Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (IEA): Προτάσεις για τη μείωση έως 50% στην κατανάλωση καυσίμου μέχρι το 2030

Αποδοτικότερα συστήματα μετάδοσης, ελαφρύτερα υλικά, υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα, καλύτερη αεροδυναμική απόδοση καθώς και συστήματα θέρμανσης και ψύξης που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια είναι κάποιες από τις υπάρχουσες τεχνολογίες, στις οποίες «ποντάρει» ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) για τον περιορισμό της ζήτησης καυσίμου στο μέλλον.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε ο ΙΕΑ, τα οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα στους δρόμους καταναλώνουν περίπου το...
75% της ενέργειας που χρησιμοποιείται στις μεταφορές, οι οποίες με τη σειρά τους ευθύνονται για το 20% επί της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας παγκοσμίως. Όπως επισημαίνει η έκθεση, οι δυνατότητες βελτίωσης της οικονομίας καυσίμου σε όλους τους τύπους οχημάτων μέχρι το 2030, κυμαίνονται από 30% έως 50% σε σχέση με τα επίπεδα του 2005. Εάν πολλές από τις ήδη υπάρχουσες τεχνολογίες εφαρμοστούν ευρέως και με την υιοθέτηση των κατάλληλων πολιτικών, τα νέα αυτοκίνητα του 2030 θα μπορούσαν να καταναλώνουν ακόμη και τα μισά καύσιμα σε σχέση με τα νέα αυτοκίνητα, εκτιμά ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Μάλιστα, σε δύο εκθέσεις που εξέδωσε προβλέπει ότι ο αριθμός των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους θα έχει διπλασιαστεί έως το 2020 και πως η αυξημένη κατανάλωση πετρελαίου στο μέλλον θα οφείλεται εξ ολοκλήρου στην αύξηση της ζήτησης από τις μεταφορές. Εάν τεθούν σε εφαρμογή νέες, αυστηρές πολιτικές, η κατανάλωση μπορεί να σταθεροποιηθεί, όμως χωρίς τη λήψη μέτρων τα οχήματα θα φθάσουν να χρειάζονται διπλάσια ποσότητα πετρελαίου σε σχέση με σήμερα. Πάντως, προκειμένου να ενισχυθεί η διείσδυση τέτοιων τεχνολογιών στην αγορά, θα πρέπει να αναλάβουν δράση οι κυβερνήσεις, θέτοντας ψηλότερα τον πήχυ σε ό,τι αφορά τις προδιαγραφές οικονομίας καυσίμων, παρέχοντας μεγαλύτερα οικονομικά κίνητρα στους οδηγούς, αλλά και επενδύοντας περισσότερο στην έρευνα και στην ανάπτυξη ακόμη πιο προηγμένων τεχνολογιών με στόχο την περαιτέρω εξοικονόμηση καυσίμου. «Η αντιμετώπιση του ζητήματος της κατανάλωσης ενέργειας από τις οδικές μεταφορές έχει ζωτική σημασία για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», λέει ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού Ρίτσαρντ Τζόουνς. «Τα συμβατικά οχήματα με μηχανή εσωτερικής καύσης θα συνεχίσουν να υπάρχουν για πολύ καιρό και, χωρίς τους σωστούς συνδυασμούς πολιτικών, όπως αυτοί που περιγράφονται σε αυτές τις εκθέσεις, η ζήτηση ενέργειας από τα αυτοκίνητα θα φθάσει να μην είναι βιώσιμη».

Υιοθέτηση νέων πολιτικών

Το 75% της ενέργειας που χρησιμοποιείται στις μεταφορές καταναλώνεται από τα οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα στους δρόμους.

Για το 20% επί της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας παγκοσμίως ευθύνονται οι μεταφορές, σύμφωνα με τον ΙΕΑ.

Από 30% έως 50% σε σχέση με τα επίπεδα του 2005 κυμαίνονται οι δυνατότητες βελτίωσης της οικονομίας καυσίμου σε όλους τους τύπους οχημάτων μέχρι το 2030.

Στις 2 εκθέσεις που εξέδωσε ο ΙΕΑ επισημαίνει πως η αντιμετώπιση του ζητήματος της κατανάλωσης ενέργειας από τις οδικές μεταφορές έχει ζωτική σημασία για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Εως το 2020 θα έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους.
Πηγή: imerisia.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις χωρίς δάνειο από τράπεζα

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις Θέλετε να προβείτε στην αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με 36 άτοκες δόσεις και χωρίς δάνειο από τράπεζα; Και όμως γίνεται...Δείτε πώς:

Online εφαρμογή εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

Η εφαρμογή AUTOSCAN είναι μια μηχανή προσεγγιστικής εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, βασιζόμενη στην επεξεργασία μεταβλητών παραγόντων που επηρεάζουν την εμπορική μεταπωλητική τους αξία σε ετήσια βάση. Το ανθρώπινο δυναμικό της δραστηριοποιείται στον χώρο του αυτοκινήτου καθημερινά, διατηρώντας βάσεις δεδομένων σχετικά με τα χαρακτηριστικά της εμπορικής αξίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων της ελληνικής αγοράς καταγράφοντας την διαδικασία αγοραπωλησίας τους. Αντλεί πολύτιμες πληροφορίες από τεχνικές και εμπορικές παραμέτρους που συνεχώς μεταβάλουν την οικονομική...

Αυτοκίνητα-ευκαιρίες: Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Ελέγξτε αν αξίζουν με 45 ευρώ παίρνοντας 10σέλιδη τεχνική αναφορά!

Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Το αρμόδιο τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει προς πώληση νέα αυτοκίνητα-προσφορές με πολύ χαμηλές τιμές και πού ξέρεις με λϊγο καλό ψάξιμο - και αρκετή τύχη -  ίσως βρείς αυτό που σε ενδιαφέρει χωρίς να πονέσει ιδιαίτερα η τσέπη σου...