Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«ΚΕΔΑΚ… οι ελεγκτές της αγοράς καυσίμων»

Οι «Ράμπο» του ΣΔΟΕ….& οι «Αδιάφθοροι» των ΚΕΔΑΚ
… στην υπηρεσία/προστασία του καταναλωτή.

Τα ΚΕΔΑΚ (Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων), δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα και αποκλειστικό έργο τους είναι να διενεργούν επιτόπου αυτοψίες και έλεγχο σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης, μεταφοράς και τελικής πώλησης πετρελαιοειδών. Κατά τους ελέγχους που διενεργούν, εξετάζουν κατά πόσο οι εγκαταστάσεις αυτές διαθέτουν άδεια λειτουργίας, άδεια άσκησης δραστηριότητας και την τήρηση των προβλεπόμενων από αυτές όρων. Πέρα των διαδικαστικών ελέγχων (έγγραφα) προβαίνουν και σε ελέγχους για την τήρηση της ποιότητας των διακινούμενων πετρελαιοειδών προϊόντων. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις επιβάλλονται κυρώσεις που ξεκινούν από χρηματικό πρόστιμο και φτάνουν μέχρι το σφράγισμα των εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί «Οργάνωσης της αγοράς πετρελαιοειδών», οι κυριότερες κατηγορίες παραβάσεων είναι:...


1. Έλλειψη άδειας εγκατάστασης, επέκτασης και λειτουργίας διυλιστηρίων, εγκαταστάσεων αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων, υγραερίων, ασφάλτου, αγωγών μεταφοράς αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών προϊόντων, εμφιάλωσης υγραερίων καθώς και Μονάδων Παραγωγής Βιοκαυσίμων.

2. Λειτουργία μετά τη λήξη της χρονικής ισχύος της άδειας λειτουργίας ή λειτουργία χωρίς άδεια για την οποία, όμως, έχει εκδοθεί άδεια εγκατάστασης ή επέκτασης.

3. Μη τήρηση των όρων και των προϋποθέσεων της άδειας εγκατάστασης, επέκτασης και λειτουργίας. Σε περίπτωση που οι ανωτέρω παραβάσεις διαπιστώνονται από τα ΚΕΔΑΚ, το κλιμάκιο των ελεγκτών μπορεί, με αιτιολογημένη απόφαση που λαμβάνεται επί τόπου, να προβαίνει σε προσωρινή σφράγιση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών προϊόντων στις οποίες διεξάγει έλεγχο, όταν οι εγκαταστάσεις λειτουργούν χωρίς την απαιτούμενη άδεια, όπως περιγράφεται υπό τα ανωτέρω 1 και 2 στοιχεία, ή όταν από την παράβαση δημιουργείται κίνδυνος για το περιβάλλον ή την ασφάλεια της περιοχής.

Στις ανωτέρω περιπτώσεις παραβάσεων, η ΔΕΔΑΚ διαβιβάζει άμεσα το φάκελο με τις διαπιστωθείσες παραβάσεις στην αρμόδια Αδειοδοτούσα Αρχή, για τις ενέργειες της αρμοδιότητάς της και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Έλλειψη άδειας του Ν. 3054/2002, για την άσκηση των δραστηριοτήτων διύλισης, διάθεσης Βιοκαυσίμων, εμπορίας και λιανικής εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων, μεταφοράς με αγωγό, απευθείας προμήθειας από τα διυλιστήρια ή από εισαγωγές και εμφιάλωσης υγραερίου

Οι κυρώσεις που επιβάλλονται είναι οι ακόλουθες

1. Σε περίπτωση που οι ανωτέρω παραβάσεις διαπιστώνονται από τα ΚΕΔΑΚ, το κλιμάκιο των ελεγκτών, με αιτιολογημένη απόφαση που λαμβάνεται επί τόπου, προβαίνει σε προσωρινή σφράγιση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών προϊόντων, όταν από την παράβαση δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος για το περιβάλλον ή την ασφάλεια της περιοχής.

2. Σε περίπτωση που οι ανωτέρω παραβάσεις διαπιστώνονται από τα ΚΕΔΑΚ, η ΔΕΔΑΚ διαβιβάζει άμεσα το φάκελο με τη διαπιστωθείσα παράβαση στην αρμόδια Αδειοδοτούσα Αρχή, καθώς και στον αρμόδιο Εισαγγελέα, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 2

και 3 του άρθρου 37 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Κ.Π.Δ.), για την άσκηση ποινικής δίωξης για παράβαση του άρθρου 16 του Ν. 3054/2002 και κάθε άλλης αξιόποινης πράξης.

