Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΕΑΑ: H Ελληνική αγορά οχημάτων (Μάρτιος 2013)

Ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων ανακοινώνει τα στατιστικά στοιχεία μηνός Μαρτίου σχετικά με την ελληνική αγορά αυτοκινήτου:


Επιβατικά αυτοκίνητα

Καινούργια: Η αγορά επιβατικών αυτοκινήτων, μετά την "πλασματική" αύξηση που σημείωσε τον περασμένο Φεβρουάριο, υποχώρησε ξανά τον Μάρτιο κατά 8,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα το 2012. Παρά την ήπια βελτίωση του οικονομικού κλίματος που καταγράφεται από τις αρχές του έτους, η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα με συνέπεια η αγορά επιβατικών αυτοκινήτων να υφίσταται εξαιρετικά μεγάλη πίεση, προκαλώντας, με τη σειρά της, καθίζηση στα σχετιζόμενα δημοσιονομικά έσοδα.

Το πρώτο τρίμηνο ταξινομήθηκαν συνολικά μόλις 14.142 επιβατικά αυτοκίνητα, έναντι 17.180 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι (-17,7%), ωστόσο η συμμετοχή των εταιρικών επιβατικών αυτοκινήτων, στο ίδιο χρονικό διάστημα, παρουσιάζει αύξηση 24,5%, ενδεικτικό της σημαντικής υποχώρησης της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Όσον αφορά στον Μάρτιο, οι εταιρικές πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων αποτελούν το 50,5% της συνολικής αγοράς, αντανακλώντας την εξασθένηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών. Οι πωλήσεις των πετρελαιοκίνητων επιβατικών αυτοκινήτων συνεχίζουν, για έκτο συνεχόμενο μήνα, να βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων των καταναλωτών (6 στα 10 καινούργια επιβατικά αυτοκίνητα).

Συγκεκριμένα, τον περασμένο μήνα ταξινομήθηκαν μόλις 4.493 επιβατικά αυτοκίνητα έναντι 4.901 τον Μάρτιο του 2012. Οι εταιρικές πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων έφτασαν τις 2.267 μονάδες με τις λιανικές πωλήσεις να ακολουθούν με 2.226 μονάδες. Εκ των 4.493 επιβατικών αυτοκινήτων, τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα ανήλθαν σε 2.682 μονάδες, καταλαμβάνοντας μερίδιο αγοράς 59,7%. Το 69% των συνολικών ταξινομήσεων επιβατικών αυτοκινήτων του Μαρτίου αφορά αυτοκίνητα με κινητήρα ως 1.400 κυβικά εκατοστά.
Ελαφρά Φορτηγά (μικτού βάρους ως 3,5 τόνους)

Καινούργια: H αγορά των ελαφρών φορτηγών συνεχίζει την πτωτική της πορεία για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Το πρώτο τρίμηνο του έτους, ταξινομήθηκαν συνολικά μόλις 757 ελαφρά φορτηγά, έναντι 1.007 το αντίστοιχο διάστημα το 2012 (-24,8%), ωστόσο η συμμετοχή των εταιρικών ελαφρών φορτηγών, στο ίδιο χρονικό διάστημα, σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση 42,8%.

Σχεδόν 5 στα 10 καινούργια ελαφρά φορτηγά που ταξινομήθηκαν τον περασμένο μήνα ήταν τύπου Pick-up (45,5%), με τα Vanette να βρίσκονται στη δεύτερη θέση με μερίδιο αγοράς 39,1%. Η συνολική αγορά των ελαφρών φορτηγών το μήνα Μάρτιο έφτασε μόλις τις 235 μονάδες έναντι 301 την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σημειώνοντας πτώση 24,8%. Οι εταιρικές πωλήσεις ελαφρών φορτηγών έφτασαν τις 129 μονάδες (54,9%), ενώ οι λιανικές πωλήσεις περιορίστηκαν σε μόλις 106 μονάδες (45,1%).

Φορτηγά (μικτού βάρους πάνω από 3,5 τόνους)

Καινούργια: Η αγορά των μεσαίων και βαρέων φορτηγών, μετά τα θετικά αποτελέσματα που σημείωσε το πρώτο δίμηνο του έτους, συνέχισε αρνητικά. Το πρώτο τρίμηνο του έτους, ταξινομήθηκαν συνολικά 61 φορτηγά, έναντι 48 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 27,1%, ενώ η συμμετοχή των λιανικών πωλήσεων φορτηγών, για το ίδιο χρονικό διάστημα, σημειώνει κάμψη 37,4%.

