Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η BMW φωτίζει το δρόμο για το μέλλον

Μία καθαρή εικόνα του δρόμου, κυρίως κατά τη νυχτερινή οδήγηση, είναι σημαντικός παράγοντας οδικής ασφάλειας που μειώνει τους πιθανούς κινδύνους για όλους τους οδηγούς. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας, περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν τις νυχτερινές ώρες κατά μέοο όρο από όοο κατά τη διάρκεια της ημέρας - και μάλιστα παρά τη μειωμένη κυκλοφορία. Μόλις πέφτει το σκοτάδι, οι οδηγοί συνήθως παρουσιάζουν μία υοτέρηοη οτην αναγνώριση των οδικών διαγραμμίσεων, ενώ η εικόνα που προσλαμβάνουν δεν είναι το ίδιο...
οαφής όπως οτο φως της ημέρας. Τα φώτα των άλλων οδηγών είναι ενοχλητικά για τα μάτια που πρέπει να προσαρμόζονται οτις συνεχείς εναλλαγές και αντιθέσεις (φως/οκοτάδι). Είναι αρκετά δύσκολο να εντοπίσεις δικυκλιοτές με αδύναμα φώτα, πεζούς και ζώα οτο σκοτάδι. Ο βελτιωμένος φωτισμός και η καλύτερη ορατότητα βοηθούν οτη μείωοη του άνω του μέοου αριθμού ατυχημάτων τη νύχτα. Με τα νέα φώτα Λέιζερ της BMW που τώρα κάνουν το ντεμπούτο τους οε μοντέλο παραγωγής, η BMW οδηγεί την εξέλιξη προηγμένων τεχνολογιών φωτισμού οε μία νέα εποχή.
Η οχεδίαοη των προβολέων και πίοω φώτων είναι σημαντικό οτυλιοτικό στοιχείο που επηρεάζει καθοριστικά τη φόρμα και το χαρακτήρα ενός οχήματος. Πέρα από τους λειτουργικούς σκοπούς που εξυπηρετεί, ο φωτισμός ενός οχήματος γίνεται και πρεσβευτής της μάρκας - κατά τη διάρκεια της ημέρας και ακόμα περισσότερο οτο σκοτάδι. Οι χαρακτηριστικοί, δίδυμοι στρογγυλοί προβολείς συνδυάζονται με τη γνώριμη μάοκα και δημιουργούν ένα κλασικό στοιχείο ταυτότητας όλων των οχημάτων BMW.

Τα φώτα Λέιζερ BMW θα γιορτάσουν την παγκόσμια πρεμιέρα τους φέτος το φθινόπωρο. Αυτή η πολύ αποδοτική πηγή φωτός φτάνει οτο δρόμο με ένα αυτοκίνητο παραγωγής για πρώτη φορά, κάνοντας χρέη μεγάλης οκάλας προβολέων του BMW i8. Με μία ασυναγώνιστη εμβέλεια, το ούοτημα φώτων Λέιζερ BMW επαναπροσδιορίζει πλήρως τα πρότυπα ασφάλειας, απόδοσης και σχεδίασης.

Τα πλεονεκτήματα των φώτων Λέιζερ BMW με μια ματιά:

- Τα φώτα Λέιζερ BMW θα προσφέρονται οε μοντέλο παραγωγής για πρώτη φορά από το φθινόπωρο του 2014.
- Δεκαπλάσια φωτεινότητα από αυτή των παραδοσιακών πηγών φωτός.
- Εμβέλεια μεγάλης οκάλας μέχρι 600 m, διπλάσια από των συμβατικών προβολέων.
- Ελάχιστες απαιτήσεις χώρου και χρήση ενός πολύ μικρού κατόπτρου, για σημαντική εξοικονόμηση βάρους.
- Άριστη απόδοση χάρη οτην 30% μείωοη κατανάλωσης ενέργειας.
- Συμπαγής δομή ανοίγει νέες προοπτικές στον τομέα της σχεδίασης.
- Επίπεδη οχεδίαοη συμβάλλει οτη βέλτιστη αεροδυναμική.
- Δέσμες Λέιζερ μεταμορφώνονται οε έντονο, λευκό φως παρέχοντας μέγιστη ασφάλεια.
- Μεγάλη διάρκεια ζωής και υψηλή αξιοπιστία, ακόμα και υπό ακραίες συνθήκες.
Ισχυρή απόδοση - συμπαγής εγκατάσταση - εξαιρετική μείωση κατανάλωσης.
Στον προβολέα λέιζερ, όλες οι δέσμες φωτός μαζί πετυχαίνουν φωτεινότητα δεκαπλάσια οε σχέση με συμβατικές πηγές φωτός, όπως λαμπτήρες αλογόνου, xenon ή LED.
2. Φώτα Λέιζερ BMW σηματοδοτούν νέα
Τα φώτα Λέιζερ BMW έχουν οπτική εμβέλεια μέχρι 600 m, διπλάσια από την αντίστοιχη ενός προβολέα με συμβατική τεχνολογία φώτων. 

