Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρόστιμα 5.000 ευρώ για πειραγμένα ταξίμετρα


Ρυθμίσεις για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών των ταξί, καθώς και νέα αγορανομική διάταξη για τα ταξίμετρα προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, όπως είχε δεσμευθεί ο Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, στις 25 Απριλίου, μετά από συνάντηση με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί και Αγοραίων (ΠΟΕΙΑΤΑ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Ειδικότερα:


- Προωθείται νέα Αγορανομική Διάταξη για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των ταμειακών μηχανών και αυστηροποίηση των ποινών, ώστε να περιοριστούν κατά το δυνατόν τα φαινόμενα «πειραγμένων» ταξίμετρων, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει:

α) Για την αλλοίωση των ενδείξεων των ταξιμέτρων ή και των μετρολογικών τους παραμέτρων από εξωτερικές προς αυτά επιδράσεις ή και καταδολίευση των μετρητών επιβάλλεται στους εκμεταλλευτές των οχημάτων, δηλαδή σε αυτούς που αποδεικνύεται ότι προσπορίζονται το παράνομο όφελος, πρόστιμο ύψους πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ.

β) αφαίρεση αδείας και επιβολή προστίμου ύψους 20.000 ευρώ για όποιον εμπορεύεται, παραχωρεί, κατασκευάζει ή εγκαθιστά τέτοιου είδους ταξίμετρα.

- Με υπουργική απόφαση αλλάζει ο τρόπος χρέωσης για τις περιηγήσεις των τουριστών σε σχέση με το ελεύθερο τιμολόγιο, ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο των εξωφρενικών χρεώσεων εν αγνοία των πελατών. Συγκεκριμένα, για τα πρώτα 20 λεπτά θα λειτουργεί υποχρεωτικά το ταξίμετρο ενώ μετά την παρέλευση του χρόνου αυτού, το κόμιστρο καθορίζεται με ελεύθερη συμφωνία μεταξύ του πελάτη και του οδηγού, αλλά το ποσό δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 25 ευρώ ανά ώρα (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). Επίσης, οι οδηγοί υποχρεωτικά θα πρέπει να διαθέτουν αποδεικτικό όπου θα αναφέρεται η έναρξη της διαδρομής, το συμφωνηθέν κόμιστρο και τα στοιχεία του επιβάτη.

Πέρα από τα παραπάνω, σε νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα στη Βουλή, θα περιληφθούν και άλλες ρυθμίσεις που ενδεικτικά αφορούν σε θέματα των ταξί:

1) Προβλέπονται ηπιότερα μέτρα για τα ταξί τα οποία βρίσκονται σε ακινησία. Πλέον, το διάστημα ακινησίας επεκτείνεται από τρεις μήνες σε ένα έτος. Έτσι, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, οι ιδιοκτήτες ταξί δεν θα χάνουν την άδεια τους, ενώ είναι υποχρεωμένοι να κρατάνε σε ακινησία τα οχήματα λόγω περιορισμένου έργου.

2) Αποσαφηνίζεται για τα ταξί Ειδικής Μίσθωσης ότι αυτά πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον τρεις πόρτες και όχι τέσσερις όπως οριζόταν στο νόμο, καθώς έτσι καλύπτονται οι διεθνείς προδιαγραφές για τέτοια οχήματα.

3) Ελαχιστοποιείται στους έξι (6) μήνες από 24 μήνες το διάστημα που ένας οδηγός ταξί πρέπει να κατέχει την άδεια οδήγησής του, πριν αιτηθεί για ειδική άδεια οδήγησης ταξί.

4) Διευκρινίζεται ότι η αναφορά στο ν. 4070/2012 σε οχήματα κατηγορίας εκπομπών Euro V, καλύπτει και τα Euro 5, ώστε να μην υπάρχει πλέον σύγχυση στις αρμόδιες Υπηρεσίες Μεταφορών όπου ταξινομούνται τα οχήματα και να εκδίδονται οι σχετικές άδειες πιο γρήγορα.

5) Διευκρινίζεται ο ορισμός της προμίσθωσης των ταξί, προκειμένου να προσδιοριστούν με σαφήνεια τα σημεία έναρξης και τέλους των διαδρομών των ταξί. Ο ορισμός που ίσχυε μέχρι τώρα δημιουργούσε ασάφεια και οδηγούσε σε διαφορετικές ερμηνείες.


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις χωρίς δάνειο από τράπεζα

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις Θέλετε να προβείτε στην αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με 36 άτοκες δόσεις και χωρίς δάνειο από τράπεζα; Και όμως γίνεται...Δείτε πώς:

Online εφαρμογή εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

Η εφαρμογή AUTOSCAN είναι μια μηχανή προσεγγιστικής εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, βασιζόμενη στην επεξεργασία μεταβλητών παραγόντων που επηρεάζουν την εμπορική μεταπωλητική τους αξία σε ετήσια βάση. Το ανθρώπινο δυναμικό της δραστηριοποιείται στον χώρο του αυτοκινήτου καθημερινά, διατηρώντας βάσεις δεδομένων σχετικά με τα χαρακτηριστικά της εμπορικής αξίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων της ελληνικής αγοράς καταγράφοντας την διαδικασία αγοραπωλησίας τους. Αντλεί πολύτιμες πληροφορίες από τεχνικές και εμπορικές παραμέτρους που συνεχώς μεταβάλουν την οικονομική...

Αυτοκίνητα-ευκαιρίες: Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Ελέγξτε αν αξίζουν με 45 ευρώ παίρνοντας 10σέλιδη τεχνική αναφορά!

Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Το αρμόδιο τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει προς πώληση νέα αυτοκίνητα-προσφορές με πολύ χαμηλές τιμές και πού ξέρεις με λϊγο καλό ψάξιμο - και αρκετή τύχη -  ίσως βρείς αυτό που σε ενδιαφέρει χωρίς να πονέσει ιδιαίτερα η τσέπη σου...