Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το εργοστάσιο MINI γιορτάζει 100 χρόνια παραγωγής αυτοκινήτων στην Οξφόρδη

Day 15, Trip from Dublin to Oxford. (03/2013)
Το εργοστάσιο του MINI στην Οξφόρδη γιορτάζει 100 χρόνια παραγωγής. Στο πλαίσιο της επετείου εγκαινιάστηκε Έκθεση αφιερωμένη στην εκατονταετία, στο νέο Κέντρο Επισκεπτών του εργοστασίου, από τον Υφυπουργό Μεταφορών της Βρετανίας Patrick McLoughlin και τον Harald Krüger, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της BMW. Πριν από 100 χρόνια, ένα “Bullnose” Morris Oxford ήταν το πρώτο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε πολύ κοντά στο σημείο που...
βρίσκονται οι σημερινές εγκαταστάσεις παραγωγής ΜΙΝΙ. Το 1913, η εβδομαδιαία παραγωγή ήταν 20 αυτοκίνητα, αλλά με την πάροδο των χρόνων η δυναμικότητα του εργοστασίου αυξήθηκε ραγδαία. Μέχρι σήμερα, η παραγωγή υπερβαίνει τα 11,65 εκατομμύρια οχήματα με λογότυπα 14 διαφορετικών μαρκών. Περίπου 500.000 άτομα έχουν εργαστεί εδώ όλα αυτά τα χρόνια, ενώ το ανθρώπινο δυναμικό έφτασε στο ζενίθ του στα 28.000 άτομα στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Σήμερα, το Εργοστάσιο της Οξφόρδης απασχολεί 3.700 εργαζόμενους και κατασκευάζει μέχρι 900 ΜΙΝΙ καθημερινά. Πάνω από 2,25 εκατομμύρια MINIs έχουν περάσει από τη γραμμή παραγωγής από τότε που ξεκίνησε η λειτουργία του.

Αυτή η ιστορική επέτειος απέσπασε τα συγχαρητήρια και τις θερμότερες ευχές από την πιο ‘διάσημη οδό’ της Αγγλίας - 10 Downing Street. «Η ουσιαστική συμβολή του εργοστασίου της Οξφόρδης στη Βρετανική οικονομία τα τελευταία 100 χρόνια είναι κάτι για το οποίο όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να νιώθουν περήφανοι» δήλωσε ο Πρωθυπουργός, David Cameron. «Η παγκόσμια επιτυχία του MINI συμβαδίζει με την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων παραγωγής. Πραγματικά, ο προηγμένος εξοπλισμός των εγκαταστάσεων παραγωγής επιβεβαιώνει περίτρανα εδώ πως οι ευφυείς επενδύσεις σε συνδυασμό με τη Βρετανική παραγωγή μπορούν να κάνουν θαύματα.

Χείρα βοηθείας από ένα Βρετανό ανθρωπιστή.
Ο ιδρυτής του εργοστασίου William Morris, μετέπειτα Λόρδος Nuffield, ήταν αυτός που έθεσε σε λειτουργία το μηχανισμό. Ο Morris ήταν ένας ευυπόληπτος ανθρωπιστής – κατά μία έννοια, ο Bill Gates της εποχής του. Συνολικά πρόσφερε περίπου 11 δις λίρες (13 δις Ευρώ) σε σημερινή αντιστοιχία.

Στη φιλανθρωπική του δράση εντάσσονται επίσης τρεις πτέρυγες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που φέρουν και τον τίτλο τιμής που του αποδόθηκε, και οι Αναπνευστήρες Υποπίεσης (γνωστοί τότε ως Σιδερένιοι Πνεύμονες) που κατασκεύασε και στη συνέχεια έκανε δωρεά σε τοπικά νοσοκομεία.

Οι αναπνευστήρες δεν ήταν το μοναδικό προϊόν του εργοστασίου εκτός του βασικού αντικειμένου του. Κάθε άλλο: Το αεροσκάφος Tiger Moth, ασθενοφόρα και αλεξίπτωτα κατασκευάζονταν εκεί κατά καιρούς. Ωστόσο, κύρια δραστηριότητά του ήταν πάντα η παραγωγή αυτοκινήτων και ένας μεγάλος αριθμός σημαντικών μοντέλων έχει περάσει από τη γραμμή παραγωγής της Οξφόρδης κατά τη διάρκεια της ιστορίας του – αυτοκίνητα όπως τα Morris Minor, Morris Marina και Austin Maestro, και ασφαλώς το κλασικό Mini.