Η επιφάνεια εκπομπής φωτός μιας διόδου λέιζερ είναι εκατό φορές μικρότερη από αυτή ενός συμβατικού λαμπτήρα LED, που είναι ένα τετραγωνικό χιλιοστό. Συνεπώς, απαιτείται πολύ μικρότερο κάτοπτρο για το φως λέιζερ. Στην περίπτωση του BMW i8, διάμετρος μικρότερη των 30 mm είναι αρκετή, εξοικονομώντας πολύτιμο χώρο εγκατάστασης οτο όχημα και ανοίγοντας νέες προοπτικές για σημαντικές μειώσεις βάρους. Συγκριτικά αναφέρουμε ότι: ο λαμπτήρας xenon απαιτεί ένα κάτοπτρο/ φακό διαμέτρου περίπου 70 mm και μία λάμπα αλογόνου 120 mm ώστε να πετυχαίνει επαρκή απόδοση και εμβέλεια φωτισμού για την αντίστοιχη τεχνολογία. Ένα ακόμα σημαντικό όφελος των φώτων λέιζερ είναι η εξαιρετική τους απόδοση με μείωση της κατανάλωσης ενέργειας περίπου 30%. Επομένως, τα φώτα λέιζερ βοηθούν οτη βελτίωση της συνολικής απόδοσης του οχήματος και οτη μείωοη των εκπομπών CO2. Επίσης, η συμπαγής δομή ανοίγει νέες προοπτικές στον τομέα της σχεδίασης, ενώ η επίπεδη φόρμα συντελεί οτη βέλτιστη αεροδυναμική του οχήματος.
Εξαιρετικά προηγμένη τεχνολογία.

Τα φώτα Λέιζερ BMW παίρνουν τις ομοιόμορφες και μονοχρωματικές μπλε δέσμες λέιζερ και τις μετατρέπουν οε λευκό φως. Αυτό γίνεται με τη χρήση ειδικών φακών οι οποίοι κατευθύνουν τις εκπεμπόμενες δέσμες από τρεις ισχυρές διόδους λέιζερ πάνω οε ένα φθορίζον, φωσφορούχο υλικό οτο εσωτερικό του προβολέα. Αυτό το υλικό παράγει μία εξαιρετικά ισχυρή λευκή δέσμη που παρά την 'έντασή' της είναι ευχάριστη οτο μάτι λόγω μεγάλης ομοιότητας με το φως της ημέρας. Μετά τη μετατροπή των δεσμών λέιζερ, ένα αβλαβές φως προβάλλεται από τη μονάδα του προβολέα.

Ο προβολέας λέιζερ εφοδιάζεται επίσης με αυτόματο έλεγχο δέσμης ώστε η δέσμη φωτός να διατηρείται οε ένα προκαθορισμένο επίπεδο, ανεξάρτητα εάν το όχημα κινείται οε ανηφόρα ή κατηφόρα, είναι πλήρως φορτωμένο ή ο οδηγός είναι ο μοναδικός επιβάτης.

Εξαιρετικά αξιόπιστο σε όλες τις συνθήκες.
Η ομάδα εξέλιξης των φώτων Λέιζερ BMW έπρεπε να προσαρμόσει τη νέα τεχνολογία φωτισμού στις ειδικές και πολύ υψηλές απαιτήσεις χρήσης οε αυτοκίνητο: από ξηρό πολικό αέρα μέχρι υγρές τροπικές περιοχές και από ομαλούς αυτοκινητόδρομους μέχρι ανώμαλους επαρχιακούς δρόμους, τα φώτα λέιζερ πρέπει να λειτουργούν αξιόπιστα σε όλες τις καιρικές συνθήκες και σε οποιοδήποτε είδος δρόμου για ολόκληρη τη λειτουργική ζωή του οχήματος. Μία ενσωματωμένη πολυεπίπεδη φιλοσοφία ασφάλειας αποτρέπει την οποιαδήποτε διαφυγή ακτινοβολίας λέιζερ.

Από την άλλη, η ψηφιακή λειτουργία High Beam Assistant που βασίζεται οε κάμερα και περιλαμβάνεται στάνταρ αποτρέπει το θάμπωμα των οδηγών τόσο των αντίθετα ερχόμενων όσο και των προπορευόμενων οχημάτων.
Λέιζερ - μία ασφαλής και ισχυρή πηγή φωτός για το αυτοκίνητο.
Εδώ και αρκετά χρόνια, η BMW εξελίσσει και βελτιώνει με μεγάλη προσοχή το σύστημα φωτισμού λέιζερ προετοιμάζοντάς το για χρήση οε οχήματα παραγωγής. Η ενισχυμένη δέσμη φωτός μέσω λέιζερ διατίθεται αυτή τη στιγμή για τη μεγάλη σκάλα και συμπληρώνει την αποδοτική μεγάλη σκάλα φώτων LED με εμβέλεια 300 m. Στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης του 2011, η BMW παρουσίασε για πρώτη φορά φώτα λέιζερ οτο BMW i8 Concept.
Τεχνολογίες φωτισμού BMW - σε απόλυτη αρμονία με τις ανάγκες του οδηγού.
Εκτός από τα νέα φώτα λέιζερ με την εκπληκτική φωτεινότητα και εμβέλεια, οι μονάδες εμπρός προβολέων του BMW i8 χρησιμοποιούν τεχνολογία LED για τη μεσαία σκάλα, τα πλαϊνά φώτα, τα φώτα ημέρας και τα φλας. Οι διάφορες τεχνολογίες συνεργάζονται για την επίτευξη μιας ιδανικής λύσης για κάθε ειδική λειτουργία φωτισμού. Το αποτέλεσμα είναι άριστος φωτισμός, τέλεια ορατότητα και μέγιστη ασφάλεια οε συνδυασμό με υψηλή απόδοση οε όλες τις συνθήκες.

3. Καινοτομία BMW στη σχεδίαση -  προοπτικές δημιουργίας στυλ.

