Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Απλά tips για να έχεις υαλοκαθαριστήρες που καθαρίζουν πάντα τέλεια


Απλά tips για να έχεις υαλοκαθαριστήρες που καθαρίζουν πάντα τέλεια
Αν προσέξεις μερικά απλά πράγματα χρησιμοποιώντας τους υαλοκαθαριστήρες, διατηρούνται σε άριστη κατάσταση για περισσότερο καιρό, κι έτσι οδηγείς με ασφάλεια ενώ παράλληλα κάνεις οικονομία αφού χρειάζονται πλέον αλλαγή λιγότερο συχνά.



Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό να συντηρούνται σωστά;

Το έχουμε ζήσει όλοι: Μπαίνεις το πρωί στο αυτοκίνητο, η βροχή είναι καταρρακτώδης και οι υαλοκαθαριστήρες τρίζουν και αφήνουν γραμμές στο παρμπρίζ, ή δεν το καθαρίζουν καλά παντού, αφήνοντας σημεία με νερό που σε εμποδίζουν να βλέπεις.

Αυτό είναι πολύ ενοχλητικό. Μας εκνευρίζει, και είναι λογικό.

Ακόμα σημαντικότερο πρόβλημα, όμως, είναι ότι ο οδηγός, οι επιβάτες και το αυτοκίνητο είναι εκτεθειμένοι στους αμέτρητους κινδύνους που προέρχονται από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Με την περιορισμένη ορατότητα και τον επικίνδυνα ολισθηρό δρόμο, ο ρόλος των υαλοκαθαριστήρων είναι να διατηρούν το οπτικό σου πεδίο απολύτως καθαρό, ώστε να έχεις πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει γύρω σου, να μπορείς να αντιληφθείς έγκαιρα οποιοδήποτε απρόοπτο και να διαχειριστείς την κατάσταση αποτελεσματικά.

Τι να προσέξεις ώστε οι υαλοκαθαριστήρες σου να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

Για να λειτουργούν οι υαλοκαθαριστήρες τέλεια, πρέπει να είναι πάντα σε άριστη κατάσταση, οπότε έχει πολύ μεγάλη σημασία να γνωρίζεις πώς να τους συντηρείς προληπτικά, και πότε και πώς πρέπει να αλλαχθούν.

Πρέπει να λειτουργούν πάντα σε βρεγμένο παρμπρίζ. Η σκόνη και οι ακαθαρσίες που υπάρχουν πάνω στο τζάμι προκαλούν φθορά στο λάστιχο. Επιβάλλεται να χρησιμοποιείς πάντα άφθονο νερό.
Να ελέγχεις διαρκώς τα λάστιχα για σκόνη, χώμα και κάθε είδους ακαθαρσίες και να τα διατηρείς πάντα καθαρά, ακόμα και όταν οι μέρες δεν είναι βροχερές, ώστε να είναι σε τέλεια κατάσταση όταν έρθει η ώρα να χρησιμοποιηθούν.
Μην ξεκινήσεις εάν το τζάμι δεν είναι απόλυτα καθαρό. Οι υαλοκαθαριστήρες στα περισσότερα αυτοκίνητα ξεκινούν τη διαδρομή τους σε στεγνό παρμπρίζ για λίγο, μέχρι να πέσει το νερό, και αυτό το μικρό διάστημα αρκεί για να υποστούν με τον καιρό έντονη φθορά.
Στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, όταν παγώνει το νερό ή η υγρασία στο παρμπρίζ, οι υαλοκαθαριστήρες μπορεί να κολλήσουν πάνω στο τζάμι. Θυμήσου όταν σβήνεις τη μηχανή να μην τους αφήνεις στο “αυτόματο”, γιατί όταν ξεκινήσεις θα ξεκινήσουν να λειτουργούν ενώ είναι κολλημένοι από τον πάγο. Τότε μπορεί να κοπεί το λάστιχό τους, ή να υποστεί ζημιά το μοτέρ. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις στις χαμηλές θερμοκρασίες είναι να τους ανασηκώνεις προληπτικά όταν το αυτοκίνητο είναι παρκαρισμένο.


Εάν κολλήσουν στο παρμπρίζ από τον πάγο, μην προσπαθήσεις να τους ξεκολλήσεις. Βάλε μπρος το αυτοκίνητο και στείλε ζεστό αέρα προς το παρμπρίζ για να λιώσει ο πάγος.
Μπορείς να χρησιμοποιείς ειδικό χειμερινό καθαριστικό για να αποτρέψει τον σχηματισμό πάγου.
Μη χρησιμοποιείς ποτέ καυτό νερό για να καθαρίσεις το παρμπρίζ, γιατί υπάρχει κίνδυνος να ραγίσει το τζάμι από τη διαφορά θερμοκρασίας. Επίσης το ζεστό νερό υπό συγκεκριμένες συνθήκες παγώνει γρήγορα και μπορεί πριν το καταλάβεις να έχουν κολλήσει οι υαλοκαθαριστήρες στο παρμπρίζ.
Κάθε πότε πρέπει να γίνεται αντικατάσταση;


Επειδή, εκτός από τη φθορά της χρήσης, το λάστιχο των υαλοκαθαριστήρων ξεραίνεται και σκληραίνει από τις καιρικές συνθήκες, προτείνεται να αντικαθίστανται μια φορά το χρόνο ώστε να καθαρίζουν πάντα σωστά χωρίς να αφήνουν γραμμές ή να κάνουν θόρυβο.

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως ο χρόνος αλλαγής τους καθορίζεται και από την ποιότητα του λάστιχου, τον τρόπο και τη συχνότητα της χρήσης τους, όπως και από τις καιρικές συνθήκες.

