Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διαγωνισμός τεχνολογίας “F1 στα Σχολεία” και στην χώρα μας

Με στόχο να διατηρήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον των μαθητών για τη γνώση, να τους ενθαρρύνουν να αναπτύξουν δεξιότητες και ικανότητες για το επαγγελματικό μέλλον τους δημιουργήθηκε το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα "F1 στα Σχολεία".

Πρόκειται μια διεθνής πρωτοβουλία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που υποστηρίζεται από τα Υπουργεία Παιδείας πολλών χωρών (Αγγλίας, Ιρλανδίας, Ισπανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Αυστραλίας, Μαλαισίας).

Σκοπός του προγράμματος είναι να οδηγήσει τους μαθητές στην εμπειρική – βιωματική απόκτηση βασικών γνώσεων πάνω στις Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά, χρησιμοποιώντας ένα ελκυστικό εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Αυτή τη στιγμή, ο διαγωνισμός τεχνολογίας “F1 στα Σχολεία”, υλοποιείται σε 31 χώρες, με συμμετοχή...
17.000 μαθητών ηλικίας 9-19 ετών, ενώ στους αγώνες συμμετέχουν ομάδες 3-6 μαθητών.

Στο πλαίσιο του προγράμματος οι μαθητές σχεδιάζουν και κατασκευάζουν μια μικρογραφία αγωνιστικού αυτοκινήτου F1 από ξύλο, χρησιμοποιώντας CAD / CAM εργαλεία.

Τα αυτοκίνητα κινούνται με φυσίγγια CO2 και ταχύτητα περίπου 60-70 χλμ/ώρα πάνω σε μία ευθύγραμμη αγωνιστική πίστα μήκους περίπου 25 μέτρων, στην οποία είναι συνδεμένα μ’ ένα λεπτό νήμα.

Η πίστα διαθέτει δύο λωρίδες κυκλοφορίας ώστε να μπορούν δύο αυτοκίνητα να συναγωνίζονται ταυτόχρονα. Με χρήση αισθητήρων και Η/Υ μετρούνται οι χρόνοι από την στιγμή εκκίνησης των αυτοκινήτων μέχρι να περάσουν την γραμμή τερματισμού της πίστας, καθώς και οι χρόνοι αντίδρασης των μαθητών στην εκκίνηση.

Ο διαγωνισμός "F1 στα Σχολεία" περιλαμβάνει αγώνες που διεξάγονται κάθε χρόνο σε επίπεδο χώρας, με περιφερειακούς και εθνικούς τελικούς.

Οι νικήτριες ομάδες κάθε χώρας συναγωνίζονται σ’ ένα διεθνή τελικό, που γίνεται κάθε χρόνο, προκειμένου να ανακηρυχτεί η ομάδα μαθητών που θα κερδίσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, το 80% των μαθητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα πιστεύουν ότι τους βοηθά να αναπτύσσουν ικανότητες επικοινωνίας και να λειτουργούν ως ομάδα, ενώ το 66% σκέπτονται να ακολουθήσουν επαγγελματική καριέρα στο χώρο της Τεχνολογίας, των Επιστημών ή να γίνουν Μηχανικοί.

Για όσους πιστεύουν πως οι κυρίες δεν συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα να σας πληροφορήσουμε ότι, το 35% των συμμετεχόντων είναι μαθήτριες.

Η ανταπόκριση αυτή των μαθητών δημιουργεί εξαιρετικές προϋποθέσεις για την αξιοποίηση του διαγωνισμού F1 in Schools και στην Ελλάδα, με σκοπό την εισαγωγή νέων μεθόδων πρακτικής – βιωματικής μάθησης, καθώς και της καινοτομίας στην εκπαίδευση.

Οι μαθητές εκπαιδεύονται,πάνω σε θέματα Φυσικής και διαφόρων εφαρμογών της, Νέων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Μηχανικών Κατασκευών, και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών.

Παράλληλα, κατανοούν έννοιες όπως η Αεροδυναμική Αντικειμένων, ο Σχεδιασμός και η Παραγωγή Βιομηχανικών Προϊόντων, η Μηχανική των Υλικών, η Ανάλυση Αποτελεσμάτων και οι Δοκιμές Ελέγχου.