Οι οργανικές φωτοδίοδοι ή OLED, είναι καινοτόμες, αποδοτικές και βιώσιμες πηγές φωτός με τις οποίες η BMW θα εφοδιάζει τα οχήματά της οτο άμεσο μέλλον με την ονομασία BMW Organic Light. Στις OLED, το φως εκπέμπεται από στρώματα ημιαγωγών (πάχους όσο ένας δίσκος ολοκληρωμένου κυκλώματος) από οργανικά υλικά. Οι OLED λειτουργούν πολύ αποδοτικά λόγω σχεδίασης και παράγουν ελάχιστη θερμότητα. Επομένως το BMW Organic Light βοηθά οτην περαιτέρω μείωοη των εκπομπών CO2. Αντί να εκπέμπεται σημειακά, το φως που παράγεται από τις OLED εκπέμπεται από μία σχετικά μεγάλη περιοχή συγκριτικά με τις LED και είναι εξαιρετικά ομοιογενές. Κατά συνέπεια, οι OLED είναι κατάλληλες για χρήση στις λειτουργίες εξωτερικών φώτων που είναι σχεδιασμένα πρωτίστως για να κάνουν ευδιάκριτο το όχημα. Ωστόσο, αντί να αντικαταστήσουν τις συμβατικές LED, οι OLED προστεθούν συμπληρωματικά.
Σαν μία πρώτη εφαρμογή τους οε οχήματα παραγωγής, οι OLED μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη λειτουργία των πίοω φώτων, οτο πλαίσιο ενός λεγόμενου υβριδικού φωτισμού, ενώ τα φώτα φρένων και τα φλας θα εξακολουθήσουν να έχουν λυχνίες LED. Μεσοπρόθεσμα, η απόδοση και φωτεινότητα των OLED θα αυξηθούν στο επίπεδο που και άλλες λειτουργίες να μπορούν να εκτελούνται από οργανικές LED. Μέσα στην καμπίνα, το BMW Organic Light μπορεί να δημιουργήσει ευχάριστες και στυλιστικές φωτεινές νότες. Λόγω της πολυμορφικότητάς τους, οι οργανικές φωτοδίοδοι προσφέρουν στους σχεδιαστές νέες δυνατότητες οτη διαμόρφωση στυλ.
150 φορές λεπτότερες από μία ανθρώπινη τρίχα.
Το ευχάριστο φως που παράγουν οι οργανικές φωτοδίοδοι εκπέμπεται οε ολόκληρη την επιφάνειά τους με εξαιρετική ομοιογένεια χάρη οτη οχεδίαοή τους. Σε αντίθεση με τις συμβατικές LED, όπου το φως παράγεται οε κρυστάλλους ημιαγωγού, το φως των OLED παράγεται οε εξαιρετικά λεπτά ημιαγώγιμα στρώματα κατασκευασμένα από οργανικά υλικά, κυρίως πολυμερή. Τα ημιαγώγιμα στρώματα σφραγίζονται ερμητικά από δύο λεπτές πλάκες από γυαλί ή πλαστικό φίλμ. Ολόκληρο το σετ ενεργών, στρωμάτων φωτο-εκπομπής έχει ύψος μόνο 400 νανόμετρα περίπου (ένα νανόμετρο ισοδυναμεί με ένα εκατομμυριοστό του χιλιοστού). Αυτό είναι περίπου 150 φορές λεπτότερο από μία ανθρώπινη τρίχα - κατά μέσο όρο 0,06 mm. Το στοιχείο πλήρες έχει συνολικό ύψος περίπου 0,8 - 1,5 mm. 

Λόγω της χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας και του μειωμένου βάρους των OLED, το BMW Organic Light συμβάλλει επίσης οτη μείωοη της κατανάλωσης οχημάτων με κινητήρες καύσης, επεκτείνει την αυτονομία ηλεκτρικών αυτοκινήτων και, σαν αποτέλεσμα, περιορίζει τη ρύπανση λόγω εκπομπών CO2.
Η βιωσιμότητα αυτής της τεχνολογίας αντιπροσωπεύει ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα. Η παραγωγή οργανικών φωτοδιόδων δεν απαιτεί την χρήση κάποιων δαπανηρών και δυσεύρετων πρώτων υλών όπως οι 'σπάνιες γαίες'. Επιπλέον, η ποσότητα των οργανικών ενώσεων και μετάλλων που χρησιμοποιούνται είναι τόσο χαμηλή ώστε οι OLED θα μπορούν να απορρίπτονται στον κάδο ανακύκλωσης γυαλιού μετά το τέλος της λειτουργικής ζωής τους.

Τεράστιες δυνατότητες στη σχεδίαση αυτοκινήτων.
Η τεχνολογία OLED του BMW Organic Light και οι δυνατότητες εφαρμογής της ανοίγουν τεράστιες προοπτικές οτην αυτοκινητιστική οχεδίαοη. Όταν λανσαριστούν για πρώτη φορά, οι οργανικές LED θα έχουν διδιάοτατη εμφάνιση με μία επιφάνεια φωτο-εκπομπής που θα μπορεί να διαμορφώνεται σύμφωνα με τις επιθυμίες, και θα μοιάζει με ανακλαστική επιφάνεια όταν είναι σβηστές. Με την πρόοδο της εξέλιξης, θα λανσαριστούν ευπροσάρμοστες OLED που θα είναι επίσης διαφανείς. Τρισδιάστατες OLED με πλήρως διαμορφώσιμο σχήμα είναι μία πιθανή προοπτική μεσοπρόθεσμα. Το γεγονός ότι οι OLEDs είναι εύκαμπτες και δεν απαιτούν ούτε κάτοπτρα, ούτε φακούς προετοιμάζει το δρόμο για ποικίλες νέες χρήσεις, μη εφικτές προς το παρόν.

