Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΔΕΗ: Διακήρυξη για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο


Η απειλή από μια επικίνδυνη κλιματική αλλαγή αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας. Εάν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε αυτή την απειλή, πρέπει να βρούμε τρόπους για να περιορίσουμε – σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας – τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Αυτή τη χρονιά η ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλεκτρισμού έκανε γνωστή την πρόθεσή της να αναλάβει υπεύθυνη δράση, όταν οι επικεφαλής των επιχειρήσεων ηλεκτρισμού, που εκπροσωπούν την πλειοψηφία των επιχειρήσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, υπέγραψαν τη Διακήρυξη με την οποία δεσμεύονται να εργασθούν για παροχή ηλεκτρικής ενεργείας απαλλαγμένης από διοξείδιο του άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα (σ.σ.: η σχετική Διακήρυξη υπεγράφη το Μάρτιο 2009 καιν είναι ανηρτημένη στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ www.dei.com.gr).

Στο ενδιάμεσο διάστημα η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με σταδιακά μειούμενες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση του συστήματος μεταφορών, τροφοδοτώντας όλα τα ηλεκτρικά ή υβριδικά οδικά οχήματα. Η ηλεκτρική ενέργεια είναι ευρέως διαθέσιμη σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και η μεγαλύτερη χρήση της στις οδικές μεταφορές μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καθώς και στη διαφοροποίηση των πηγών καυσίμων, ενισχύοντας, έτσι, την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και βελτιώνοντας την ποιότητα της ατμόσφαιρας. Για τους λόγους αυτούς πιστεύουμε ότι τα εξωτερικά φορτιζόμενα και τα υβριδικά οχήματα έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση μιας σειράς περιβαλλοντικών και οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει το σύστημα μεταφορών.


Ολοκληρώνοντας ένα σύστημα φορτίσεων για ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέσα από τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης δεν θα απαιτηθεί η ανάπτυξη κάποιας νέας συγκεκριμένης τεχνολογίας. Η ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλεκτρισμού δεσμεύεται τώρα να προωθήσει επενδύσεις που θα εξασφαλίσουν τις αναγκαίες υποδομές, οι οποίες θα επιτρέψουν την ανάπτυξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων και θα εξασφαλίσουν στους πελάτες την κατάλληλη και εξυπηρετική πρόσβαση στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.


Εντούτοις, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η ταχεία ολοκλήρωση της αγοράς και να αποφευχθούν ασυμβατότητες στο μέλλον, είναι ζωτικής σημασίας να καταλήξουμε σε μια δια-βιομηχανική συμφωνία σχετικά με τους τρόπους φόρτισης των οχημάτων και να ρυθμίσουμε θέματα που αφορούν την πληρωμή της παρεχόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Η τυποποίηση των υποδομών φόρτισης των οχημάτων θα εξασφαλίσει οφέλη σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και η ανάπτυξη προδιαγραφών είναι ζωτικής σημασίας για να προωθηθούν το ευρωπαϊκό αυτοκίνητο και η έρευνα, τεχνολογία και καινοτομία στον τομέα των μπαταριών.


Για όλους τους ανωτέρω λόγους καλούμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, διαμορφωτές πολιτικών στη μεταφορά και στην ενέργεια, εταιρίες σε παρεμφερείς τομείς και φορείς προδιαγραφών να υποστηρίξουν τις προσπάθειες για τυποποίηση των συστημάτων ηλεκτρικών οχημάτων.

Πλεονεκτηματα των ηλεκτρικων οχηματων:


Η εμπορική χρήση ηλεκτρικών οχημάτων προσφέρει αρκετά οφέλη για τη βιώσιμη κινητικότητα.

· Προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στην επίτευξη των κύριων στόχων της Ε.Ε. για ενέργεια και περιβάλλον: αντικαθιστώντας συμβατικές μηχανές εσωτερικής καύσης με ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα εξασφαλισθούν σημαντικές μειώσεις στις εκπομπές CO2 και βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας, ιδιαίτερα στις πόλεις. Ηλεκτροδοτώντας τις οδικές μεταφορές θα ενισχυθεί η ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, φρενάροντας την αυξανόμενη εξάρτηση από εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.

· Η τεχνολογία ηλεκτρικού αυτοκινήτου προσφέρει μια ευκαιρία να προωθηθεί μια πράσινη οικονομία, η οποία θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης: παρέχεται η δυνατότητα στην Ευρώπη να προηγηθεί στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων.

· Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι περισσότερο αποδοτικά από άλλα που χρησιμοποιούν εναλλακτικές τεχνολογίες. Λαμβάνοντας υπόψη τα υφιστάμενα επίπεδα τεχνολογίας και υποδομών, μπορεί να γίνουν πραγματικότητα οχήματα που θα συνδέονται με δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, η σε ευρεία κλίμακα προώθηση ηλεκτρικών οχημάτων θα έχει περιορισμένη επίδραση στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη «έξυπνων δικτύων».

οφελη από μια συμφωνια για κοινα προτυπα


Η υιοθέτηση προτύπων μπορεί να παίξει κύριο ρόλο στην ανάπτυξη και εξάπλωση της τεχνολογίας στην κοινωνία, παρέχοντας την αναγκαία βάση για ευρεία ολοκλήρωση της αγοράς και εξυπηρέτηση των πελατών. Κοινώς αποδεκτά πρότυπα τείνουν να ενθαρρύνουν την καινοτομία, να ενισχύουν την παραγωγικότητα και να διαμορφώνουν μια δομή αγοράς τέτοιας που να εξασφαλίζει οικονομική αποδοτικότητα, μειώνοντας ή περιορίζοντας τεχνικά εμπόδια που μπορεί να προκαλέσουν στρεβλώσεις στην αγορά.

Για να έχουν επιτυχία τα εξωτερικά φορτιζόμενα οχήματα, τα πρότυπα για εξοπλισμό (ρευματολήπτης και καλώδια) και λογισμικό προϋποθέτουν τη δημιουργία ενός ασφαλούς επενδυτικού κλίματος για τη δημιουργία της απαιτούμενης υποδομής. Κοινά πρότυπα θα επιτρέψουν τη μείωση του κόστους και θα βοηθήσουν την πραγματοποίηση οικονομιών κλίμακας τόσο για τις βιομηχανίες ηλεκτρικής ενέργειας όσο και για τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Επίσης, θα συμβάλλουν ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος απαξίωσης ενεργητικού από την ανάπτυξη προσωρινών λύσεων και επαύξηση των επενδυτικών δαπανών.

Φυσικά, ο πελάτης θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την εμπορική επιτυχία των ηλεκτρικών μεταφορών. Κοινά πρότυπα θα βοηθήσουν τον οδηγό να εξασφαλίζει τις απαιτούμενες λύσεις επαναφόρτισης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποφεύγοντας μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών καλωδίων και ρευματοληπτών αλλά και δαπανών προσαρμογής σε νέα συστήματα φόρτισης. Οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας που επιθυμούν και, ακόμη πιο σημαντικό, θα είναι σε θέση να φορτίζουν τα οχήματά τους σε σταθμούς φόρτισης σε ολόκληρη την Ευρώπη.


ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΙΝΟ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

Ειδικοί από τον επιχειρηματικό χώρο της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας συνεργάζονται ήδη με αυτοκινητοβιομηχανίες και εταιρείες κατασκευής εξοπλισμού προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία για υιοθέτηση προτύπων που θα εφαρμόζονται για τη σύνδεση ηλεκτρικών οχημάτων με δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί μια αφετηρία με σκοπό να χαραχθεί ένας οδικός χάρτης για μια διαδικασία ταχείας τυποποίησης. Η κοινή τεχνική προσέγγιση θα πρέπει στη συνέχεια να αναπτυχθεί με τη διεθνή τυποποίησή της κατά ISO και IEC.

Οι υπογράφοντες αυτή τη Διακήρυξη, καθετοποιημένες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, διαχειριστές συστήματος διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και εθνικές ενώσεις ηλεκτρισμού, υποστηρίζουν την ανάπτυξη προδιαγραφών για τη φόρτιση οχημάτων, αποβλέποντας στην προώθησης της ανάπτυξης της αγοράς.

Με τη Διακήρυξη αυτή δεσμεύονται να εφαρμόσουν αυτές τις προδιαγραφές όταν θα αναπτυχθούν η απαιτούμενη υποδομή και οι συνδέσεις των οχημάτων, έχοντας συνείδηση ότι αυτή η προσέγγιση θα τους ενθαρρύνει να αποκτήσουν έγκαιρα εμπειρία με επιχειρηματικά μοντέλα και να εκτιμήσουν την επίδραση που θα έχουν στα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας όταν αυτά τα πρότυπα εγκριθούν κατά ISO και IEC.

ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ


· Εφαρμογή κοινών προδιαγραφών μέχρι την υιοθέτηση και ανάπτυξη των επίσημων προτύπων που θα ολοκληρωθούν κατά ISO/IEC.

