Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το MotoGP Γαλλίας στο Le Mans με τη «γλώσσα» των αριθμών

H ιστορία της πίστας του Le Mans δεν περιστρέφεται μόνον γύρω από τον περίφημο 24ωρο αγώνα αντοχής. Είναι και μία από τις πιο παλιές στο Ημερολόγιο των Grand Prix.

Κατασκευάστηκε το 1966, γύρο από την προϋπάρχουσα πίστα του...
24ωρου αγώνα και ανανεώθηκε το 2008. Το 1995, μετά από σοβαρό ατύχημα του Ισπανού Alberto Puig είχε αφαιρεθεί από το Αγωνιστικό Ημερολόγιο, στο οποίο επέστρεψε το 2000, αφού δέχτηκε τις αναγκαίες βελτιώσεις στον εξοπλισμό και τα μέτρα ασφαλείας.

Έχει μήκος 4.180 μέτρα, μέγιστο πλάτος 13μ., 4 αριστερές στροφές και 9 δεξιές. Η μεγαλύτερη ευθεία της έχει μήκος 674μ.

Θεωρείται σφικτή πίστα, καθώς πολλές στροφές της απαιτούν 1η σχέση στο κιβώτιο. Έτσι τα φρένα παίζουν μεγάλο ρόλο, καθώς και η επιτάχυνση στην έξοδο των στροφών --και βέβαια η πρόσφυση.

Μέχρι την Jerez θα λέγαμε ότι είναι

μια πίστα που βολεύει τα Yamaha, όμως η φοβερή επιτάχυνση των Honda στην έξοδο, ίσως τους προσφέρει το αναγκαίο πλεονέκτημα για να κερδίσουν και εδώ.

Παραθέτουμε ορισμένα σημαντικά στατιστικά για όσους απολαμβάνουν τους σχετικούς αριθμούς:

44 - Πρώτη φορά διοργανώθηκε αγώνας GP στην πίστα πριν 44 χρόνια, το 1969. Τον αγώνα στα 500 κυβικά είχε κερδίσει ο Giacomo Agostini, ο οποίος μάλιστα έριξε γύρο έδωσε με την MV Agusta σε όλους τους υπόλοιπους αναβάτες!

25 - Το Le Mans έχει φιλοξενήσει αγώνα Grand Prix 25 φορές ως σήμερα. Σε αυτές συγκαταλέγεται και το GP ‘Vitesse du Mans’ του 1991, χρονιά κατά την οποία για μία και μοναδική φορά στην ιστορία, η Γαλλία είχε δύο Grand Prix.

13 - Η πίστα φιλοξενεί αγώνα MotoGP εδώ και 13 συνεχή χρόνια, από το 2000 και μετά.

7- Εκτός του Le Mans, το GP της Γαλλίας έχει διεξαχθεί σε επτά ακόμη πίστες: στο Paul Ricard 13 φορές, στο Clermont-Ferrand 10, στη Nogaro 2, στην Reims δύο, στην Rouen δύο, στην Albi μία και στο Magny-Cours επίσης μία.

5 - Οι Γάλλοι αναβάτες έχουν κερδίσει 5 φορές: ο Jean Aureal στα 125 το 1969, ο Guy Bertin στα 125 το 1979, ο Patrick Fernandez στα 350 το 1979, ο Mike di Meglio στα 125 το 2008 και ο Louis Rossi πέρσι στην Moto3.

5 - Από την έλευση των τετράτροχων μοτοσυκλετών το 2002 και μετά, οι Honda και Yamaha έχουν αμφότερες από 5 νίκες στο Le Mans. Η υπολειπόμενη νίκη ανήκει στην Suzuki, και ήρθε το 2007 με τον Chris Vermeulen, υπό καταρρακτώδη βροχή. Αυτή είναι και η μοναδική νίκη της Suzuki, σε όλη την τετράχρονη εποχή των MotoGP.

3 - Τις περισσότερες νίκες στην γαλλική πίστα έχει ο Jorge Lorenzo: τρεις στην κατηγορία των MotoGP και μία στα 250.

 

Πηγή: Newsbeast.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις χωρίς δάνειο από τράπεζα

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις Θέλετε να προβείτε στην αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με 36 άτοκες δόσεις και χωρίς δάνειο από τράπεζα; Και όμως γίνεται...Δείτε πώς:

Online εφαρμογή εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

Η εφαρμογή AUTOSCAN είναι μια μηχανή προσεγγιστικής εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, βασιζόμενη στην επεξεργασία μεταβλητών παραγόντων που επηρεάζουν την εμπορική μεταπωλητική τους αξία σε ετήσια βάση. Το ανθρώπινο δυναμικό της δραστηριοποιείται στον χώρο του αυτοκινήτου καθημερινά, διατηρώντας βάσεις δεδομένων σχετικά με τα χαρακτηριστικά της εμπορικής αξίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων της ελληνικής αγοράς καταγράφοντας την διαδικασία αγοραπωλησίας τους. Αντλεί πολύτιμες πληροφορίες από τεχνικές και εμπορικές παραμέτρους που συνεχώς μεταβάλουν την οικονομική...

Αυτοκίνητα-ευκαιρίες: Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Ελέγξτε αν αξίζουν με 45 ευρώ παίρνοντας 10σέλιδη τεχνική αναφορά!

Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Το αρμόδιο τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει προς πώληση νέα αυτοκίνητα-προσφορές με πολύ χαμηλές τιμές και πού ξέρεις με λϊγο καλό ψάξιμο - και αρκετή τύχη -  ίσως βρείς αυτό που σε ενδιαφέρει χωρίς να πονέσει ιδιαίτερα η τσέπη σου...