Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μερικές απλές συμβουλές για οικονομία στην κατανάλωση καυσίμου

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου έχει ως αποτέλεσμα να εκτινάξει στα ύψη την τιμή της βενζίνης και να επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό μας. Παρόλα αυτά, μέσα από τις 10 χρήσιμες πρακτικές συμβουλές ευελπιστούμε να σας βοηθήσουμε να μειώσετε την κατανάλωση της βενζίνης και να συμβάλουμε έτσι στη μείωση των δαπανών σας.

1. Πετάξτε τα περιττά κιλά

Η «δίαιτα» δεν κάνει καλό μόνο στους ανθρώπους αλλά και στα αυτοκίνητα. Γι΄ αυτό σας προτρέπουμε να...
πετάξετε όλα τα παλιά κιβώτια, περιοδικά, καροτσάκια. Για τους φανατικούς σας προτρέπουμε να αντικαταστήσετε τη ρεζέρβα του αυτοκινήτου σας με κιτ επισκευής με αφρό, που σημαίνει περαιτέρω μείωση του βάρους κατά 15 κιλά περίπου. Με κάθε 100 κιλά εξοικονόμηση βάρους κερδίζετε σχεδόν 1 λίτρο βενζίνης στα 100 χλμ.

2. Ελευθερώστε την οροφή

Αν δεν θέλετε να πετάτε τα λεφτά σας από το παράθυρο, τότε αφαιρέστε οποιαδήποτε κατασκευή υπάρχει στην οροφή του αυτοκινήτου σας είτε πρόκειται για κάποια σχάρα είτε για βάση ποδηλάτων, μπαγκαζιέρα, κλπ., επειδή χειροτερεύει δραματικά τον συντελεστή αεροδυναμικότητας. Μία μπαγκαζιέρα οροφής αυξάνει τη μέση κατανάλωση βενζίνης κατά μισό λίτρο στα 100 χιλιόμετρα, ενώ η βάση ποδηλάτων μαζί με τα δίκυκλα την εκτοξεύει έως και 4,6 λίτρα ψηλότερα. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προσφέρουν τίποτα άλλο παρά μόνον αυξημένη κατανάλωση και τα -δήθεν- αεροδυναμικά βοηθήματα των αυτοκινήτων.

3. Περισσότερος αέρας στα λάστιχα

Ο έλεγχος της πίεσης των ελαστικών πρέπει να γίνεται τακτικά, αφού επηρεάζει την τσέπη μας και την ασφάλειά μας. Χαμηλότερη πίεση σημαίνει πρόωρη φθορά των ελαστικών και αυξημένη κατανάλωση (περίπου 1-2% για 0,2 μπαρ χαμηλότερη πίεση). Για μεγαλύτερη οικονομία επιλέξτε για τα ελαστικά σας την πίεση που προβλέπει ο κατασκευαστής, όταν κυκλοφορεί το συγκεκριμένο μοντέλο με πλήρες φορτίο. Οι τιμές αναγράφονται συνήθως στο καπάκι του ρεζερβουάρ ή στο βιβλίο οδηγιών του κατασκευαστή.

4. Χρησιμοποιείτε ποιοτικά λιπαντικά

Η καλή ποιότητα λιπαντικού δεν συμβάλλει μόνο στην καλύτερη λειτουργία του κινητήρα αλλά πετυχαίνει και σημαντική οικονομία στην κατανάλωση του καυσίμου. Γι’ αυτό σας προτείνουμε στην επόμενη αλλαγή λιπαντικών να ζητήσετε από το συνεργείο σας να χρησιμοποιήσει συνθετικά λιπαντικά, τα οποία είναι πιο ακριβά στην αγορά τους αλλά, φροντίζουν για την καλύτερη λειτουργία του κινητήρα, τη μακροζωία του και τη δική σας οικονομία στην κατανάλωση βενζίνης.

5. Επισκεφθείτε το συνεργείο σας σε τακτά χρονικά διαστήματα

Η σκόνη στο φίλτρο αέρα, ο κακορυθμισμένος κινητήρας, η κάπνα στα μπουζί καθώς επίσης και οποιαδήποτε άλλη δυσλειτουργία του κινητήρα έχει ως αποτέλεσμα την υπερβολική κατανάλωση καυσίμου. Γι΄ αυτό ο τακτικός έλεγχος τους αυτοκινήτου σας στο επίσημο συνεργείο σας εξοικονομεί λίτρα στην κατανάλωση καυσίμου.

6. Όχι στην προθέρμανση του κινητήρα

Πολλοί οδηγοί επηρεασμένοι ακόμη και σήμερα από τα αυτοκίνητα της προηγούμενης τεχνολογία με καρμπυρατέρ έχουν τη συνήθεια να προθερμαίνουν τα αυτοκίνητά τους για αρκετά λεπτά της ώρας προτού ξεκινήσουν. Με την ενέργεια αυτή σήμερα δεν κερδίζετε απολύτως τίποτα παρά μόνο αυξάνετε την κατανάλωση της βενζίνης και συμβάλλετε με τη σειρά σας στην επιβάρυνση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Γι’ αυτό, λοιπόν, ξεκινάμε αμέσως μόλις θέσουμε τον κινητήρα σε ενέργεια.