Σήμερα, το εργοστάσιο της Οξφόρδης αποτελεί τον πυρήνα του δικτύου παραγωγής MINI. Εδώ κατασκευάζονται τα MINI Hatchback, Cabrio, Clubman, Clubvan, Roadster και Coupé. Επιπλέον, με σημαντικές νέες επενδύσεις, χρηματοδοτείται η εγκατάσταση περίπου 1.000 νέων ρομπότ στο τμήμα αμαξωμάτων και άλλα τμήματα του εργοστασίου. Αυτό αποτελεί το μερίδιο του λέοντος στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα των 750 εκατομμυρίων λιρών που ξεκίνησε με σκοπό την προετοιμασία των εγκαταστάσεων παραγωγής για την επόμενη γενιά μοντέλων ΜΙΝΙ.

Σημαντική συμβολή στο μέλλον της Βρετανικής βιομηχανίας.
Στην μελλοντικές προοπτικές αναφέρθηκε εκτενώς στο χαιρετισμό του ο Βρετανός Υφυπουργός Μεταφορών Patrick McLoughlin: «Ο τομέας του αυτοκινήτου παίζει καθοριστικό ρόλο στη στρατηγική της κυβέρνησης για τη δημιουργία ανάπτυξης και θέσεων εργασίας με τις εξαγωγές προϊόντων ‘Made in Britain’ στις αγορές όλου του κόσμου. Επομένως, οι εορτασμοί αυτοί, πέρα από το ότι τιμούμε με νοσταλγία τα επιτεύγματα του παρελθόντος, προσφέρουν παράλληλα μία μεγάλη ευκαιρία για να προβληθεί η τεράστια συμβολή αυτής της μονάδας παραγωγής στο μέλλον της Βρετανικής βιομηχανίας».

Τα λόγια του δηλώνουν δέσμευση στη συνέχιση της μακράς και επιτυχημένης παράδοσης που έχει ήδη αποφέρει στο Ηνωμένο Βασίλειο αρκετά δις λιρών σε κέρδη από εξαγωγές. Στα μέσα της δεκαετίας του 1930, τα προϊόντα Morris ήταν σχεδόν το 30% όλων των Βρετανικών εξαγωγών. Και το εργοστάσιο της Οξφόρδης συνεχίζει να σημειώνει εντυπωσιακά νούμερα στις εξαγωγές μέχρι σήμερα, έχοντας εξάγει πάνω από 1,7 εκατομμύρια ΜΙΝΙ σε περισσότερες από 100 χώρες από το 2001.

Ο Harald Krüger, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του BMW Group, έκανε τις εξής δηλώσεις από την πλευρά του: «Έχουμε φιλόδοξα σχέδια για την ανάπτυξη και αυτή τη στιγμή προετοιμαζόμαστε για το λανσάρισμα της επόμενης γενιάς της οικογένειας ΜΙΝΙ. Το BMW Group θα επεκτείνει τη γκάμα MINI από επτά μοντέλα που είναι σήμερα σε 10 το 2014. Οι προοπτικές πωλήσεων μεσοπρόθεσμα είναι πολύ πάνω από το τρέχον επίπεδο του ΜΙΝΙ, 300.000 αυτοκίνητα το χρόνο σε όλο τον κόσμο».

Ανάμεσα στους ξεχωριστούς προσκεκλημένους που παρευρέθηκαν στα εγκαίνια της έκθεσης ήταν ο πρώην εργαζόμενος στο εργοστάσιο Eric Lord, ο οποίος γιόρτασε τα 93α γενέθλιά του την ίδια μέρα.

Ο Eric άρχισε να εργάζεται στο εργοστάσιο το 1940 σε ηλικία 20 ετών και το υπηρέτησε πιστά μέχρι το 1979 που συνταξιοδοτήθηκε. Επομένως, έχει ενεργό συνεισφορά στα 20 χρόνια της ιστορίας του ΜΙΝΙ από το 1959 που ιδρύθηκε η μάρκα.

