Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αποχαιρέτα τη χλιδάτη ζωή που ήξερες...


Του Βασίλη Σ. Κανέλλη και του Γιώργου Ανδρή
Εφ. ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Ένα ρεπορτάζ της γερμανικής Bild αμέσως μετά τις εκλογές παρουσιάζει τους Ελληνες ως... αραχτούς στην παραλία, που πίνουν μπίρες, κάνουν διακοπές σε γιοτ και ζουν σε βίλες, ενώ έχουν υπέροχες αμαξάρες χιλιάδων ευρώ. Η απόλυτη χλιδή δηλαδή, σύμφωνα με τον Γερμανό ρεπόρτερ. Είναι, όμως, έτσι; Διότι αν κάνει κάποιος μια έρευνα στην αγορά των λεγόμενων πολυτελών προϊόντων θα διαπιστώσει ότι η Ελλάδα μοιάζει με ένα απέραντο... σφυρί. Τα πάντα πωλούνται και κανείς δεν τα αγοράζει.

Η περίοδος της μεγάλης χλιδής, του πολυτελούς life style όπου δεν χωρούσαν...
τσιγκουνιές και όπου οι Έλληνες -από τον πλουσιότερο μέχρι τον υπάλληλο αγόραζαν ακόμη και ακριβά για την τσέπη τους αντικείμενα, έχει περάσει προ πολλού.

Αυτό που συναντά κανείς είναι στην κυριολεξία «νεκροταφεία» πολυτελείας. Πανάκριβα σπίτια στα πολυτελή προάστια και τα νησιά πωλούνται σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρεται. Ονειρεμένες κατοικίες που κάποτε κόστιζαν 8 και 10 εκατ. ευρώ τώρα προσφέρονται έως και 60% κάτω, όμως, λίγοι? συγκινούνται από αυτό.

Αυτοκίνητα, που μόνο στα όνειρά τους βλέπουν οι περισσότεροι Ελληνες, δίνονται έναντι πινακίου φακής. Porsche, Bentley, Mazeratti, Lotus που αγοράστηκαν έναντι δεκάδων χιλιάδων ευρώ την εποχή των «παχιών αγελάδων», σήμερα δίνονται όσο το κόστος ενός... μεταχειρισμένου μεσαίας κατηγορίας.
Σκάφη αναψυχής, από πολυτελή γιοτ μέχρι φουσκωτά, «σκουριάζουν» στις μαρίνες όλης της χώρας, με τα πωλητήρια να μένουν επί μήνες στις καρίνες τους. Η κρίση «έφαγε» την πολυτέλεια και τον νεοπλουτισμό, που κορυφώθηκε την περίοδο της χρηματιστηριακής φούσκας και μέχρι το 2008. Τώρα, τεράστιες περιουσίες βγαίνουν σε... πλειστηριασμό, χωρίς, πάντως, να υπάρχουν πολλοί που θα ήθελαν να εκμεταλλευτούν τις μεγάλες ευκαιρίες.

Πόρσε ανταλλάσσεται με... Smart, λιμουζίνες με... 6.000 ευρώ
Στο «σφυρί» έχουν βγει περίπου 85.000 αυτοκίνητα, εκ των οποίων τα 25.000 αφορούν σε μοντέλα με κινητήρες από 2.000 κ.εκ. και άνω εξαιτίας των υψηλών Τελών Κυκλοφορίας, των τεκμηρίων, των ασφαλίστρων αλλά και του κόστους χρήσης. Τις τελευταίες ημέρες ιδιοκτήτες υπερπολυτελών Ι.Χ. ή λιγότερο με κινητήρες από 2 λίτρα και άνω έχουν κατακλύσει την αγορά, προσδοκώντας την πώλησή τους ή την ανταλλαγή τους με κάποιο μικρότερο.
Ειδικότερα, ιδιοκτήτης Porsche Cayenne S, 2007, και μόλις 45.000 χλμ. κατάφερε τελικά να το ανταλλάξει με... Smart του 2008, αφού προηγουμένως είχε γυρίσει όλες σχεδόν τις εμπορίες αυτοκινήτων αναζητώντας 10.000 ευρώ για να το διαθέσει. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο είχε αγοραστεί από την Ελλάδα 125.000 ευρώ το 2007!
Ιδιοκτήτης Mitsubishi Pajero 3,5 λίτρων, πενταετίας, κατάφερε να το πουλήσει έναντι 1.500 ευρώ, τιμή η οποία ήταν η υψηλότερη που δόθηκε από έμπορο!
Ιδιοκτήτης BMW 520 του 2009 με μόλις 24.000 χλμ. αναζητά να τη διαθέσει έναντι 10.000 ευρώ, ώστε να αποπληρώσει το δάνειο με το οποίο απέκτησε το αυτοκίνητο.
Οπως επισημαίνει στην «ΗτΣ» το μέλος του ΣΕΕΑΕ Ευρυπίδης Κωνσταντινίδης: «Ολη η Ελλάδα έχω την αίσθηση πως προσπαθεί να πουλήσει όσο όσο το αυτοκίνητό του, κυρίως αν διαθέτει κινητήρα από 2 λίτρα και άνω. Στα οχήματα με μικρότερους κινητήρες, από 1,6 έως και 1,8 λίτρα, η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη, αλλά και εκεί οι τιμές διάθεσης είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με τις τιμές απόκτησης. Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποίησε η «ΗτΣ» στο Διαδίκτυο, αποδείχθηκε πως αυτή τη στιγμή διατίθενται περισσότερα από 85.000 Ι.Χ., εκ των οποίων τα 25.000 αφορούν σε μοντέλα με κινητήρες από 2 λίτρα και άνω και έχουν 1η άδεια κυκλοφορίας μετά την 1/1/2002.


Διάβασε ολόκληρο το πολύ ενδιαφέρον άρθρο στο imerisia.gr


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις χωρίς δάνειο από τράπεζα

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις Θέλετε να προβείτε στην αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με 36 άτοκες δόσεις και χωρίς δάνειο από τράπεζα; Και όμως γίνεται...Δείτε πώς:

Online εφαρμογή εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

Η εφαρμογή AUTOSCAN είναι μια μηχανή προσεγγιστικής εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, βασιζόμενη στην επεξεργασία μεταβλητών παραγόντων που επηρεάζουν την εμπορική μεταπωλητική τους αξία σε ετήσια βάση. Το ανθρώπινο δυναμικό της δραστηριοποιείται στον χώρο του αυτοκινήτου καθημερινά, διατηρώντας βάσεις δεδομένων σχετικά με τα χαρακτηριστικά της εμπορικής αξίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων της ελληνικής αγοράς καταγράφοντας την διαδικασία αγοραπωλησίας τους. Αντλεί πολύτιμες πληροφορίες από τεχνικές και εμπορικές παραμέτρους που συνεχώς μεταβάλουν την οικονομική...

Αυτοκίνητα-ευκαιρίες: Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Ελέγξτε αν αξίζουν με 45 ευρώ παίρνοντας 10σέλιδη τεχνική αναφορά!

Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Το αρμόδιο τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει προς πώληση νέα αυτοκίνητα-προσφορές με πολύ χαμηλές τιμές και πού ξέρεις με λϊγο καλό ψάξιμο - και αρκετή τύχη -  ίσως βρείς αυτό που σε ενδιαφέρει χωρίς να πονέσει ιδιαίτερα η τσέπη σου...