Δυναμικός και αποτελεσματικός φωτισμός.
Οι οργανικές φωτοδίοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για λειτουργίες στατικού εξωτερικού φωτισμού ή φωτισμό εσωτερικού του οχήματος. Το BMW Organic Light είναι πλήρως ρυθμιζόμενης έντασης όπως οι συμβατικές LED. Επιπλέον, η επιφάνεια φωτο-εκπομπής μιας OLED μπορεί να διαιρείται σε ανεξάρτητα, ατομικά σχεδιασμένα τμήματα που να ελέγχονται επίσης ανεξάρτητα, με σκοπό ένα δυναμικό, αποδοτικό φωτισμό.

Σχεδίαση Μεγάλης Διάρκειας Ζωής.
Το BMW Organic Light είναι βελτιστοποιημένο ώστε να ικανοποιεί τις υψηλότερες απαιτήσεις ως προς την αξιοπιστία και αντοχή. Είναι σχεδιασμένο για να αντέχει τις μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες και να διαρκεί οε όλη τη λειτουργική ζωή του οχήματος. Ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα είναι οι απαιτήσεις σχεδόν μηδενικής συντήρησης του BMW Organic Light. 

ConnectedDrive: Μόνιμη λειτουργία αντιθαμβωτικής μεγΟλης σκαλας φώτων για βελτιωμένη ορατότητα στο σκοτΟδι.
Η λειτουργία BMW Selective Beam του BMW ConnectedDrive χρησιμοποιείται από το 2012 και προσφέρει εξαιρετική ασφάλεια και βέλτιστη οπτική εμβέλεια. Επιτρέπει τη συνεχή λειτουργία της μεγάλης οκάλας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού με τη χρήση μιας κάλυψης που προστατεύει τους άλλους οδηγούς από τη δέσμη φωτός και επομένως αποτρέπει αξιόπιστα το θάμπωμά τους. Η BMW Selective Beam αυξάνει σημαντικά τη χρήση μεγάλης σκάλας, βελτιώνοντας έτσι την ορατότητα στο σκοτάδι.

Η BMW Selective Beam αυξάνει την οδηγική ασφάλεια.
Αρκετές μελέτες (π.χ. από το Drivingvisionnews.com) έχουν δείξει ότι πολλοί οδηγοί χρησιμοποιούν πολύ σπάνια ή και καθόλου τη μεγάλη σκάλα φώτων, εν μέρει για λόγους ευκολίας. Εδώ ακριβώς έρχεται να υποστηρίξει τον οδηγό η BMW Selective Beam καταργώντας την ανάγκη για συνεχείς αλλαγές μεταξύ μεγάλης και μεσαίας οκάλας. Για το σκοπό αυτό, μία κάμερα οτη βάση του εσωτερικού καθρέπτη παρακολουθεί την περιοχή μπροστά από το όχημα. Τα δεδομένα της εικόνας μεταδίδονται οε μία μονάδα ελέγχου η οποία οτη συνέχεια προστατεύει τα άλλα οχήματα από το θάμπωμα που προκαλεί ο κώνος φωτός της μεγάλης σκάλας σε κλάματα δευτερολέπτου. Στην περίπτωση προβολέων xenon και LED, αυτό επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας έναν ειδικό οπτικό φακό ή σύστημα κατόπτρου ώστε το φως της μεγάλης οκάλας που παράγεται να μη θαμπώνει τους άλλους οδηγούς. Μόλις ο δρόμος αδειάσει πάλι, το σύστημα αυτόματα επιλέγει πλήρη λειτουργικότητα μεγάλης σκάλας. Σαν αποτέλεσμα, ο χρόνος οδήγησης με τη μεγάλη σκάλα ενεργοποιημένη αυξάνεται με σημαντικά πλεονεκτήματα οτην οδηγική ασφάλεια χάρη στη βελτιωμένη ορατότητα και εμβέλεια φωτισμού.

Βλέπεις μακρύτερα, αντιδράς ταχύτερα, νιώθεις πιο ξεκούραστος στο τιμόνι.
Όταν οδηγεί χωρίς μεγάλη σκάλα φώτων, ο οδηγός χάνει μεγάλο μέρος της οπτικής εμβέλειας, όπως επιβεβαιώνεται από μία σύγκριση της αντίστοιχης εμβέλειας με τη μεσαία και μεγάλη σκάλα: η μεσαία σκάλα φωτίζει το δρόμο μπροστά οε απόσταση 70 - 80 m, ενώ με τη μεγάλη σκάλα, η απόσταση αυτή πλησιάζει τα 300 m. 

Ταξιδεύοντας με ταχύτητα 100 km/h η απόσταση ακινητοποίησης του οχήματος σε περίπτωση φρεναρίσματος ανάγκης είναι περίπου 40 m. Λαμβάνοντας υπόψη τον παράγοντα του χρόνου αντίδρασης του οδηγού, η συνολική απόσταση ακινητοποίησης είναι τουλάχιστον 80 m.
Ενώ στο φως της ημέρας οι οδηγοί μπορούν να βλέπουν το δρόμο μπροστά όσο τους επιτρέπει η όρασή τους - που μπορεί να είναι πέντε χλμ. σε ευθεία - στο σκοτάδι, η οπτική εμβέλεια περιορίζεται στη φωτισμένη ευθεία του δρόμου. Αν ένα εμπόδιο εμφανιστεί ξαφνικά στη δέσμη των προβολέων, η διαθέσιμη απόσταση ακινητοποίησης είναι συχνά ανεπαρκής για να φρενάρει έγκαιρα το όχημα. Με τη μεγάλη σκάλα μόνιμα ενεργοποιημένη κατά τη διάρκεια της νυχτερινής οδήγησης, το πλεονέκτημα που προκύπτει από την πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αποφυγής επικίνδυνων καταστάσεων.

