Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς λειτουργεί ο καινοτόμος αερόσακος πεζού που "φοράει" το νέο Volvo V40

Επτά αισθητήρες, προηγμένη τεχνολογία και ένας αερόσακος που ανοίγει με αστραπιαία ταχύτητα στην περιοχή του παρμπρίζ. Αυτά είναι μερικά από τα κύρια στοιχεία της Τεχνολογίας Αερόσακου Πεζού (Pedestrian Airbag Technology) – του συστήματος που καθιστά την Volvo Car Corporation με το εντελώς νέο μοντέλο της, το V40, τον πρώτο κατασκευαστή στον κόσμο που προσφέρει αερόσακο πεζού. Και μάλιστα, όχι σε κάποιο "εξωτικό" μοντέλο αλλά στο νέο V40, ένα 5-θυρο μικρομεσαίο premium χάτσμπακ!

Στην Ευρώπη, το 14% των θανάσιμων τραυματισμών σε τροχαία ατυχήματα αφορούν πεζούς. Παρόμοιο είναι το ποσοστό στις ΗΠΑ, 12%, ενώ στην Κίνα ανεβαίνει στο εξωπραγματικό...
25%! Ακόμη μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των πεζών που τραυματίζονται. Οι πλέον σοβαροί τραυματισμοί πεζών στο κεφάλι, από αυτοκίνητα, προκαλούνται από τα σκληρά τμήματα που βρίσκονται κάτω από το εμπρός καπό, το κάτω μέρος του παρμπρίζ και τις μπροστινές κολόνες.

Αυτά ήταν μερικά μόνο από τα στοιχεία που ελήφθησαν υπόψη όταν η Volvo άρχισε την εξέλιξη της Τεχνολογίας Αερόσακου Πεζού. Το σύστημα, αποτέλεσε μια παγκόσμια καινοτομία όταν ανακοινώθηκε επίσημα κατά την παρουσίαση του εντελώς νέου Volvo V40, πριν μερικούς μήνες, στην Γενεύη.

«Είμαστε περήφανοι που έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε ένα αυτοκίνητο με αερόσακο για πεζούς. Αποστολή του αερόσακου είναι να βοηθήσει να προστατεύσουμε τους πεζούς, στις περιπτώσεις εκείνες που προσκρούουν στο καπό, στην περιοχή γύρω από την εσοχή των καθαριστήρων του παρμπρίζ και στις μπροστινές κολόνες, όπου υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να έχουμε σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις», λέει ο Τόμας Μπρόμπεργκ (Thomas Broberg), Ανώτερος Τεχνικός Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας της Volvo Car Corporation.

Επτά αισθητήρες τοποθετημένοι στο εμπρός μέρος του αυτοκινήτου μεταδίδουν σήματα σε μια κεντρική μονάδα ελέγχου. Όταν το αυτοκίνητο έρχεται σε επαφή με κάποιο αντικείμενο, τα σήματα μεταβάλλονται. Η μονάδα ελέγχου αξιολογεί τα σήματα που δέχεται και εφόσον διαγνωστεί ότι αυτά αντιστοιχούν σε ανθρώπινο πόδι, ανοίγει ο αερόσακος πεζού.

Ανύψωση του καπό κατά 10 εκατοστά
Οι μεντεσέδες του καπό είναι εφοδιασμένοι με πυροτεχνικούς μηχανισμούς, που όταν το σύστημα ενεργοποιηθεί τραβούν μία περόνη και απελευθερώνουν το πίσω τμήμα του πλαισίου του καπό. Ταυτόχρονα ενεργοποιείται ο αερόσακος που βρίσκεται κάτω από το καπό και μπροστά από τη βάση του παρμπρίζ και αρχίζει να γεμίζει με αέριο. Καθώς φουσκώνει, ανασηκώνει το καπό, που ανυψώνεται κατά δέκα εκατοστά και παραμένει σε αυτή, την ανυψωμένη θέση.

Το επιπλέον κενό που δημιουργείται κατ’ αυτόν τον τρόπο, μεταξύ του καπό και των σκληρών τμημάτων του οχήματος στο χώρο του κινητήρα, προσφέρει στο καπό το χώρο που χρειάζεται για να παραμορφωθεί, απορροφώντας ενέργεια, όταν πέσει επάνω του ένας πεζός.