· Πραγματοποίηση πιλοτικών προγραμμάτων για ηλεκτρικά αυτοκίνητα προκειμένου να αναλυθούν η επίδραση που θα υπάρξει πάνω στην υφιστάμενη αρχιτεκτονική των δικτύων και οι συνθήκες για την ανάπτυξη μιας ανταγωνιστικής αγοράς. Οι μελλοντικές απαιτήσεις για την αποτελεσματική διαχείριση της ενεργού ζήτησης και οι δυνατότητες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να εξετασθούν προσεκτικά υπό το πρίσμα της αυξανόμενης ολοκλήρωσης των δικτύων με τις ανανεώσιμες ενέργειες και των προκλήσεων για σωστή εξισορρόπηση της προσφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

· Συνεχής και αξιόπιστη συμβολή στην Έρευνα και Τεχνολογία για την ολοκληρωμένη ηλεκτρική οδήγηση και ανάπτυξη τεχνολογιών στον τομέα των μπαταριών.

· Συνεργασία μεταξύ των διαφόρων ενδιαφερομένων μερών προκειμένου να εξασφαλισθεί ένα ξεκάθαρο και σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο που θα ευνοεί τις επενδύσεις, προκειμένου να υπάρξει μια μαζική ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων.

· Δημιουργία των κατάλληλων κινήτρων για να ξεπερασθούν διάφορα εμπόδια στην αγορά και στην εμπορευματοποίηση της σχετικής τεχνολογίας. Λαμβάνοντας υπόψη την αβεβαιότητα των τιμών του πετρελαίου, η ύπαρξη ορθής φορολογικής πολιτικής είναι αναγκαία για να ξεπερασθούν οι πρώτες οικονομικές δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν οι καταναλωτές.

· Ανάπτυξη και διαθεσιμότητα των κατάλληλων για τους καταναλωτές υποδομών προκειμένου να ικανοποιηθούν διάφορες ανάγκες τους – όπως, για παράδειγμα, διαφορετικές λύσεις για φόρτιση – καθώς και η προώθηση της ολοκλήρωσης της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

· Πλήρως αναγνώριση του ρόλου των ηλεκτρικών οχημάτων στην προσεχή Λευκή βίβλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα Βιώσιμο Μέλλον των Μεταφορών.
ΠΗΓΗ






Απολαύστε πλούσια θεματολογία από το autocarnet:



Δείτε τα Dream Cars του autocarnet.
Διαβάστε Ειδήσεις από τον χώρο αυτοκινήτου.
Είμαστε σίγουροι ότι θα σας συναρπάσει μια "βόλτα" από την ενότητα του autocarnet με θέμα την Γυναίκα και το Αυτοκίνητο!
Δείτε Video - επιλογές από το αρχείο του autocarnet.
Γελάστε πολύ διαβάζοντας τα ανέκδοτα - επιλογές του autocarnet.
Μην ξεχάσετε να ρίξετε μια ματιά στο άλμπουμ φωτογραφιών μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις χωρίς δάνειο από τράπεζα

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις Θέλετε να προβείτε στην αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με 36 άτοκες δόσεις και χωρίς δάνειο από τράπεζα; Και όμως γίνεται...Δείτε πώς:

Online εφαρμογή εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

Η εφαρμογή AUTOSCAN είναι μια μηχανή προσεγγιστικής εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, βασιζόμενη στην επεξεργασία μεταβλητών παραγόντων που επηρεάζουν την εμπορική μεταπωλητική τους αξία σε ετήσια βάση. Το ανθρώπινο δυναμικό της δραστηριοποιείται στον χώρο του αυτοκινήτου καθημερινά, διατηρώντας βάσεις δεδομένων σχετικά με τα χαρακτηριστικά της εμπορικής αξίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων της ελληνικής αγοράς καταγράφοντας την διαδικασία αγοραπωλησίας τους. Αντλεί πολύτιμες πληροφορίες από τεχνικές και εμπορικές παραμέτρους που συνεχώς μεταβάλουν την οικονομική...

Αυτοκίνητα-ευκαιρίες: Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Ελέγξτε αν αξίζουν με 45 ευρώ παίρνοντας 10σέλιδη τεχνική αναφορά!

Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Το αρμόδιο τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει προς πώληση νέα αυτοκίνητα-προσφορές με πολύ χαμηλές τιμές και πού ξέρεις με λϊγο καλό ψάξιμο - και αρκετή τύχη -  ίσως βρείς αυτό που σε ενδιαφέρει χωρίς να πονέσει ιδιαίτερα η τσέπη σου...