Η βιομηχανική ιστορία της Ευρωπαϊκής ηπείρου αναβιώνει μέσα από το MINI Europe Tour .
Οι εορτασμοί στο εργοστάσιο της Οξφόρδης έγιναν αφού γράφτηκε το τελευταίο κεφάλαιο μιας ακόμα περιοδείας με αυτοκίνητο: του MINI Europe Tour. Η Οξφόρδη – που είναι συνυφασμένη με το παρελθόν και το παρόν της μάρκας – ήταν ο πλέον ενδεδειγμένος τελικός προορισμός ενός διηπειρωτικού ταξιδιού που διήρκεσε από τις 13 μέχρι τις 27 Μαρτίου. Ωστόσο, κύριος στόχος της Περιοδείας ήταν να ξαναφέρει στη μνήμη το διασυνοριακό χαρακτήρα της παραγωγής Mini. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990, το κλασικό Mini και οι εκδόσεις του κατασκευάζονταν από κιτ συναρμολόγησης CKD (Completely Knocked Down) σε άλλες περιοχές. Το MINI Europe Tour επισκέφθηκε και τις οκτώ περιοχές όπου παλιότερα συναρμολογούνταν τέτοια οχήματα, καλύπτοντας μία συνολική απόσταση 10.500 km. Το κονβόι σταμάτησε στο Novo Mesto (Σλοβενία), στο Μιλάνο, στο πρώην εργοστάσιο παραγωγής της Μάλτας, στην Πορτογαλική πόλη Vendas Novas, στις πόλεις Pamplona (Ισπανία), Seneffe (Βέλγιο), Amersfoort (Ολλανδία) και στην Ιρλανδική πρωτεύουσα, το Δουβλίνο. Μόνο σε τρεις από αυτές τις οκτώ Μονάδες κατασκευάζονται ακόμα και σήμερα αυτοκίνητα. Αλλά όλες θεωρούν το Mini σημαντικό κομμάτι της τοπικής βιομηχανικής ιστορίας τους που επανήλθε στο προσκήνιο με τον ερχομό του MINI Europe Tour στην πόλη.

Ένα κλασικό Mini παραγωγής Longbridge τέθηκε επικεφαλής του κονβόι στο τελευταίο σκέλος του ταξιδιού από το Longbridge μέχρι την Οξφόρδη. Το Longbridge κατασκεύαζε το κλασικό Mini μέχρι το 1999 και κουβαλά ιστορία πολλών δεκαετών, καθώς η παραγωγή των πρώτων αυτοκινήτων του ξεκίνησε το 1905.
[MINI, BMW PRESS]

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις χωρίς δάνειο από τράπεζα

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις Θέλετε να προβείτε στην αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με 36 άτοκες δόσεις και χωρίς δάνειο από τράπεζα; Και όμως γίνεται...Δείτε πώς:

Online εφαρμογή εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

Η εφαρμογή AUTOSCAN είναι μια μηχανή προσεγγιστικής εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, βασιζόμενη στην επεξεργασία μεταβλητών παραγόντων που επηρεάζουν την εμπορική μεταπωλητική τους αξία σε ετήσια βάση. Το ανθρώπινο δυναμικό της δραστηριοποιείται στον χώρο του αυτοκινήτου καθημερινά, διατηρώντας βάσεις δεδομένων σχετικά με τα χαρακτηριστικά της εμπορικής αξίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων της ελληνικής αγοράς καταγράφοντας την διαδικασία αγοραπωλησίας τους. Αντλεί πολύτιμες πληροφορίες από τεχνικές και εμπορικές παραμέτρους που συνεχώς μεταβάλουν την οικονομική...

Αυτοκίνητα-ευκαιρίες: Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Ελέγξτε αν αξίζουν με 45 ευρώ παίρνοντας 10σέλιδη τεχνική αναφορά!

Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Το αρμόδιο τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει προς πώληση νέα αυτοκίνητα-προσφορές με πολύ χαμηλές τιμές και πού ξέρεις με λϊγο καλό ψάξιμο - και αρκετή τύχη -  ίσως βρείς αυτό που σε ενδιαφέρει χωρίς να πονέσει ιδιαίτερα η τσέπη σου...