3. Με αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ή του Νομάρχη, αν ο τελευταίος είναι αρμόδιος για την έκδοση της σχετικής άδειας, αφαιρείται προσωρινά ή οριστικά η σχετική άδεια και διακόπτεται η λειτουργία της εγκατάστασης με προσωρινή ή οριστική σφράγισή της αντίστοιχα, η οποία διενεργείται με τη συνδρομή της δικαστικής αρχής. Η ανωτέρω απόφαση κοινοποιείται στο Συνήγορο του Καταναλωτή, στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και στο Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτών, για την ενημέρωση των καταναλωτών με κατάλληλα μέσα.

4. Με αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ή εφόσον αρμόδιος για την έκδοση της σχετικής άδειας είναι ο Νομάρχης, με αιτιολογημένη απόφαση του τελευταίου, επιβάλλονται τα κάτωθι πρόστιμα:

Άδεια Αδειοδοτούσα Αρχή Πρόστιμο

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση κατά περίπτωση

Άδεια Διύλισης 1.000.000 έως 1.500.000€

Άδεια Εμπορίας 600.000 έως 1.000.000€

Άδεια Μεταφοράς με αγωγό 1.000.000 έως 1.500.000 €

Άδεια απευθείας προμήθειας από τα διυλιστήρια ή από εισαγωγές 60.000 έως 100.000 €

Άδεια Διάθεσης Βιοκαυσίμων 100.000 έως 150.000 €

Άδεια Λειτουργίας πρατηρίου υγρών καυσίμων 15.000 έως 30.000 €

Άδεια Λειτουργίας πρατηρίου πώλησης υγραερίων κίνησης

15.000 έως 30.000 €

Άδεια πωλητή πετρελαίου Θέρμανσης 15.000 έως 30.000 €

Άδεια διανομής εμφιαλωμένου υγραερίου 15.000 έως 30.000 €

Άδεια εμφιάλωσης υγραερίων 20.000 έως 40.000 €

Επίσης,

1. Σε περίπτωση υποτροπής των παραβάσεων της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου, με αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ή εφόσον αρμόδιος για την έκδοση της σχετικής άδειας είναι ο Νομάρχης, με αιτιολογημένη απόφαση του τελευταίου, διπλασιάζεται το επιβαλλόμενο κατά περίπτωση χρηματικό πρόστιμο κατά τα ανωτέρω και επί πλέον εφαρμόζεται η διάταξη της παραγράφου 4.3 του παρόντος. Σε περίπτωση διπλασιασμού του προστίμου, το ανώτατο όριο αυτού δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1.500.000 €.

Λειτουργία μετά τη λήξη της χρονικής ισχύος της άδειας του ν.3054/2002, για την άσκηση των δραστηριοτήτων διύλισης, διάθεσης βιοκαυσίμων, εμπορίας και λιανικής εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων, μεταφοράς με αγωγό, απευθείας προμήθειας από τα διυλιστήρια ή από εισαγωγές, και εμφιάλωσης υγραερίου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις χωρίς δάνειο από τράπεζα

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις Θέλετε να προβείτε στην αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με 36 άτοκες δόσεις και χωρίς δάνειο από τράπεζα; Και όμως γίνεται...Δείτε πώς:

Online εφαρμογή εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

Η εφαρμογή AUTOSCAN είναι μια μηχανή προσεγγιστικής εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, βασιζόμενη στην επεξεργασία μεταβλητών παραγόντων που επηρεάζουν την εμπορική μεταπωλητική τους αξία σε ετήσια βάση. Το ανθρώπινο δυναμικό της δραστηριοποιείται στον χώρο του αυτοκινήτου καθημερινά, διατηρώντας βάσεις δεδομένων σχετικά με τα χαρακτηριστικά της εμπορικής αξίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων της ελληνικής αγοράς καταγράφοντας την διαδικασία αγοραπωλησίας τους. Αντλεί πολύτιμες πληροφορίες από τεχνικές και εμπορικές παραμέτρους που συνεχώς μεταβάλουν την οικονομική...

Αυτοκίνητα-ευκαιρίες: Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Ελέγξτε αν αξίζουν με 45 ευρώ παίρνοντας 10σέλιδη τεχνική αναφορά!

Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Το αρμόδιο τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει προς πώληση νέα αυτοκίνητα-προσφορές με πολύ χαμηλές τιμές και πού ξέρεις με λϊγο καλό ψάξιμο - και αρκετή τύχη -  ίσως βρείς αυτό που σε ενδιαφέρει χωρίς να πονέσει ιδιαίτερα η τσέπη σου...