Στους αιθέρες ξανά το Solar Impulse για το γύρο του κόσμου χωρίς καύσιμα |
Το αεροσκάφος ζυγίζει περίπου όσον ένα ΙΧ αυτοκίνητο και πετά χάρη σε ηλιακή ενέργεια που συγκεντρώνεται στις 17.000 φωτοβολταϊκές μονάδες που είναι εγκατεστημένες στα φτερά του. Αποστολή του είναι να ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο του κόσμου χωρίς τη χρήση καυσίμων, κι έτσι να αποδείξει τη βιωσιμότητα και αποτελεσματικότητα των οικολογικών τεχνολογιών.
Στους αιθέρες βρίσκεται και πάλι το πρωτοποριακό αεροσκάφος Solar Impulse, συνεχίζοντας την προσπάθειά να ολοκληρώσει τον γύρο του κόσμου χωρίς να καταναλώσει ούτε μία στάλα υγρού καυσίμου.
Το αεροπλάνο απογειώθηκε από την Οκλαχόμα των Ηνωμένων Πολιτειών με προορισμό το Οχάιο, ταξίδι 1.100 χιλιομέτρων, που αναμένεται να διαρκέσει 18 ώρες.
Στόχος της αποστολής είναι να φτάσει στη Νέα Υόρκη μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και στη συνέχεια να διανύσει τον Ατλαντικό, που θα είναι και το τελευταίο μεγάλο εγχείρημα στο ταξίδι του. Τελικός προορισμός είναι το Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου άρχισε ο γύρος του κόσμου τον Μάρτιο του 2015.
Επιδίωξη των κατασκευαστών του Solar Impulse είναι να επιδείξουν τη βιωσιμότητα των οικολογικών τεχνολογιών. Το αεροσκάφος ζυγίζει περίπου όσον ένα ΙΧ αυτοκίνητο και πετά χάρη σε ηλιακή ενέργεια που συγκεντρώνεται στις 17.000 φωτοβολταϊκές μονάδες που είναι εγκατεστημένες στα φτερά του, τα οποία ξεπερνούν σε μήκος τα φτερά ενός Boeing 747.
Σε νυχτερινές πτήσεις το αεροσκάφος χρησιμοποιεί ενέργεια που έχει αποθηκευτεί στις μονάδες του κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Με αυτή την τεχνολογία, το αεροσκάφος πετά κατά μέσο όρο με 46 χιλιόμετρα ανά ώρα, όμως η ταχύτητά του μπορεί να διπλασιαστεί όταν έχει έντονη ηλιοφάνεια.
Εξ αιτίας της χαμηλής ταχύτητας, ο κυβερνήτης μπορεί να αναπαύεται μόνο κατά διαστήματα, με διαλείμματα διάρκειας 20 λεπτών.
Το μεγαλύτερο εμπόδιο στο ταξίδι του Solar Impulse ήλθε το περασμένο καλοκαίρι, όταν οι μπαταρίες του υπέστησαν βλάβη κατά τη διάρκεια της προσπάθειας να διανύσει τον Ειρηνικό Ωκεανό. Οι επισκευές διήρκεσαν μήνες.
Παρακολουθήστε ζωντανά το ταξίδι του Solar Impulse ΕΔΩ
Πηγή: ΣΚΑΪ