Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο «il Commendatore» της αυτοκίνησης

Η ιστορία του Enzo Ferrari, ενός θρύλου των 4 τροχών.

Πριν από 24 χρόνια, έφυγε από τη ζωή ένας θρύλος της αυτοκίνησης που έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στην Ιστορία και την εξέλιξη των 4 τροχών.

Γνωστός και με την ονομασία «il Commendatore» (ο Διοικητής), ο Enzo Ferrari ξεκίνησε την καριέρα του σαν...
οδηγός αγώνων, για να ιδρύσει αργότερα την ομάδα Grand Prix, Scuderia Ferrari Grand Prix και στη συνέχεια την ιστορική ιταλική φίρμα.

Ο Enzo γεννήθηκε στη Μοντένα της Ιταλίας, στις 18 Φεβρουαρίου 1898. Σε ηλικία 10 μόλις ετών, βλέποντας το ράλι της Μπολόνια του 1908, πήρε την απόφαση να γίνει οδηγός αγώνων. Πριν προλάβει να ξεκινήσει τα σχέδιά του, ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος τον οδήγησε στο ιππικό του ιταλικού στρατού. Ωστόσο, μια πανδημία γρίπης, το 1918, στάθηκε αιτία για να αποστρατευτεί. Ο πατέρας του και ο αδελφός του είχαν πεθάνει επίσης από μια πανδημία γρίπης, κάτι που οδήγησε και στο κλείσιμο της οικογενειακής επιχείρησης.


Αναζήτησε και βρήκε δουλειά σε μια μικρή εταιρεία αυτοκινήτων, με την ονομασία CMN. Από το ’19 ξεκίνησε να τρέχει για την ομάδα της CMN, δίχως κάποια σημαντική διάκριση. Αυτές θα ερχόντουσαν στη συνέχεια, όταν μετακόμισε στην Alfa Romeo. Ωστόσο, οι επιτυχίες που σημείωσε δεν στάθηκαν ικανές να τον ωθήσουν για να κυνηγήσει κάτι καλύτερο σαν οδηγός αγώνων τα επόμενα χρόνια.

Αντίθετα, μέχρι το 1929 εργάστηκε στην Alfa Romeo, πριν ξεκινήσει τη Scuderia Ferrari, σαν αγωνιστικό βραχίονα της Alfa. Έχτισε μια δυναμική ομάδα, με πάνω από 40 οδηγούς, με τον ίδιο να βρίσκεται περιστασιακά πίσω από το τιμόνι μέχρι και το 1932.

Η φτωχή αγωνιστική παρουσία της ομάδας, ωστόσο, οδηγεί το 1937 την Αlfa Romeo στην απόφαση να τον υποβιβάσει. Το συμβόλαιο με την εταιρεία τον «δένει τα χέρια» για μερικά χρόνια καθώς δεν του επιτρέπει να αγωνιστεί αλλά και να σχεδιάσει οχήματα.

Το 1940 ιδρύει την Auto-Avio Construzioni, μια εταιρεία που προμήθευε με ανταλλακτικά αγωνιστικές ομάδες. Με το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η εταιρεία υποχρεώνεται να προμηθεύει με εξοπλισμό το στρατό του Μουσολίνι. Ο βομβαρδισμός του εργοστασίου αναγκάζει τον Ferrari να το μεταφέρει στο Μαρανέλο. Το 1947 ιδρύει τη Ferrari S.P.A. Έργο της, η κατασκευή αγωνιστικών και πολυτελών σπορ αυτοκινήτων.

Η εταιρεία συμμετέχει και αποσπά ιστορικές νίκες και διακρίσεις, σε μεγάλα ράλι όπως τα Mille Miglia και Le Mans, αλλά και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Formula 1 που ξεκινά το 1950.

Το ’47, ο Ferrari δημιουργεί το πρώτο αυτοκίνητο για Grand Prix, το Tipo125 και το 1951 παίρνει την πρώτη του νίκη στο βρετανικό Grand Prix.

Η δεκαετία όσον αφορά τους αγώνες προχωράει καλά. Ωστόσο, το 1957 ένα σοβαρό δυστύχημα στο ράλι Mille Miglia με μια 4λιτρη Ferrari 335S οδηγεί στο θάνατο τον οδηγό Alfonso de Portago και το συνοδηγό του, καθώς και 9 θεατές μεταξύ των οποίων και 5 παιδιά. Ο Enzo οδηγείται σε δική με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από την οποία και απαλλάσσεται το 1961.

Τη δεκαετία του ‘60, οικονομικά προβλήματα οδηγούν τον Ferrari στην απόφαση να επιτρέψει στη FIAT την εξαγορά τμήματος του μετοχικού κεφαλαίου. Τελικά το 1969, η οικογένεια Agnelli αποκτά το 50% της εταιρείας, ωστόσο ο ίδιος είχε λόγο στις αποφάσεις.

Σε συνεργασία με κορυφαίους μηχανικούς αλλά κυρίως με την Carrozzeria Pininfarina δημιουργούνται σύγχρονοι θρύλοι της αυτοκίνησης.

Ανάμεσά τους, οι «166», «212», «Testarossa», «Superamerica», «250 GT», «250 GTO» και «330.

Φεύγει πλήρης ημερών, το 1988 σε ηλικία 90 ετών. Είχε προλάβει την παρουσίαση της κορυφαίας Ferrari F40, η οποία αφιερώθηκε συμβολικά στα επιτεύγματα του σπουδαίου ιταλού. Ωστόσο, για να πάρει ένα αυτοκίνητο το όνομά του, έπρεπε να περιμένουμε το 2003 και την παρουσίαση της Enzo Ferrari.




Πηγή: Newsbeast.gr


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις χωρίς δάνειο από τράπεζα

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις Θέλετε να προβείτε στην αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με 36 άτοκες δόσεις και χωρίς δάνειο από τράπεζα; Και όμως γίνεται...Δείτε πώς:

Online εφαρμογή εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

Η εφαρμογή AUTOSCAN είναι μια μηχανή προσεγγιστικής εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, βασιζόμενη στην επεξεργασία μεταβλητών παραγόντων που επηρεάζουν την εμπορική μεταπωλητική τους αξία σε ετήσια βάση. Το ανθρώπινο δυναμικό της δραστηριοποιείται στον χώρο του αυτοκινήτου καθημερινά, διατηρώντας βάσεις δεδομένων σχετικά με τα χαρακτηριστικά της εμπορικής αξίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων της ελληνικής αγοράς καταγράφοντας την διαδικασία αγοραπωλησίας τους. Αντλεί πολύτιμες πληροφορίες από τεχνικές και εμπορικές παραμέτρους που συνεχώς μεταβάλουν την οικονομική...

Αυτοκίνητα-ευκαιρίες: Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Ελέγξτε αν αξίζουν με 45 ευρώ παίρνοντας 10σέλιδη τεχνική αναφορά!

Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Το αρμόδιο τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει προς πώληση νέα αυτοκίνητα-προσφορές με πολύ χαμηλές τιμές και πού ξέρεις με λϊγο καλό ψάξιμο - και αρκετή τύχη -  ίσως βρείς αυτό που σε ενδιαφέρει χωρίς να πονέσει ιδιαίτερα η τσέπη σου...