7. Επιταχύνουμε σβέλτα

Ακούγεται παράδοξο, ισχύει όμως για όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα με σύστημα ψεκασμού και όχι με καρμπιρατέρ (εξαιρούνται τα μοντέλα με αυτόματα σαζμάν και με πετρελαιοκινητήρες). Η απότομη επιτάχυνση με δυνατό πάτημα του γκαζιού έως τις 2.000 σ.α.λ. εξοικονομεί από 5% έως 10% βενζίνη. Αντίθετα, όταν πατάμε συνεχώς απαλά το γκάζι και επιταχύνουμε αργά και προοδευτικά, στέκεται η πεταλούδα σε λάθος γωνία στον αυλό εισαγωγής, οπότε αυξάνει η κατανάλωση. Διαφορετικά είναι τα πράγματα για όσους οδηγούν ένα μοντέλο με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων ή πετρελαιοκινητήρα, αφού εδώ απαιτείται άκρως προοδευτική επιτάχυνση για εξοικονόμηση καυσίμου.

8. Αλλάζουμε νωρίς ταχύτητα

Η λειτουργία του κινητήρα σε υψηλές στροφές οδηγεί αναπόφευκτα στην υπερβολική κατανάλωση. Γι΄ αυτό το λόγο εάν αλλάζετε νωρίς τις ταχύτητες επιτυγχάνεται οικονομία στη βενζίνη. Για παράδειγμα ένα μοντέλο 1.800 κ. εκ. απαιτεί μόλις 4 λίτρα βενζίνης για να καλύψει απόσταση 100 χλμ. με ταχύτητα 50 χλμ/ώρα και πέμπτη ταχύτητα, ενώ το ίδιο αυτοκίνητο καταναλώνει 8,7 λίτρα ανά 100 χλμ. με δευτέρα στο κιβώτιο ταχυτήτων.

9. Αφήστε το αυτοκίνητο να ρολάρει

Ο συνδυασμός "απότομη εκκίνηση-δυνατό φρενάρισμα" αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή. Αντίθετα συνιστάται να παίρνουμε έγκαιρα το πόδι μας από το γκάζι και να αφήνουμε το αυτοκίνητο να ρολάρει. Πάντα βέβαια με ταχύτητα στο σαζμάν και ποτέ με νεκρά. Σε όλα τα μοντέρνα αυτοκίνητα συνδυάζεται το ρολάρισμα με ταχύτητα στο σαζμάν με μηδενική κατανάλωση καυσίμου.

10. Μειώστε την κατανάλωση ρεύματος

Η λειτουργία πολλών συσκευών μέσα στο αυτοκίνητο που καταναλώνουν ρεύμα, όπως το κλιματιστικό, οι προβολείς ομίχλης, στερεοφωνικό με πολύ υψηλή απόδοση, απαιτεί την παραγωγή ρεύματος από το δυναμό, το οποίο με τη σειρά του απαιτεί τη συνδρομή του κινητήρα. Αν έχουμε σε λειτουργία αρκετούς καταναλωτές ρεύματος, τότε ενδέχεται να χρειαστούμε έως και δύο λίτρα βενζίνη περισσότερο στα 100 χλμ. Παραδείγματα: ο κλιματισμός επιβαρύνει την κατανάλωση με 0,7 λίτρα ανά 100 χλμ., οι προβολείς ομίχλης με 0,3 λίτρα και το ηχοσύστημα έως 0,2 λίτρα.
[ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις χωρίς δάνειο από τράπεζα

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις Θέλετε να προβείτε στην αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με 36 άτοκες δόσεις και χωρίς δάνειο από τράπεζα; Και όμως γίνεται...Δείτε πώς:

Online εφαρμογή εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

Η εφαρμογή AUTOSCAN είναι μια μηχανή προσεγγιστικής εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, βασιζόμενη στην επεξεργασία μεταβλητών παραγόντων που επηρεάζουν την εμπορική μεταπωλητική τους αξία σε ετήσια βάση. Το ανθρώπινο δυναμικό της δραστηριοποιείται στον χώρο του αυτοκινήτου καθημερινά, διατηρώντας βάσεις δεδομένων σχετικά με τα χαρακτηριστικά της εμπορικής αξίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων της ελληνικής αγοράς καταγράφοντας την διαδικασία αγοραπωλησίας τους. Αντλεί πολύτιμες πληροφορίες από τεχνικές και εμπορικές παραμέτρους που συνεχώς μεταβάλουν την οικονομική...

Αυτοκίνητα-ευκαιρίες: Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Ελέγξτε αν αξίζουν με 45 ευρώ παίρνοντας 10σέλιδη τεχνική αναφορά!

Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Το αρμόδιο τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει προς πώληση νέα αυτοκίνητα-προσφορές με πολύ χαμηλές τιμές και πού ξέρεις με λϊγο καλό ψάξιμο - και αρκετή τύχη -  ίσως βρείς αυτό που σε ενδιαφέρει χωρίς να πονέσει ιδιαίτερα η τσέπη σου...