Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΕΑΑ: H Ελληνική αγορά οχημάτων (Ιούνιος 2013)

Από τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων( ΣΕΑΑ):

Επιβατικά αυτοκίνητα

Καινούργια: Η αγορά των επιβατικών αυτοκινήτων σημείωσε αύξηση 2,2% τον Ιούνιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Στο πρώτο εξάμηνο του έτους, ταξινομήθηκαν συνολικά 30.364 επιβατικά αυτοκίνητα, συγκριτικά με 32.431 την ίδια περίοδο πέρυσι, σημειώνοντας πτώση 6,4%. Βέβαια, το γεγονός ότι ο ρυθμός συρρίκνωσης της αγοράς επιβατικών αυτοκινήτων δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στη διόγκωση των εταιρικών πωλήσεων, εξαιτίας των εξαιρετικά...
ενθαρρυντικών μηνυμάτων για ρεκόρ αφίξεων τουριστών στη χώρα μας τη χρονιά που διανύουμε.

Ωστόσο, το εύθραυστο πολιτικό περιβάλλον, η ραγδαία αύξηση της ανεργίας καθώς και η καθίζηση της καναλωτικής εμπιστοσύνης αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για περαιτέρω επιδείνωση της ήδη χειμαζόμενης αγοράς επιβατικών αυτοκινήτων.

Η συμμετοχή των εταιρικών επιβατικών αυτοκινήτων, από τις αρχές του έτους, ανήλθαν σε 48,9% από 40,4% την αντίστοιχη περίοδο το 2012, ενδεικτικό της συνεχιζόμενης υποχώρησης της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Όσον αφορά στον Ιούνιο, οι εταιρικές πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων συνεχίζουν, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, να προηγούνται των πωλήσεων λιανικής (55,5%), αντανακλώντας την εξασθένιση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.

Οι πωλήσεις των βενζινοκίνητων επιβατικών αυτοκινήτων συνέχισαν, για δεύτερο διαδοχικό μήνα, να βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων των καταναλωτών, έναντι των πετρελαιοκίνητων, καταλαμβάνοντας μερίδιο αγοράς 51,9%.

Αναλυτικότερα, τον περασμένο μήνα ταξινομήθηκαν 5.648 επιβατικά αυτοκίνητα έναντι 5.527 τον Ιούνιο του 2012. Οι εταιρικές πωλήσεις έφτασαν τις 3.137 μονάδες με τις λιανικές πωλήσεις να ακολουθούν με 2.511 μονάδες. Εκ των 5.648 επιβατικών αυτοκινήτων, 2.932 ήταν βενζινοκίνητα αυτοκίνητα ανήλθαν, 2.683 ήταν πετρελαιοκίνητα και 33 ήταν υβριδικά. Το 71,4% των συνολικών ταξινομήσεων επιβατικών αυτοκινήτων του Ιουνίου αφορά αυτοκίνητα με κινητήρα ως 1.400 κυβικά εκατοστά.

Ελαφρά Φορτηγά (μικτού βάρους ως 3,5 τόνους)

Καινούργια: H αγορά των ελαφρών φορτηγών συνέχισε σε αρνητικό πρόσημο τον Ιούνιο, σημειώνοντας πτώση 14,7%.

Στο πρώτο εξάμηνο του έτους, ταξινομήθηκαν συνολικά 1.716 ελαφρά φορτηγά, έναντι 1.841 το αντίστοιχο διάστημα το 2012 σημειώνοντας κάμψη 6,8%. Η συμμετοχή των εταιρικών ελαφρών φορτηγών, στο ίδιο χρονικό διάστημα, ανέρχεται σε 57,5%, ενώ τα φορτηγά τύπου Vanette έχουν τη μερίδα του λέοντος με 43,1%, ακολουθούμενα από τα Pick-up με μερίδιο αγοράς 39,4%.

Ειδικότερα για το μήνα Ιούνιο, τα ελαφρά φορτηγά τύπου Vanette αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο στην κατηγορία των ελαφρών φορτηγών (57,4%), με τα Pick-up να βρίσκονται στη δεύτερη θέση με μερίδιο αγοράς 25%.

Η συνολική αγορά των ελαφρών φορτηγών το μήνα Ιούνιο έφτασε τις 272 μονάδες έναντι 319 την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σημειώνοντας πτώση 14,7%. Οι εταιρικές πωλήσεις ελαφρών φορτηγών έφτασαν τις 177 μονάδες (65,1%), ενώ οι λιανικές πωλήσεις ανήλθαν σε 95 μονάδες (34,9%).