Ακριβής προστασία των άλλων οδηγών.
Ένα βασικό πλεονέκτημα της BMW Selective Beam έγκειται οτη δυνατότητά της να προστατεύει άλλους οδηγούς από τη φωτεινότητα της μεγάλης οκάλας με μέγιστη ακρίβεια. Οι προβολείς με αντιθαμβωτική μεγάλη σκάλα είναι σχεδιασμένοι για να κατανέμουν το φως με τρόπο που οι οδηγοί των αντίθετα ερχόμενων ή προπορευόμενων αυτοκινήτων να προστατεύονται με απόλυτη αξιοπιστία και ελάχιστη απώλεια φωτεινότητας. Τα μοτέρ περιστροφής που μετακινούν τη μεγάλη σκάλα λειτουργούν με ακρίβεια 0,1 μοίρας. Μόνον η μικρότερη περιοχή που χρειάζεται καλύπτεται, ελαχιστοποιώντας επομένως την απώλεια της φωτεινότητας. Για τον οδηγό, αυτό σημαίνει ότι ο δρόμος μπροστά φωτίζεται πάντα στο βέλτιστο δυνατό βαθμό.
Αντίθετα με τη BMW Selective Beam που χρησιμοποιεί ένα σύστημα ελάχιστης κάλυψης, μερικά άλλα συστήματα απενεργοποιούν εντελώς κάποιες από τις LED της μεγάλης σκάλας ώστε να αποτραπεί το θάμπωμα των οδηγών αντίθετα ερχόμενων ή προπορευόμενων οχημάτων. Αυτό συνεπάγεται όμως σημαντική απώλεια τόσο της φωτεινότητας όσο και του πλάτους δέσμης, περιορίζοντας επομένως την ισχύ της μεγάλης σκάλας σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. 

5. BMW Motorrad με καινοτόμες φιλοσοφίες φωτισμού.

Η BMW Motorrad διαμορφώνει την τεχνική εξέλιξη των μοτοσικλετών πάνω από 90 χρόνια, επινοώντας συνεχώς νέες, καινοτόμες τεχνολογίες. Αυτές περιλαμβάνουν από το πρώτο υδραυλικό τηλεσκοπικό πιρούνι το 1934 και την εισαγωγή του ABS το 1988 μέχρι το ημιενεργό πλαίσιο του 2012, σαν τρία μόνο παραδείγματα από μία σειρά σημαντικών εξελίξεων.
Τώρα, όπως και τότε, η BMW Motorrad έχει κατά νου ένα σαφή στόχο: να κάνει τις μοτοσικλέτες ακόμα ισχυρότερες, ελκυστικότερες και, πάνω από όλα, ασφαλέστερες. Στο πλαίσιο αυτό, η BMW Motorrad ασχολείται επίσης με συστήματα φωτισμού μοτοσικλετών και διευρύνει συνεχώς τους ορίζοντες με νέες εξελίξεις επί αρκετές δεκαετίες.

2010 - BMW K 1600 GT και GTL: οι πρώτες μοτοσικλέτες στον κόσμο με προσαρμοζόμενους προβολείς xenon για μεγαλύτερη ασφάλεια στο σκοτάδι.
Με τις νέες μοτοσικλέτες τουρισμού BMW K 1600GT και GTL, ο πρώτος Προσαρμοζόμενος Προβολέας (Adaptive Headlight) λανσάρεται το φθινόπωρο του 2010 σαν εργοστασιακή επιλογή, συμπληρωματικά οτο στάνταρ σύστημα προβολέα xenon. Επιπλέον της στάνταρ αντιστάθμισης διαμήκους κλίσης, η δέσμη του κεντρικού προβολέα προσαρμόζεται στην κλίση της μοτοσικλέτας στις στροφές.
Το φως μεσαίας σκάλας που τοποθετείται στάνταρ στον κύριο προβολέα αποτελείται από μία μονάδα τεχνολογίας xenon με ανακλαστήρα. Αισθητήρες ύψους στον εμπρός και πίσω άξονα παρέχουν δεδομένα για μόνιμη ρύθμιση ύψους προβολέα. Λόγω της αντιστάθμιση διαμήκους κλίσης, η δέσμη φωτίζει την ιδανική περιοχή όταν η μοτοσικλέτα κινείται οε ευθεία πορεία, ανεξάρτητα από τις οδηγικές και τις συνθήκες φορτίου.
Ο προαιρετικός Προσαρμοζόμενος Προβολέας (Adaptive Headlight) διαθέτει επίσης ένα μοτέρ, που μετατρέπει τον στατικό ανακλαστήρα οε περιστρεφόμενο. Ανάλογα με την κλίση της μοτοσικλέτας οε μια στροφή, ο ανακλαστήρας περιστρέφεται ώστε να την αντισταθμίσει. Επίσης, η μεσαία σκάλα προσαρμόζεται οε αυτή τη γωνία κλίσης. Η υπέρθεση των δύο αυτών κινήσεων έχει ως αποτέλεσμα η δέσμη τον προσανατολισμό προς το εσωτερικό της στροφής.

Αυτό βελτιώνει σημαντικά το φωτισμό του δρόμου στις στροφές και μεταφράζεται σε αξιοσημείωτη αύξηση της ενεργητικής ασφάλειας.