Πάνω από όλα όμως οι μαθητές μαθαίνουν να αναπτύσσουν ικανότητες επικοινωνίας μεταξύ τους, να λειτουργούν ως ομάδα και να συνεργάζονται με διάφορους φορείς της περιοχής τους από τον επιχειρηματικό και βιομηχανικό χώρο.

Πρόγραμμα 1ου Ελληνικού τελικού F1 In Schools 14/6/ 2012 Ελληνογερμανική Αγωγή

(Οδός Δημητρίου Παναγέα, Παλλήνη)

12:00 Δοκιμαστικά Μοντέλων F1 Αυτοκινήτων

14:00 Αναγγελία Έναρξης Αγώνων – Καλωσόρισμα Ομάδων και Καλεσμένων

14:15 Παράδοση στις Επιτροπές Αγώνων των Μοντέλων F1 Αυτοκινήτων που θα αγωνιστούν

οι ομάδες και των Τελικών τους Εργασιών που θα αξιολογηθούν

14:30 Παρουσιάσεις Ομάδων και 10 λεπτές Συνεντεύξεις από την επιτροπή ασξιολογησης

16:30 Αγώνες Αυτόματης Εκκίνησης F1 Αυτοκινήτων

17:30 Αγώνες Χειροκίνητης Εκκίνησης F1 Αυτοκινήτων

18:30 Αγώνες Knock Out

19:00 Αναγγελία Τελικής Κατάταξης Ομάδων και Απονομή Επάθλων και Πιστοποιητικών

Πρόεδρος Επιτροπής Διαγωνισμού

Νικόλαος Ουζούνογλου, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Επιτροπή Αγώνων

Αθανάσιος Κασίδης, Ένωση Ελλήνων Φυσικών

Αδαμαντία Πίτσου, Ένωση Ελλήνων Φυσικών

Ιωάννης Χριστακόπουλος, Ένωση Ελλήνων Φυσικών

Δημήτρης Κυριακός, Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας

Μενέλαος Σωτηρίου, ScienceView

Επιτροπή Αξιολόγησης Παρουσίασης

Χρίστος Ραγιαδάκος, Σύμβουλος Υπουργείου Παιδείας

Πάνος Σεϊτανίδης, Δημοσιογράφος

Νικόλαος Ζυγουρίτσας, Ίδρυμα Λαμπράκη

Παναγιώτης Ασπρολούπος, Εκπαιδευτικός

Σπύρος Κοιλάτος, Εκπαιδευτικός


Επιτροπή Μηχανικής Αξιολόγησης

Μιχαήλ Γαργαλάκος, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Νικόλαος Βεντίκος, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Σαράντος Ψυχάρης, ΑΣΠΑΙΤΕ

Δημήτριος Τσούνης, Πανεπιστήμιο Πατρών

Δημήτριος Κατσιγιάννης, ΕΑΒ


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις χωρίς δάνειο από τράπεζα

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις Θέλετε να προβείτε στην αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με 36 άτοκες δόσεις και χωρίς δάνειο από τράπεζα; Και όμως γίνεται...Δείτε πώς:

Online εφαρμογή εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

Η εφαρμογή AUTOSCAN είναι μια μηχανή προσεγγιστικής εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, βασιζόμενη στην επεξεργασία μεταβλητών παραγόντων που επηρεάζουν την εμπορική μεταπωλητική τους αξία σε ετήσια βάση. Το ανθρώπινο δυναμικό της δραστηριοποιείται στον χώρο του αυτοκινήτου καθημερινά, διατηρώντας βάσεις δεδομένων σχετικά με τα χαρακτηριστικά της εμπορικής αξίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων της ελληνικής αγοράς καταγράφοντας την διαδικασία αγοραπωλησίας τους. Αντλεί πολύτιμες πληροφορίες από τεχνικές και εμπορικές παραμέτρους που συνεχώς μεταβάλουν την οικονομική...

Αυτοκίνητα-ευκαιρίες: Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Ελέγξτε αν αξίζουν με 45 ευρώ παίρνοντας 10σέλιδη τεχνική αναφορά!

Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Το αρμόδιο τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει προς πώληση νέα αυτοκίνητα-προσφορές με πολύ χαμηλές τιμές και πού ξέρεις με λϊγο καλό ψάξιμο - και αρκετή τύχη -  ίσως βρείς αυτό που σε ενδιαφέρει χωρίς να πονέσει ιδιαίτερα η τσέπη σου...