Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πλήρης απελευθέρωση για μεταφορά καυσίμων από ιδιώτες πρατηριούχους

Με στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου, την απελευθέρωση της αγοράς υγρών καυσίμων και την προστασία του καταναλωτή, η κυβέρνηση πρόκειται να εφαρμόσει δεκαπέντε μέτρα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Σκοπός....
σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος μαζί με τους υφυπουργούς Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά, ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου και Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, ανακοίνωσαν αναλυτικά τις θεσμικές παρεμβάσεις, είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού και η πτώση των τιμών.

Συνοπτικά απελευθερώνεται η χρήση βυτιοφόρων οχημάτων από τα πρατήρια υγρών καυσίμων, ανοίγει ο δρόμος για τις εισαγωγές καυσίμων δίνοντας τη δυνατότητα για τήρηση αποθεμάτων ασφαλείας εκτός Ελλάδας κι επιδιώκεται η διαφάνεια τιμολόγησης των διυλιστηρίων προς τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και των τελευταίων στους πρατηριούχους.

Ειδικότερα κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ανακοινώθηκαν τα εξής μέτρα:
1. Εγκατάσταση συστημάτων εισροών εκροών σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκδοθεί η σχετική απόφαση.
2. Εως τα μέσα Νοεμβρίου θα εκδοθεί η απόφαση για την τοποθέτηση συστημάτων GPS σε όλα τα μέσα μεταφοράς καυσίμων (βυτιοφόρα οχήματα και πλωτά μέσα).
3. Η τοποθέτηση ιχνηθετών, για τους οποίους αναμένεται η σχετική προκήρυξη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.
4. Μέχρι τις 9 Νοεμβρίου αναμένεται το τελικό πόρισμα για την ενοποίηση των προδιαγραφών πετρελαίου κίνησης - πετρελαίου θέρμανσης.
5. Δίνεται η δυνατότητα στα ανεξάρτητα πρατήρια να μπορούν να χρησιμοποιούν ιδιόκτητα ή μισθωμένα βυτιοφόρα ανεξαρτήτως χωρητικότητας.
6. Τα ανεξάρτητα πρατήρια θα μπορούν να μισθώνουν Δημόσιας Χρήσης βυτιοφόρα.
7. Τα βυτιοφόρα οχήματα ανεξαρτήτως τονάζ, με το εμπορικό σήμα του μεταφορέα ή του ανεξάρτητου πρατηρίου αποκτούν πρόσβαση στα διυλιστήρια και τις εγκαταστάσεις των εταιρειών εμπορίας, για μεταφορά καυσίμων.
8. Τα πρατήρια μπορούν να διαθέτουν βυτιοφόρα οχήματα χωρίς περιορισμούς ως προς το πλήθος και το τονάζ.
9. Υποχρεώνονται τα διυλιστήρια να προβαίνουν σε αναλυτικό προσδιορισμό των στοιχείων κόστους που χρεώνουν στους πελάτες τους.
10. Τίθενται κανόνες διαφάνειας στις συμβάσεις εταιρειών εμπορίας - πρατηριούχων.
11. Υιοθετείται με νόμο κοινοτική οδηγία για την τήρηση των αποθεμάτων ασφαλείας, ενώ θα εκδοθεί και Προεδρικό Διάταγμα για τη δημιουργία οργανισμού τήρησης αποθεμάτων, όπως επίσης θα καθοριστεί και ποσοστό φύλαξης τους σε χώρες της Ε.Ε.
12. Το υπουργείο Ανάπτυξης βγάζει σε λίγες μέρες ειδικά διασκευασμένο όχημα το οποίο θα πηγαίνει για ελέγχους σε πρατήρια, προκειμένου να εντοπίζει εκείνους τους πρατηριούχους που παραδίδουν ελλειμματικές ποσότητες. Ταυτόχρονα εντείνονται οι έλεγχοι για τις παραδόσεις πετρελαίου θέρμανσης.
13. Καταργείται η παλιά βενζίνη LRP.
14. Στο Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων δίνεται η δυνατότητα στους διακινητές πετρελαίου θέρμανσης να αναρτούν τις τιμές πώλησης ανάλογα με τις ποσότητες παραγγελίας.
15. Αυστηρότερες προϋποθέσεις ως προς την ευθύνη των πρατηριούχων και των εταιρειών που τοποθετούν τις αντλίες καυσίμων.
Οι κ. Χατζηδάκης και Παπαγεωργίου εκτίμησαν ότι με τα μέτρα αυτά αναμένεται να υπάρχουν θετικές επιπτώσεις στις τιμές, καθώς ανοίγει η αγορά και μειώνεται το κόστος της μεταφοράς καυσίμων.
Ταυτόχρονα ο υπουργός Ανάπτυξης αναφορικά με τη μη υιοθέτηση μέτρων που πρότεινε η Επιτροπή Ανταγωνισμού για την χωρίς εμπόδια ίδρυση νέων εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών σημείωσε πως αυτά θα εξεταστούν σε δεύτερη φάση.
Ερωτηθείς ο κ. Μαυραγάνης για το αν σκοπεύει το υπουργείο Οικονομικών να θέσει αίτημα στην τρόικα για μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα, απάντησε πως «αν αποδειχθεί ότι η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης αυξάνει τα έσοδα, τότε αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα για να αιτηθεί η κυβέρνηση τη μείωση. Επίσης αυτό θα συμβεί (αίτημα για μείωση των φόρων) αν με τα μέτρα συλληφθεί ένα μεγάλο μέρος του λαθρεμπορίου των καυσίμων».
Ολα με GPS
Εως τα μέσα Νοεμβρίου θα εκδοθεί η απόφαση για την τοποθέτηση συστημάτων GPS σε όλα τα βυτιοφόρα
Ολα στα διυλιστήρια
Τα βυτιοφόρα οχήματα ανεξαρτήτως τονάζ με το εμπορικό σήμα του μεταφορέα ή του ανεξάρτητου πρατηρίου αποκτούν πρόσβαση στα διυλιστήρια και τις εγκαταστάσεις των εταιρειών εμπορίας για μεταφορά καυσίμων.
Ενοποίηση προδιαγραφών
Μέχρι τις 9 Νοεμβρίου αναμένεται το τελικό πόρισμα για την ενοποίηση των προδιαγραφών πετρελαίου κίνησης - πετρελαίου θέρμανσης.
Πηγή: Imerisia.gr