2011 - C 600 Sport και C 650 GT: φώτα LED, προαιρετικό φως ημέρας και λειτουργία 'way home'.
Τα maxi scooters C 600 Sport και C 650 GT ήδη εφοδιάζονται στάνταρ με πίοω φως και φως αποθηκευτικού χώρου LED. Η τεχνολογία LED χαρακτηρίζεται κυρίως από υψηλά ποσοστά αξιοπιστίας, μεγάλη διάρκεια, υψηλή φωτεινότητα και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.
Ο εμπρός προβολέας της C 600 Sport αποτελείται από ένα φως για τη μεσαία και ένα για τη μεγάλη σκάλα και δύο πλαϊνά ή φώτα στάθμευσης. Η C 650 GT ομοίως έχει δύο φώτα, αλλά το πλαϊνό και το προαιρετικό φως ημέρας έχουν τη μορφή τριών στοιχείων LED διατεταγμένων οτο κέντρο. Και τα δύο πλαϊνά φώτα και ο φωτισμός αποθηκευτικού χώρου συνοδεύονται από τη λεγόμενη λειτουργία 'way home' που σημαίνει ότι παραμένουν αναμμένα μετά το παρκάρισμα της μηχανής. Ο αναβάτης μπορεί να προσαρμόσει τη διάρκεια αυτής της λειτουργίας σύμφωνα με τις ατομικές ανάγκες του.
Και ενώ τα φλας LED προσφέρονται προαιρετικά από το εργοστάσιο για τη C 600 Sport, αυτό το στοιχείο προσφέρεται στάνταρ με τη C 650 GT. Επιπλέον, και τα δύο μοντέλα μπορούν να κάνουν χρήση του πακέτου highline (προαιρετικός εξοπλισμός από το εργοστάσιο) που παρέχει φως ημέρας LED, σπάνιο στοιχείο για πρόσθετη ασφάλεια οτην αγορά των scooter.

2012 - R 1200 GS: Η πρώτη μοτοσικλέτα στον κόσμο με κύριο προβολέα LED που ενσωματώνει φως ημέρας για μεγαλύτερη οδηγική ασφάλεια μέρα / νύχτα.
Ακόμα και οτη στάνταρ εκδοχή της, η νέα R 1200 GS έχει κύριο προβολέα με βελτιστοποιημένη απόδοση φωτισμού. Για να είναι ακόμα πιο ευδιάκριτη κατά τη διάρκεια της ημέρας, η BMW Motorrad διατίθεται επίσης με φως ημέρας σαν εργοστασιακή επιλογή. Για άριστο φωτισμό του δρόμου και ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια ημέρα και νύχτα, ένας κύριος προβολέας LED με ενσωματωμένο φως ημέρας τοποθετείται οε μοτοσικλέτα για πρώτη φορά. Αυτός υιοθετεί καινοτόμο τεχνολογία LED με προηγμένη φιλοσοφία ψύξης και ξεθαμπώματος.
Το φωτιστικό σώμα αποτελείται από δύο μονάδες LED - για τη μεσαία και τη μεγάλη σκάλα - καθώς και τέσσερις πρόσθετες μονάδες LED για φως ημέρας και πλαϊνό. Αυτές τοποθετούνται οε ένα κεντρικό θερμικό κέλυφος από χυτό αλουμίνιο.

Πίοω από το θερμικό κέλυφος υπάρχει ένα αξονικός ανεμιστήρας. Ένας πρόοθετος αεραγωγός κατευθύνει το θερμό αέρα πάνω στην κρυστάλλινη επιφάνεια, προκαλώντας ανακυκλοφορία του αέρα μέοα οτον προβολέα. Με την ανακυκλοφορία του αέρα επιτυγχάνεται ξεθάμπωμα και διευκολύνεται το ξεπάγωμα του φακού το χειμώνα.

2014 - BMW Organic Light: OLEDs (οργανικές φωτοδίοδοι) ανοίγουν ένα μεγάλο εύρος προοπτικών για τις μοτοσικλέτες BMW.
Αν και η BMW Motorrad έχει ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο με την εισαγωγή της τεχνολογίας LED στους κύριους προβολείς, τα φώτα ημέρας, τα πίσω φώτα και τα φλας συγκριτικά με τους συμβατικούς λαμπτήρες πυράκτωσης, οι εξελίξεις στο χώρο των LED συνεχίζονται.
Με την εξέλιξη των οργανικών LED (OLED), έγινε εφικτή η δημιουργία ενός πολύ λεπτού διαστρωματωμένου στοιχείου από οργανικό ημιαγώγιμο υλικό. Συγκριτικά με τα ανόργανα υλικά που ήδη χρησιμοποιούνται στις LED σε στάνταρ οχήματα παραγωγής, η χρήση των OLED στο BMW Organic Light υπόσχεται μία σειρά πλεονεκτημάτων. Επειδή σχεδιάζεται σαν ένα λεπτό διαστρωματωμένο στοιχείο, μπορούν να δημιουργηθούν πολύ λεπτές, εύκαμπτες οθόνες για smartphones ή ακόμα και για φωτιστικά σώματα των οχημάτων.
Οι ανόργανες LED που συναντάμε σήμερα σε πλείστες εφαρμογές λειτουργούν με έναν ημιαγώγιμο κρύσταλλο σε κωνικές υποδοχές που εκτελεί χρέη κατόπτρου. Όμως η φωτεινότητα που επιτυγχάνεται με αυτό τον τρόπο δεν είναι σταθερή σε ολόκληρη τη γωνία εκπομπής. Αυτό σημαίνει ότι το φως που παράγει μία λάμπα LED πάντα φαίνεται λιγότερο ισχυρό στο ανθρώπινο μάτι όσο περισσότερο το βλέπεις από το πλάι. Γι' αυτό, τα σημερινά φώτα LED των αυτοκινήτων έχουν πάντα οπτικά βοηθήματα όπως πολύ εξελιγμένα κάτοπτρα ώστε να μειώνουν αυτό το φαινόμενο και να πετυχαίνουν μία σχετικά ομοιόμορφη φωτεινότητα για το ανθρώπινο μάτι με τις μεγαλύτερες δυνατές γωνίες θέασης και εκπομπής.
Από την άλλη πλευρά, το BMW Organic Light επιτρέπει τη δημιουργία ενός συστήματος φωτός η φωτεινότητα του οποίου είναι σχεδόν σταθερή σε όλη τη γωνία εκπομπής, αγγίζοντας τα θεωρητικά χαρακτηριστικά της λεγόμενης ιδανικής πηγής. Αυτό κάνει εφικτή την κατάργηση περίπλοκων οπτικών βοηθημάτων όπως τα κάτοπτρα, για παράδειγμα, και σε συνδυασμό με τη λεπτή διαστρωμένη σχεδίαση των OLED, των οποίων το υλικό επένδυσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ηλεκτρικός αγωγός, ανοίγει νέους ορίζοντες στην εξέλιξη των μονάδων φωτισμού των μοτοσικλετών BMW.

