«Ταλαιπωρία για τους ηλικιωμένους η ανανέωση της άδειας οδήγησης» |
Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας και τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσε ο βουλευτής Νομού Λέσβου, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, σχετικά «με την ταλαιπωρία που υφίστανται οι ηλικιωμένοι κατά την ανανέωση της άδειας οδήγησης λόγω της μη ύπαρξης συμβεβλημένων ιατρών με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Μεταφορών».
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
"Σύμφωνα με το άρθρο 74 του Ν. 4413/2016 (ΦΕΚ 148/Α/8-8-2016), από 8/11/2016 τροποποιήθηκαν οι διατάξεις και το παράρτημα 3του ΠΔ 51/2012, που αφορούν τις ιατρικές εξετάσεις για τη διατήρηση της ικανότητας οδήγησης.
Οι ιατρικές εξετάσεις αυτές διενεργούνται από γιατρούς συμβεβλημένους με τις υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.
Οι οδηγοί, επομένως, οι οποίοι είναι άνω των 80 ετών, για να αναθεωρήσουν την άδεια οδήγησής τους, οφείλουν να προσκομίζουν τέσσερα (4) ιατρικά πιστοποιητικά, ήτοι: α) του παθολόγου, β) του οφθαλμιάτρου, γ) του ωτορινολαρυγγολόγου και δ) του νευρολόγου.
Στα νησιά του νομού Λέσβου (Λέσβος, Λήμνος, Αη-Στράτης), ιατρός με ειδικότητα ωτορινολαρυγγολόγου, μέχρι στιγμής, δεν έχει συμβληθεί με τη Δ/νση Μεταφορών και, ως εκ τούτου, οι υποψήφιοι οδηγοί άνω των 80 ετών αναγκάζονται να μεταβούν σε συμβεβλημένο ΩΡΛ που υπάρχει στο νησί της Χίου, στη Θεσσαλονίκη, στην Καβάλα και αλλού, προκειμένου να εξασφαλίσουν το απαιτούμενο πιστοποιητικό εξέτασης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2015 υπήρξαν, περίπου, 350 ανάλογα αιτήματα και 300 το 2016.
Επιπρόσθετα, θα θέλαμε να αναφερθούμε στην υπ’ αριθ. Υ1/Γ.Π.οικ 121921από 17/9/2010 εγκύκλιο του Τμήματος επιδημιολογίας νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία τα ιατρικά πιστοποιητικά, γνωματεύσεις και συνταγές, ανεξάρτητα αν εκδίδονται από ιατρούς που υπηρετούν σε ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ ή ιδιώτες ιατρούς, έχουν το ίδιο κύρος και την ίδια νομική ισχύ ως προς τις νομικές χρήσεις και ενώπιον όλων των αρχών και υπηρεσιών.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί
1) Προτίθεσθε να δώσετε λύση, έστω και προσωρινή, για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία, και η δυσανάλογη οικονομική επιβάρυνση, την οποία υφίσταται η εν λόγω πληθυσμιακή ομάδα;
2) Παραμένει σε ισχύ η προαναφερόμενη εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας;"
Πηγή: ΕΡΤ