«Ο αερόσακος έχει δύο λειτουργίες. Πρώτον, ανυψώνει το καπό ώστε να δημιουργηθεί χώρος και δεύτερον, λειτουργεί σαν μαξιλάρι καλύπτοντας τα σκληρά τμήματα της περιοχής που βρίσκεται κοντά στο παρμπρίζ», εξηγεί ο Τόμας Μπρόμπεργκ.

O αερόσακος έχει σχήμα αντεστραμμένου "Π" και αποτελείται από ένα σάκο και μία υβριδική γεννήτρια αερίου. Κατά την ενεργοποίησή του, ο σάκος γεμίζει με αέριο μέσα σε λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου. Όταν έχει φουσκώσει πλήρως, ο αερόσακος καλύπτει ολόκληρη την εσοχή των υαλοκαθαριστήρων, το ένα τρίτο περίπου του παρμπρίζ και το κατώτερο τμήμα των μπροστινών κολονών. Η όλη διαδικασία, από την ενεργοποίηση του συστήματος μέχρι το πλήρες φούσκωμα του αερόσακου διαρκεί μερικά εκατοστά του δευτερολέπτου.


Δοκιμές με πόδια ανδρείκελων
Το σύστημα λειτουργεί σε ταχύτητες μεταξύ 20 και 50 km/h. Είναι αξιοσημείωτο ότι το 75% όλων των ατυχημάτων με πεζούς συμβαίνει σε ταχύτητες κάτω των 40 km/h.

«Εξελίξαμε αυτή την τεχνολογία χρησιμοποιώντας προσομοίωση σε υπολογιστές και μεγάλο αριθμό από τμήματα ανδρείκελων που είχαν τη μορφή ανθρώπινου ποδιού και κεφαλιού. Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν με μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών διαμορφώσεων», λέει ο Τόμας Μπρόμπεργκ.

Το νέο Volvo V40 θα είναι στις Εκθέσεις Volvo στην Ελλάδα τον Ιούλιο. Πριν από δύο χρόνια, το 2010, η Volvo Car Corporation είχε – πάλι πρώτη στον κόσμο - παρουσιάσει την Ανίχνευση Πεζών με Πλήρως Αυτόματο Φρενάρισμα (Pedestrian Detection with Full Auto Brake) στα Volvo S60 και V60. Το σύστημα μπορεί να αποτρέψει πλήρως μία σύγκρουση με ένα πεζό, σε ταχύτητες μέχρι 35 km/h, στην περίπτωση που ο οδηγός δεν αντιδράσει έγκαιρα. Το σύστημα φυσικά λειτουργεί και σε υψηλότερες ταχύτητες, όπου στόχος είναι η μεγαλύτερη δυνατή μείωση της ταχύτητας του αυτοκινήτου, πριν τη σύγκρουση.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις χωρίς δάνειο από τράπεζα

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις Θέλετε να προβείτε στην αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με 36 άτοκες δόσεις και χωρίς δάνειο από τράπεζα; Και όμως γίνεται...Δείτε πώς:

Online εφαρμογή εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

Η εφαρμογή AUTOSCAN είναι μια μηχανή προσεγγιστικής εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, βασιζόμενη στην επεξεργασία μεταβλητών παραγόντων που επηρεάζουν την εμπορική μεταπωλητική τους αξία σε ετήσια βάση. Το ανθρώπινο δυναμικό της δραστηριοποιείται στον χώρο του αυτοκινήτου καθημερινά, διατηρώντας βάσεις δεδομένων σχετικά με τα χαρακτηριστικά της εμπορικής αξίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων της ελληνικής αγοράς καταγράφοντας την διαδικασία αγοραπωλησίας τους. Αντλεί πολύτιμες πληροφορίες από τεχνικές και εμπορικές παραμέτρους που συνεχώς μεταβάλουν την οικονομική...

Αυτοκίνητα-ευκαιρίες: Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Ελέγξτε αν αξίζουν με 45 ευρώ παίρνοντας 10σέλιδη τεχνική αναφορά!

Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Το αρμόδιο τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει προς πώληση νέα αυτοκίνητα-προσφορές με πολύ χαμηλές τιμές και πού ξέρεις με λϊγο καλό ψάξιμο - και αρκετή τύχη -  ίσως βρείς αυτό που σε ενδιαφέρει χωρίς να πονέσει ιδιαίτερα η τσέπη σου...