Τον περασμένο Μάρτιο ταξινομήθηκαν συνολικά 18 φορτηγά συγκριτικά με 22 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, σημειώνοντας πτώση 18,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012.

Σημειώνεται, επίσης, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της συγκεκριμένης κατηγορίας οχημάτων συνεχίζει να καλύπτεται από εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα. Τα καινούργια εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό ποσοστό του συνόλου, διατηρώντας υψηλό το μέσο όρο ηλικίας των μεσαίων και βαρέων φορτηγών στη χώρα μας, με όλα τα προβλήματα οδικής ασφάλειας και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που συνεπάγεται ο υπέργηρος στόλος.

Λεωφορεία

Καινούργια:

Η αγορά των λεωφορείων, βρίσκεται πλέον σε κατάρρευση, αφού και τον Μάρτιο συνέχισε την ιδιαίτερα αρνητική πορεία του πρώτου διμήνου. Το πρώτο τρίμηνο του 2013, ταξινομήθηκαν συνολικά μόλις 11 λεωφορεία όταν το αντίστοιχο διάστημα το 2012 είχαν ταξινομηθεί 38 λεωφορεία, σημειώνοντας κατακόρυφη πτώση 71,1%.

Ειδικότερα, τον περασμένο Μάρτιο ταξινομήθηκε μόλις 1 λεωφορείο (τουριστικό), έναντι 13 τον αντίστοιχο μήνα του 2012, σημειώνοντας δραματική κάμψη 92,3%.

Μοτοσυκλέτες (άνω των 50 κ. εκ.)
Καινούργιες μοτοσυκλέτες: H αγορά των μοτοσυκλετών, μετά την αύξηση που σημείωσε τον Φεβρουάριο, γύρισε ξανά σε αρνητικό πρόσημο τον Μάρτιο. Το πρώτο τρίμηνο του έτους, ταξινομήθηκαν συνολικά 5.193 μοτοσυκλέτες, έναντι 5.514 το ίδιο διάστημα πέρυσι, σημειώνοντας πτώση 5,8%.

Τον περασμένο Μάρτιο ταξινομήθηκαν συνολικά 1.799 μοτοσυκλέτες έναντι 2.271 τον ίδιο μήνα πέρυσι (-20,8%). Σημειώνουμε ότι σχεδόν 7 στις 10 καινούργιες μοτοσυκλέτες που πωλήθηκαν τον Μάρτιο ήταν ως 250 κυβικά εκατοστά (69,4%).

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ - Ταξινομήσεις Οχημάτων


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις χωρίς δάνειο από τράπεζα

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις Θέλετε να προβείτε στην αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με 36 άτοκες δόσεις και χωρίς δάνειο από τράπεζα; Και όμως γίνεται...Δείτε πώς:

Online εφαρμογή εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

Η εφαρμογή AUTOSCAN είναι μια μηχανή προσεγγιστικής εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, βασιζόμενη στην επεξεργασία μεταβλητών παραγόντων που επηρεάζουν την εμπορική μεταπωλητική τους αξία σε ετήσια βάση. Το ανθρώπινο δυναμικό της δραστηριοποιείται στον χώρο του αυτοκινήτου καθημερινά, διατηρώντας βάσεις δεδομένων σχετικά με τα χαρακτηριστικά της εμπορικής αξίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων της ελληνικής αγοράς καταγράφοντας την διαδικασία αγοραπωλησίας τους. Αντλεί πολύτιμες πληροφορίες από τεχνικές και εμπορικές παραμέτρους που συνεχώς μεταβάλουν την οικονομική...

Αυτοκίνητα-ευκαιρίες: Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Ελέγξτε αν αξίζουν με 45 ευρώ παίρνοντας 10σέλιδη τεχνική αναφορά!

Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Το αρμόδιο τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει προς πώληση νέα αυτοκίνητα-προσφορές με πολύ χαμηλές τιμές και πού ξέρεις με λϊγο καλό ψάξιμο - και αρκετή τύχη -  ίσως βρείς αυτό που σε ενδιαφέρει χωρίς να πονέσει ιδιαίτερα η τσέπη σου...