Σε σύγκρουση βρίσκονται τα ιταλικά συνδικάτα, λόγω της απόφασης της αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat να προχωρήσει σε αναθεώρηση των εργασιακών σχέσεων, ζητώντας την υπογραφή νέων, μεμονωμένων συμφωνιών ου θα αντικαταστήσουν την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας.
Τη συμφωνία υπέγραψαν το σύνολο των συνδικαλιστικών οργανώσεων, πλην της Fiom, που ανήκει στο κεντροαριστερό συνδικάτο Cgil, που είναι και το μεγαλύτερο της χώρας.
Με τη συμφωνία η Fiat δεσμεύεται να επαναπροσλάβει τους εργαζόμενους μέσω της Newco, που ελέγχεται από την ίδια, ενώ αυξάνει κατά μέσο όρο τις αποδοχές των εργαζομένων κατά 30 ευρώ. Ωστόσο, στη συμφωνία περιλαμβάνεται...
οκτάωρο επί έξι ημέρες την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων και των νυχτερινών ωρών και οι εργαζόμενοι θα έχουν δικαίωμα να σταματούν για φαγητό στο τέλος του οκταώρου.Η εργοδοσία θα έχει τη δυνατότητα να ζητά από τους εργαζόμενους υπερωρίες μέχρι και 120 ωρών, ενώ για επιπλέον 80 ώρες θα πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα. Όταν αυξάνονται οι απουσίες εργαζομένων λόγω αναρρωτικής, προβλέπεται ότι θα συνέρχεται μικτή επιτροπή που θα ερευνά το θέμα και θα προτείνει μέτρα, ενώ οι αυξήσεις στους μισθούς θα συνδέονται με την παραγωγικότητα.
Η Fiat, με τη συμφωνία αυτή, ανέλαβε τη δέσμευση για επαναπρόσληψη 4.600 εργατών και υπαλλήλων, ενώ υποχρεούται να προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ.
Ο εκπρόσωπος του Fiom, Μαουρίτσιο Λαντίνι, αρνήθηκε να υπογράψει τη νέα σύμβαση ενώ η συνδικαλιστική του οργάνωση προκήρυξε απεργία για τις 28 Ιανουαρίου. Υπέρ της συμφωνίας τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων συνδικάτων καθώς και ο υπουργός Εργασίας της Ιταλίας Μαουρίτσιο Σακόνι.
Η άρνηση της Fiom να επικυρώσει τη συμβαση την φέρνει προ του κινδύνου να μην διαθέτει αντιπροσώπευση στην βιομηχανική ομάδα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στη συμφωνία.
Η συγκεκριμένη απόφαση ωστόσο προκαλεί αναταράξεις και στους κόλπους της Κεντροαριστεράς. Ο Πιέρο Φασίνι, προερχόμενος από το «Δημοκρατικό Κόμμα» τάχθηκε υπέρ της σύμβασης, ενώ εμφανίστηκε επικριτικός με τη Fiom, υποστηρίζοντας ότι «με τη στάση της οδεύει προς σίγουρη ήττα». Στον αντίποδα βρίσκονται οι τοποθετήσεις προοδευτικών πολιτικών, συνδικαλιστών και δημοσιογράφων, που δημιούργησαν επιτροπή συμπαράστασης προς τη Fiom.