Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αντιδρούν έμποροι και εισαγωγείς - Ετοιμάζονται καταγγελίες και προσφυγές εν' όψει της απόσυρσης

Τις έντονες αντιδράσεις των εμπόρων και των εισαγωγέων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων έχουν προκαλέσει οι ρυθμίσεις για τη νέα απόσυρση Ι.Χ. και τη νέα κλίμακα του φόρου πολυτελείας.

Υποστηρίζουν ότι το νέο αυτό καθεστώς δημιουργεί...
σημαντικές στρεβλώσεις στην αγορά και δηλώνουν ότι ετοιμάζονται να προσφύγουν τόσο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, όσο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και σε δικαστήρια χαμηλότερου βαθμού, με αγωγές κατά του ελληνικού δημοσίου.

Οι καταγγελίες και οι προσφυγές αναμένεται να γίνουν τόσο μέσω του Συνδέσμου Εμπόρων και Εισαγωγέων Ελλάδος, όσο και από ιδιώτες εμπόρους. Πού, όμως, βρίσκονται οι ενστάσεις του συγκεκριμένου κλάδου.

Σε ό,τι αφορά το φόρο πολυτελείας, εντοπίζουν τρία σοβαρά προβλήματα. Εκτιμούν κατ΄ αρχήν ότι καταστρατηγείται το άρθρο 110 της συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο προβλέπει ότι κάθε χώρα μπορεί να επιβάλει φόρους, αλλά αναλογικά και όχι δυσανάλογα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό έχει εφαρμογή στα οχήματα, που πωλούνται καινούρια στην Ελλάδα, και στα υπόλοιπα, που εισάγονται μεταχειρισμένα. Αναφέρουν, μάλιστα, το εξής παράδειγμα:

Καινούριο Ι.Χ., εργοστασιακής αξίας 22.000 ΕΥΡΩ, επιβαρύνεται με φόρο πολυτελείας 10%, δηλαδή 2.200.

Ένα ίδιο μοντέλο, μεταχειρισμένο επτά μηνών, με περίπου 10.000 χιλιόμετρα, έχει κατ΄ αρχήν έκπτωση στη φορολογητέα αξία λόγω παλαιότητας και απομείωσης, σύμφωνα με τον επίσημο πίνακα του υπουργείου οικονομικών, 9,5%. Δηλαδή, η φορολογητέα του αξία διαμορφώνεται στα 19.910. Με τη νέα κλίμακα, επιβαρύνεται με φόρο 40%, δηλαδή 7.964 ΕΥΡΩ. Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος για το μεταχειρισμένο είναι σχεδόν τετραπλάσιος του καινούριου.

Οι εκπρόσωποι των εμπόρων υποστηρίζουν ότι ? με αυτό το καθεστώς ? καταστρατηγείται επιπλέον η έννοια της αναλογικότητας και παρεμποδίζεται το ελεύθερο εμπόριο.

Αναφορικά με την απόσυρση, η Ελλάδα επιβάλει ως γνωστόν το τέλος ταξινόμησης σύμφωνα με τους ρύπους και τα κυβικά των Ι.Χ. Από 1/1/2011, οι προδιαγραφές EURO 4 μετατρέπονται σε EURO 5 για τα καινούρια και τα μεταχειρισμένα. «Αν θέλεις να εισάγεις ένα μεταχειρισμένο EURO 4 θα πληρώσεις δύο φορές το τέλος ταξινόμησης», υποστηρίζει ο κ. Κώστας Τουλίτσης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου και προσθέτει: «Ήδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει αποφανθεί ότι μπορεί να επιβάλει η Ελλάδα τέλος ταξινόμησης στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα, με την προϋπόθεση ότι αυτό θα ισούται με το υπολειπόμενο τέλος, που έχει ενσωματωμένο στην αξία του ένα εγχώριο μεταχειρισμένο, ίδιας τεχνολογίας και χρονολογίας. Επιπλέον, με το νόμο περί απόσυρσης, το κράτος επιδοτεί την αγορά ενός καινούριου ΙΧ, που θα είναι EURO 5, χαρίζοντας μέχρι τα 1.400 κυβικά εκατοστά το 100% του τέλους ταξινόμησης. Όταν, όμως, κάποιος θα θελήσει να πάρει ένα μεταχειρισμένο EURO 5, θα πληρώσει φόρο». 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις χωρίς δάνειο από τράπεζα

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις Θέλετε να προβείτε στην αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με 36 άτοκες δόσεις και χωρίς δάνειο από τράπεζα; Και όμως γίνεται...Δείτε πώς:

Online εφαρμογή εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

Η εφαρμογή AUTOSCAN είναι μια μηχανή προσεγγιστικής εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, βασιζόμενη στην επεξεργασία μεταβλητών παραγόντων που επηρεάζουν την εμπορική μεταπωλητική τους αξία σε ετήσια βάση. Το ανθρώπινο δυναμικό της δραστηριοποιείται στον χώρο του αυτοκινήτου καθημερινά, διατηρώντας βάσεις δεδομένων σχετικά με τα χαρακτηριστικά της εμπορικής αξίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων της ελληνικής αγοράς καταγράφοντας την διαδικασία αγοραπωλησίας τους. Αντλεί πολύτιμες πληροφορίες από τεχνικές και εμπορικές παραμέτρους που συνεχώς μεταβάλουν την οικονομική...

Αυτοκίνητα-ευκαιρίες: Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Ελέγξτε αν αξίζουν με 45 ευρώ παίρνοντας 10σέλιδη τεχνική αναφορά!

Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Το αρμόδιο τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει προς πώληση νέα αυτοκίνητα-προσφορές με πολύ χαμηλές τιμές και πού ξέρεις με λϊγο καλό ψάξιμο - και αρκετή τύχη -  ίσως βρείς αυτό που σε ενδιαφέρει χωρίς να πονέσει ιδιαίτερα η τσέπη σου...