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις χωρίς δάνειο από τράπεζα

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις Θέλετε να προβείτε στην αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με 36 άτοκες δόσεις και χωρίς δάνειο από τράπεζα; Και όμως γίνεται...Δείτε πώς:

Online εφαρμογή εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

Η εφαρμογή AUTOSCAN είναι μια μηχανή προσεγγιστικής εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, βασιζόμενη στην επεξεργασία μεταβλητών παραγόντων που επηρεάζουν την εμπορική μεταπωλητική τους αξία σε ετήσια βάση. Το ανθρώπινο δυναμικό της δραστηριοποιείται στον χώρο του αυτοκινήτου καθημερινά, διατηρώντας βάσεις δεδομένων σχετικά με τα χαρακτηριστικά της εμπορικής αξίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων της ελληνικής αγοράς καταγράφοντας την διαδικασία αγοραπωλησίας τους. Αντλεί πολύτιμες πληροφορίες από τεχνικές και εμπορικές παραμέτρους που συνεχώς μεταβάλουν την οικονομική...

Αυτοκίνητα-ευκαιρίες: Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Ελέγξτε αν αξίζουν με 45 ευρώ παίρνοντας 10σέλιδη τεχνική αναφορά!

Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Το αρμόδιο τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει προς πώληση νέα αυτοκίνητα-προσφορές με πολύ χαμηλές τιμές και πού ξέρεις με λϊγο καλό ψάξιμο - και αρκετή τύχη -  ίσως βρείς αυτό που σε ενδιαφέρει χωρίς να πονέσει ιδιαίτερα η τσέπη σου...