, για μη αναγραφή κατά την προβλεπομένη σειρά στην αναρτημένη πινακίδα των ειδών υγρών καυσίμων.

4. Χρηματικό πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ, για ύπαρξη και αναγραφή σε άλλη/ες πινακίδα/ες διαφορετικών τιμών λιανικής πώλησης των ειδών των υγρών καυσίμων

Πέραν των προβλεπόμενων χρηματικών προστίμων, επιβάλλονται και οι ποινικές κυρώσεις, που προβλέπονται από την παρ. 15 του άρθρου 30 του Αγορανομικού Κώδικα.

Τα βασικότερα σημεία της Αγορανομικής Διάταξης, είναι τα εξής:

- Οι κάτοχοι άδειας λειτουργίας πρατηρίων υγρών καυσίμων υποχρεούνται να αναγράφουν τη τιμή λιανικής πώλησης κάθε είδους υγρού καυσίμου, κατά μονάδα μέτρησης (ανά λίτρο), τόσο στην αντλία όσο και στην αναρτημένη πινακίδα.

-Τα είδη των υγρών καυσίμων που αναφέρονται στην προαναφερόμενη πινακίδα μπορούν να αναγράφονται, κατά επιλογή του πρατηριούχου, στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα.

-Ο πρατηριούχος επιλέγει ελεύθερα σε ποια γλώσσα, μόνο ελληνική ή μόνο αγγλική, θα αναγράφει τα είδη των υγρών καυσίμων στην πινακίδα.

Η απεικόνιση των ειδών των υγρών καυσίμων στην πινακίδα, ακολουθεί υποχρεωτικά την παρακάτω σειρά, απαγορευμένης της διαφοροποίησής της για οποιονδήποτε λόγο.

1. ΑΜΟΛΥΒΔΗ 95 ή Unleaded 95

2. ΝΕΑ ΣΟΥΠΕΡ ή Super LRP

3. S.ΑΜΟΛΥΒΔΗ 100 ή S.Unleaded 100

4. Πετρέλαιο κίνησης ή Diesel

Εφόσον τα πρατήρια διαθέτουν πετρέλαιο θέρμανσης μέσω αντλίας εντός του πρατηρίου, θα πρέπει να αναγράφουν την τιμή πώλησής του και στην αναρτημένη πινακίδα, ανεξάρτητα από την αναγραφή της τιμής επί της αντλίας. Η τιμή αυτή αφορά τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης, αποκλειστικά και μόνο από το πρατήριο. Οποιαδήποτε πρόσθετη χαρακτηριστική ονομασία που αναφέρεται στα παραπάνω είδη των υγρών καυσίμων θα αναγράφεται μετά την υποχρεωτική σειρά, με μικρότερους χαρακτήρες. Πρατήρια που δεν διαθέτουν όλα τα παραπάνω είδη καυσίμων θα αναγράφουν υποχρεωτικά στην αναρτημένη πινακίδα, μόνο τα είδη που διαθέτουν με την παραπάνω σειρά, χωρίς τη μεσολάβηση κενών.

- Σε περίπτωση που κάποιο είδος υγρού καυσίμου διατίθεται σε διαφορετική τιμή λιανικής πώλησης για συγκεκριμένη κατηγορία επαγγελματιών, θα πρέπει να διατίθεται από ανεξάρτητη προς τούτο αντλία και η αντίστοιχη τιμή λιανικής πώλησης αναγράφεται πέραν της αντλίας και στην αναρτημένη πινακίδα, αναφέροντας παράλληλα και την επαγγελματική κατηγορία προς την οποία απευθύνεται.

- Η πινακίδα με τις τιμές λιανικής πώλησης των υγρών καυσίμων, πρέπει να είναι άμεσα ορατή από τους διερχόμενους οδηγούς τοποθετημένη σε περίοπτη θέση του πρατηρίου, να εφάπτεται του εταιρικού σήματος του κατόχου άδειας εμπορίας ή του ειδικού σήματος με την ένδειξη «Α.Π.» (ακριβώς κάτω ή παράπλευρα) και να είναι φωτιζόμενη κατά τις νυκτερινές ώρες.

Τα αναγραφόμενα επί αυτής ψηφία των τιμών λιανικής πώλησης πρέπει να έχουν ύψος τουλάχιστον 15 εκατοστά του μέτρου.

- Η αναγραφή των τιμών λιανικής πώλησης των ειδών υγρών καυσίμων έχει την μορφή δεκαδικού αριθμού με ακέραιο μέρος και τρία (3) δεκαδικά ψηφία μετά την υποδιαστολή (π.χ. 0, 795 ή 1, 032), αποκλειόμενης της αναγραφής μόνο σε λεπτά (π.χ. 79,5 λεπτά ή 97,8 λεπτά). Παράλληλα,

- Απαγορεύεται η ύπαρξη άλλης/ων πινακίδας/ων στην/ις οποία/ες θα αναγράφονται για οποιοδήποτε λόγο διαφορετικές τιμές λιανικής πώλησης των ειδών υγρών καυσίμων. Οποιανδήποτε πρόσκαιρη ή διαρκής ενέργεια με σκοπό την προώθηση των πωλήσεων θα γνωστοποιείται με ανεξάρτητη πινακίδα με περιγραφή της παροχής χωρίς αποτίμηση.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις χωρίς δάνειο από τράπεζα

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις Θέλετε να προβείτε στην αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με 36 άτοκες δόσεις και χωρίς δάνειο από τράπεζα; Και όμως γίνεται...Δείτε πώς:

Online εφαρμογή εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

Η εφαρμογή AUTOSCAN είναι μια μηχανή προσεγγιστικής εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, βασιζόμενη στην επεξεργασία μεταβλητών παραγόντων που επηρεάζουν την εμπορική μεταπωλητική τους αξία σε ετήσια βάση. Το ανθρώπινο δυναμικό της δραστηριοποιείται στον χώρο του αυτοκινήτου καθημερινά, διατηρώντας βάσεις δεδομένων σχετικά με τα χαρακτηριστικά της εμπορικής αξίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων της ελληνικής αγοράς καταγράφοντας την διαδικασία αγοραπωλησίας τους. Αντλεί πολύτιμες πληροφορίες από τεχνικές και εμπορικές παραμέτρους που συνεχώς μεταβάλουν την οικονομική...

Αυτοκίνητα-ευκαιρίες: Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Ελέγξτε αν αξίζουν με 45 ευρώ παίρνοντας 10σέλιδη τεχνική αναφορά!

Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Το αρμόδιο τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει προς πώληση νέα αυτοκίνητα-προσφορές με πολύ χαμηλές τιμές και πού ξέρεις με λϊγο καλό ψάξιμο - και αρκετή τύχη -  ίσως βρείς αυτό που σε ενδιαφέρει χωρίς να πονέσει ιδιαίτερα η τσέπη σου...