Προς το παρόν, η ένταση φωτός των OLED είναι ακόμα ανεπαρκής και απαιτούνται περισσότερες εργασίες εξέλιξης. Και ενώ σήμερα η τεχνολογία αυτή είναι επαρκής για ένα πίοω φως, λειτουργίες φωτισμού όπως το φως φρένων ή το φλας χρειάζονται ενίσχυση, κάτι που επιτυγχάνεται με τη χρήση πρόσθετων, συμβατικών LED. Ωστόσο, αυτές οι υβριδικές λύσεις διαμορφώνουν μία νέα οπτική γλώσσα. Η εντυπωσιακή διάταξη των σχεδόν πλήρως διαμορφώσιμων στοιχείων OLED δημιουργεί ένα τρισδιάστατο αποτέλεσμα φωτισμού το οποίο είναι άκρως ελκυστικό στο μάτι. Από την άλλη πλευρά, οι συμβατικές λυχνίες LED διασφαλίζουν επαρκή φωτεινότητα.
Και ενώ τέτοιες υβριδικές λύσεις που περιλαμβάνουν τη χρήση OLED και LED θα μπορούσαν να βρουν εφαρμογή σε στάνταρ μοτοσικλέτες της BMW μέσα στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια, θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος για την εξέλιξη φώτων φρένων, φλας ακόμα και προβολέων που χρησιμοποιούν μόνο τεχνολογία OLED. Αν υποθέσουμε ότι η φωτεινότητά τους βελτιωθεί σημαντικά, οι OLED θα αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία πλήρως ανασχεδιασμένων, πιο ελκυστικών μονάδων φώτων για τις μοτοσικλέτες BMW. Ωστόσο, παράλληλα με το αισθητικό κομμάτι, η BMW Motorrad ενδιαφέρεται επίσης να πετύχει μέγιστη απόδοση και ασφάλεια για τις μοτοσικλέτες της, μεγιστοποιώντας και τον παράγοντα της ασφαλούς οδηγικής απόλαυσης. 