Φορτηγά (μικτού βάρους πάνω από 3,5 τόνους)

Καινούργια: Μετά τα θετικά αποτελέσματα του Μαίου, η αγορά των μεσαίων και βαρέων φορτηγών βρέθηκε τον Ιούνιο στα ίδια επίπεδα με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, ταξινομήθηκαν συνολικά 125 φορτηγά, έναντι 100 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 25%, με τη συμμετοχή των λιανικών πωλήσεων φορτηγών, για το ίδιο χρονικό διάστημα, να ανέρχεται σε 12%.

Τον περασμένο Ιούνιο ταξινομήθηκαν συνολικά 11 φορτηγά, όσα ακριβώς είχαν ταξινομηθεί και το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της συγκεκριμένης κατηγορίας οχημάτων συνεχίζει να καλύπτεται από εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα. Τα καινούργια εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό ποσοστό του συνόλου, διατηρώντας υψηλό το μέσο όρο ηλικίας των μεσαίων και βαρέων φορτηγών στη χώρα μας, με όλα τα προβλήματα οδικής ασφάλειας και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που συνεπάγεται ο υπέργηρος στόλος.

Λεωφορεία

Καινούργια:

Η αγορά των λεωφορείων, μετά από έξι διαδοχικούς μήνες πτωτικής πορείας, το μήνα Ιούνιο σημείωσε θετικό πρόσημο, ωστόσο η συγκεκριμένη αγορά συνεχίζει να βιώνει μια πρωτοφανή σε ένταση ύφεση.

Στους πρώτους έξι μήνες του 2013, ταξινομήθηκαν συνολικά μόλις 38 λεωφορεία όταν το αντίστοιχο διάστημα το 2012 είχαν ταξινομηθεί 88, σημειώνοντας κατακόρυφη πτώση 56,8%.

Ειδικότερα, τον περασμένο Ιούνιο ταξινομήθηκαν συνολικά 15 λεωφορεία (13 τουριστικά, 1 ξενοδοχειακό και 1 μεταφοράς ΑΜΕΑ), έναντι 14 τον αντίστοιχο μήνα του 2012, σημειώνοντας αύξηση 7,1%.

Μοτοσυκλέτες (άνω των 50 κ. εκ.)
Καινούργιες μοτοσυκλέτες: H αγορά των μοτοσυκλετών τον Ιούνιο συνέχισε για τέταρτο διαδοχικό μήνα σε αρνητικό πρόσημο.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους, ταξινομήθηκαν συνολικά 15.323 μοτοσυκλέτες, έναντι 16.736 το ίδιο διάστημα πέρυσι, σημειώνοντας πτώση 8,4%.

Τον Ιούνιο ταξινομήθηκαν συνολικά 3.472 μοτοσυκλέτες έναντι 3.832 τον ίδιο μήνα πέρυσι, σημειώνοντας πτώση 9,4%. Σημειώνουμε ότι 7 στις 10 καινούργιες μοτοσυκλέτες που ταξινομήθηκαν τον Ιούνιο είναι ως 250 κυβικά εκατοστά (70,8%).

DOWNLOAD FILES:
 [Πηγή: Σ.Ε.Α.Α.]

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις χωρίς δάνειο από τράπεζα

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις Θέλετε να προβείτε στην αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με 36 άτοκες δόσεις και χωρίς δάνειο από τράπεζα; Και όμως γίνεται...Δείτε πώς:

Online εφαρμογή εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

Η εφαρμογή AUTOSCAN είναι μια μηχανή προσεγγιστικής εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, βασιζόμενη στην επεξεργασία μεταβλητών παραγόντων που επηρεάζουν την εμπορική μεταπωλητική τους αξία σε ετήσια βάση. Το ανθρώπινο δυναμικό της δραστηριοποιείται στον χώρο του αυτοκινήτου καθημερινά, διατηρώντας βάσεις δεδομένων σχετικά με τα χαρακτηριστικά της εμπορικής αξίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων της ελληνικής αγοράς καταγράφοντας την διαδικασία αγοραπωλησίας τους. Αντλεί πολύτιμες πληροφορίες από τεχνικές και εμπορικές παραμέτρους που συνεχώς μεταβάλουν την οικονομική...

Αυτοκίνητα-ευκαιρίες: Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Ελέγξτε αν αξίζουν με 45 ευρώ παίρνοντας 10σέλιδη τεχνική αναφορά!

Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Το αρμόδιο τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει προς πώληση νέα αυτοκίνητα-προσφορές με πολύ χαμηλές τιμές και πού ξέρεις με λϊγο καλό ψάξιμο - και αρκετή τύχη -  ίσως βρείς αυτό που σε ενδιαφέρει χωρίς να πονέσει ιδιαίτερα η τσέπη σου...