Όπως είναι λογικό, ένας υαλοκαθαριστήρας ο οποίος χρησιμοποιείται πολύ συχνά, ή εκτίθεται σε υψηλότερες θερμοκρασίες ή λειτουργεί χωρίς νερό ή σε πολύ λερωμένο παρμπρίζ, φθείρεται πολύ περισσότερο και χρειάζεται να αντικατασταθεί πιο γρήγορα.

Προτείνεται η αντικατάστασή τους να γίνεται αμέσως μετά τους καλοκαιρινούς μήνες, ώστε το λάστιχο να μην ξεραθεί ή στραβώσει από τις υψηλές θερμοκρασίες, εκτός βέβαια και αν η φθορά τους απαιτεί να αντικατασταθούν νωρίτερα.

Πώς καταλαβαίνεις ότι οι υαλοκαθαριστήρες χρειάζονται αντικατάσταση


Αν οποιαδήποτε στιγμή αρχίσουν να μένουν στο παρμπρίζ νερά ή ακαθαρσίες, ή αν παρατηρήσεις ότι οι υαλοκαθαριστήρες τρίζουν κατά τη λειτουργία τους, καταλαβαίνεις ότι ήρθε η ώρα για αντικατάσταση, ανεξάρτητα από το αν έχει περάσει ή όχι ένας χρόνος από την τελευταία φορά που αλλάχθηκαν.

Το κόστος αλλαγής ξεκινά από τα 15-20 ευρώ για το ζευγάρι, ανάλογα με το μοντέλο του αυτοκινήτου σου, και τη μάρκα που θα επιλέξεις.

Σε ορισμένες περιπτώσεις τυχαίνει να φθαρεί μόνο ο ένας από τους δύο υαλοκαθαριστήρες, λόγω των καιρικών συνθηκών ή από τις ακαθαρσίες στο παρμπρίζ, οπότε μπορείς να αλλάξεις μόνο τον έναν και να κρατήσεις τον άλλο στη θέση του.

Tip

Μην ξεχάσεις να ανατρέξεις στους καταλόγους υαλοκαθαριστήρων των κατασκευαστών, ώστε να βρεις ακριβώς τον υαλοκαθαριστήρα που αντιστοιχεί στο δικό σου μοντέλο αυτοκινήτου. Πρέπει να είναι η ακριβής διάσταση και ο τύπος που ορίζεται από τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου.

Πώς τοποθετείς τους υαλοκαθαριστήρες

Στα περισσότερα μοντέλα αυτοκινήτων ο τρόπος αντικατάστασης είναι απλός. Σε κάθε περίπτωση, προτείνεται να ανατρέξεις και στο εγχειρίδιο του κατασκευαστή για πιο συγκεκριμένες οδηγίες.
Σήκωσε τους υαλοκαθαριστήρες σου και γύρισέ τους ανάποδα. Πίεσε προς τα κάτω το σημείο που το κλιπ του υαλοκαθαριστήρα εφαρμόζει στο βραχίονα, για να βγει. Προσοχή: Σε ορισμένα μοντέλα (για παράδειγμα του ομίλου VW), οι υαλοκαθαριστήρες πρέπει να μετακινηθούν κάθετα στο παρμπρίζ πριν τους σηκώσεις.
Αφού λοιπόν αφαιρέσεις τους παλιούς, τοποθέτησε τους καινούργιους και πάλι ανάποδα, εφαρμόζοντας το κλιπ του υαλοκαθαριστήρα μέσα στο βραχίονα.
Τέλος, πίεσε το κλιπ προς τα πάνω και μόλις ακουστεί το “κλικ” έχει κουμπώσει με ασφάλεια και είναι έτοιμος για χρήση. Μην ξεχάσεις να υπάρχει άφθονο νερό στο παρμπρίζ από την πρώτη στιγμή λειτουργίας, ώστε να διατηρηθεί το λάστιχο σε καλή κατάσταση για καιρό.

Πηγή: cartech.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Online εφαρμογή εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

Η εφαρμογή AUTOSCAN είναι μια μηχανή προσεγγιστικής εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, βασιζόμενη στην επεξεργασία μεταβλητών παραγόντων που επηρεάζουν την εμπορική μεταπωλητική τους αξία σε ετήσια βάση. Το ανθρώπινο δυναμικό της δραστηριοποιείται στον χώρο του αυτοκινήτου καθημερινά, διατηρώντας βάσεις δεδομένων σχετικά με τα χαρακτηριστικά της εμπορικής αξίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων της ελληνικής αγοράς καταγράφοντας την διαδικασία αγοραπωλησίας τους. Αντλεί πολύτιμες πληροφορίες από τεχνικές και εμπορικές παραμέτρους που συνεχώς μεταβάλουν την οικονομική...

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις χωρίς δάνειο από τράπεζα

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις Θέλετε να προβείτε στην αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με 36 άτοκες δόσεις και χωρίς δάνειο από τράπεζα; Και όμως γίνεται...Δείτε πώς:

Αυτοκίνητα-ευκαιρίες: Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Ελέγξτε αν αξίζουν με 45 ευρώ παίρνοντας 10σέλιδη τεχνική αναφορά!

Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Το αρμόδιο τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει προς πώληση νέα αυτοκίνητα-προσφορές με πολύ χαμηλές τιμές και πού ξέρεις με λϊγο καλό ψάξιμο - και αρκετή τύχη -  ίσως βρείς αυτό που σε ενδιαφέρει χωρίς να πονέσει ιδιαίτερα η τσέπη σου...