6. Τεχνολογία φωτισμού BMW. Πρωτοποριακές εξελίξεις από το

Στην BMW, οι καινοτόμες τεχνολογίες δεν τελειώνουν ποτέ αλλά πάντα υποστηρίζουν το σλόγκαν της μάρκας να προσφέρει 'Γνήσια Οδηγική Απόλαυση' ("Sheer Driving Pleasure"). Η τεχνολογία φωτισμού, σαν ένα σημαντικό χαρακτηριστικό ασφάλειας, έχει μακρά παράδοση συνεχούς εξέλιξης και καινοτομίας στην BMW. Κι αυτό επειδή το 'να βλέπεις και να σε βλέπουν' είναι κρίσιμος παράγοντας για ασφαλή οδήγηση τη νύχτα ή σε συνθήκες μειωμένης ορατότητας.
1971: Τα φώτα αλογόνου αντικαθιστούν τους προηγούμενους λαμπτήρες διπλού νήματος (μεγάλη σκάλα/μεσαία σκάλα). Με ένα ανεξάρτητο λαμπτήρα αλογόνου ή διπλού νήματος H4 μόνο για τη μεγάλη σκάλα, τα φώτα αλογόνου προσφέρουν σημαντικά βελτιωμένη ορατότητα τη νύχτα για τους οδηγούς BMW.
1974: Οι χαρακτηριστικοί, δίδυμοι, στρογγυλοί προβολείς BMW, με ανεξάρτητα φώτα για τη μεσαία και τη μεγάλη σκάλα, κάνουν το ντεμπούτο τους στην πρώτη BMW Σειρά 5 (E12).
1991: Η BMW εφοδιάζει το πρώτο μοντέλο παραγωγής της με προαιρετικούς προβολείς xenon. Αυτή τη τεχνολογία παρέχει ακόμα καλύτερο φωτισμό από τους προβολείς αλογόνου και έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Στους προβολείς xenon headlights, ένας παλμός ανάφλεξης υψηλής τάσης παράγει ένα φωτεινό τόξο στο εσωτερικό μια λυχνίας με πλήρωση αργού αερίου.
2001: Φωτεινοί δακτύλιοι ("Corona rings") που πλαισιώνουν τους δίδυμους, στρογγυλούς προβολείς κάνουν το ντεμπούτο τους. Για πρώτη φορά, λειτουργούν μόνο σαν φώτα στάθμευσης/πλευρικά φώτα. Σήμερα οι φωτεινοί δακτύλιοι είναι σήμα κατατεθέν όλων των βασικών μοντέλων μάρκας BMW.
2003: Η BMW λανσάρει τα πρώτα μοντέλα της με Adaptive Headlights και φώτα στροφών, που φωτίζουν έγκαιρα τις στροφές και τις καμπές των δρόμων. Αυτό το σύστημα βελτιώνει σημαντικά την ορατότητα και την ασφάλεια, είτε το όχημα στρίβει στον ανοιχτό δρόμο ή κάποιο δρομάκι στην πόλη.
2005: Οι φωτεινοί δακτύλιοι αποκτούν μία πρόσθετη λειτουργία σαν φώτα ημέρας. Λόγω της υψηλής φωτεινότητάς τους, το αυτοκίνητο γίνεται πιο ευδιάκριτο και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μία ακόμα νέα λειτουργία φωτισμού βασισμένη σε κάμερα λανσάρεται την ίδια χρονιά, η υποστήριξη μεγάλης σκάλας High Beam Assistant, που εκτελεί αυτόματες αλλαγές μεταξύ μεσαίας και μεγάλης σκάλας.
04/2014 Page 15
2007: Λανσάρεται νέα έκδοση των Προσαρμοζόμενων Προβολέων (Adaptive Headlights) και των φώτων στροφών. Τώρα οι προβολείς όχι μόνον ακολουθούν την κατεύθυνση του δρόμου αλλά διαθέτουν και μεταβλητή κατανομή φωτός που μεταβάλλει το φωτισμό ανάλογα με τις οδηγικές συνθήκες. Ταυτόχρονα, η δέσμη του προβολέα ανεβαίνει τώρα οε υψηλότερες ταχύτητες και κατεβαίνει οε χαμηλότερες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ευρύτερη δέσμη κατά την οδήγηση οτην πόλη. Το νέο σύστημα περιλαμβάνει επίσης προσαρμοζόμενο έλεγχο εμβέλειας που λαμβάνει υπόψη τις υψομετρικές διαφορές του δρόμου. Η δέσμη φωτός χαμηλώνει οε μία ανηφόρα και ανεβαίνει οε μία κατηφόρα, διασφαλίζοντας βέλτιστο φωτισμό σε όλες τις συνθήκες.
2009: Τα φώτα ημέρας με φωτεινούς δακτυλίους αναβαθμίζονται με τεχνολογία LED, που εκτός από τη βελτιωμένη φωτεινότητα, μειώνει και την κατανάλωση ενέργειας.
2011: Η BMW λανσάρει προβολείς LED με τρισδιάστατους δακτυλίους φώτων, που προσδίδουν μία φουτουριστική διάσταση οτη φυσιογνωμία BMW. Επειδή η θερμοκρασία της μοιάζει με αυτή των φώτων ημέρας, η λάμπα LED παράγει πολύ φωτεινή δέσμη που επιτρέπει τον εντοπισμό των σημάτων οδικής κυκλοφορίας πολύ πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη σαφήνεια.
2012: Λανσάρεται η BMW Selective Beam. Κατά βάση, το σύστημα αυτό είναι μία μόνιμα ενεργοποιημένη μεγάλη σκάλα που προσαρμόζεται αυτόματα ώστε να μην θαμπώνει τους άλλους οδηγούς. Η αντιθαμβωτική High Beam Assistant της BMW διατίθεται για προβολείς xenon και LED. Με τη νέα BMW Σειρά 7, η BMW γράφει ιστορία εξελίσσοντας τη μεσαία σκάλα φώτων και τα φώτα ημέρας από μία κοινή μονάδα προβολέα σαν ένα φωτεινό design icon. Η ιδέα επέκτασης αυτού του χαρακτηριστικού οτη μεσαία σκάλα χαρίζει στους δίδυμους στρογγυλούς προβολείς της BMW μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα τη νύχτα.
2014: Με τα καινοτόμα φώτα Λέιζερ BMW, η BMW γίνεται η πρώτη κατασκευάστρια εταιρία αυτοκινήτων στον κόσμο που προσφέρει προβολείς λέιζερ σαν προαιρετικό εξοπλισμό οε όχημα παραγωγής - το BMW i8. Το μπλε φως λέιζερ επενεργεί σε ένα φωσφορούχο υλικό στο εσωτερικό του προβολέα για την παραγωγή λευκού φωτός παρόμοιας φωτεινότητας με του ηλιακού. Αυτή η ενίσχυση του λέιζερ πετυχαίνει εμβέλεια μεγάλης οκάλας μέχρι 600 m.




Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις χωρίς δάνειο από τράπεζα

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις Θέλετε να προβείτε στην αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με 36 άτοκες δόσεις και χωρίς δάνειο από τράπεζα; Και όμως γίνεται...Δείτε πώς:

Online εφαρμογή εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

Η εφαρμογή AUTOSCAN είναι μια μηχανή προσεγγιστικής εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, βασιζόμενη στην επεξεργασία μεταβλητών παραγόντων που επηρεάζουν την εμπορική μεταπωλητική τους αξία σε ετήσια βάση. Το ανθρώπινο δυναμικό της δραστηριοποιείται στον χώρο του αυτοκινήτου καθημερινά, διατηρώντας βάσεις δεδομένων σχετικά με τα χαρακτηριστικά της εμπορικής αξίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων της ελληνικής αγοράς καταγράφοντας την διαδικασία αγοραπωλησίας τους. Αντλεί πολύτιμες πληροφορίες από τεχνικές και εμπορικές παραμέτρους που συνεχώς μεταβάλουν την οικονομική...

Αυτοκίνητα-ευκαιρίες: Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Ελέγξτε αν αξίζουν με 45 ευρώ παίρνοντας 10σέλιδη τεχνική αναφορά!

Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Το αρμόδιο τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει προς πώληση νέα αυτοκίνητα-προσφορές με πολύ χαμηλές τιμές και πού ξέρεις με λϊγο καλό ψάξιμο - και αρκετή τύχη -  ίσως βρείς αυτό που σε ενδιαφέρει χωρίς να πονέσει ιδιαίτερα η τσέπη σου...