Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ (του 31ου ΡΑΛΛΥ ΠΑΛΑΔΙΟΥ)

Επισυνάπτεται επιστολή / απάντηση της START LINE για όσα διαδραματίστηκαν πριν από το 31ο ΡΑΛΛΥ ΠΑΛΑΔΙO:


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

"Η START LINE μετά το τέλος του 31ου ΡΑΛΛΥ ΠΑΛΑΔΙΟΥ, αποφάσισε να στείλει την παρακάτω επιστολή αντί άλλου Δελτίου Τύπου που σε κανονικές συνθήκες θα έστελνε μετά τον αγώνα, με αποτελέσματα και πληροφορίες, ευχαριστώντας παράλληλα τον χορηγό επικοινωνίας Rally.gr που ανέλαβε και έφερε εις πέρας αυτό το τόσο σημαντικό κομάτι της ενημέρωσης για μία ακόμα φορά άρτια, με τους απεσταλμένους του Νώντα Δουζίνα και Στάθη Πετρόπουλο να καλύπτουν δημοσιογραφικά κάθε λεπτό του αγώνα, αλλά και τον Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη σε ρόλο πλοηγού με τον Λευτέρη Σωτήρχο στο τιμόνι, να έχουν κάθε πληροφόρηση και από τη διαδρομή του αγώνα.
Οι άνθρωποι που εργαστήκαμε για την διοργάνωση του 31ου ΡΑΛΛΥ ΠΑΛΑΔΙΟΥ, αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τους 114 κατ’ αρχήν αγωνιζόμενους που δήλωσαν συμμετοχή, αλλά και τους 104 που τελικά ξεκίνησαν τον αγώνα και να τους ενημερώσουμε πως απόλυτα συνειδητά δεν απαντήσαμε σε όσα συνέβησαν την τελευταία ουσιαστικά βδομάδα πριν από αυτόν, σεβόμενοι πρώτα απ’ όλα αυτούς που, μέσα σε μία τόσο δύσκολη οικονομικά χρονιά, επέλεξαν για μία ακόμα φορά να τρέξουν σε έναν αγώνα που παραδοσιακά κλείνει την αγωνιστική χρονιά σε επίπεδο ράλλυ, τα 31 τελευταία χρόνια.
Έγιναν και ειπώθηκαν τόσα πολλά τις τελευταίες 10 μέρες πριν από τον αγώνα, που με το να βγαίναμε και εμείς να δίνουμε απαντήσεις σε όλα τα σχόλια, δεν θα προσέθετε απολύτως τίποτα, αντίθετα θα μας αποσπούσε από την προτεραιότητά μας, που ήταν φυσικά η όσο το δυνατόν αρτιότερη προετοιμασία ενός τόσο απαιτητικού αγώνα όπως το ΡΑΛΛΥ ΠΑΛΑΔΙΟ.
Τώρα λοιπόν ήρθε η ώρα να απαντήσουμε και να εξηγήσουμε το «Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου» όπως χαρακτηριστικά είχαμε αποφασίσει από πριν να δώσουμε τίτλο σε αυτό το κείμενο.
Δεν θα σας κουράσουμε πολύ και αυτό γιατί συμπτωματικά, ο Νίκος Τσάδαρης έγραψε ένα κείμενο στο autoblogger που μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω... λινκ http://www.autoblogger.gr/blog/?p=502&cat=19, που προσυπογράφουμε και που αντικατοπτρίζει τα γεγονότα όπως ακριβώς έχουν και που λίγο ως πολύ θα αναφέραμε και εμείς.
Παρολαυτά όμως θα θέλαμε να επισημάνουμε κάποια θέματα τα οποία δεν έχουν γίνει γνωστά και τα οποία όμως δίνουν μία ακόμα διαφορετική διάσταση από αυτήν που όλοι γνωρίζουν.
Ήταν πέρσι τον Δεκέμβριο όταν μετά το ΠΑΛΑΔΙΟ του 2009, ο Νίκος Πασαλής ζήτησε και πήγε με τον κ. Μανώλη Χαλιβελάκη, τότε ουσιαστικά Πρόεδρο της ΕΘ.Ε.Α., να δουν την ειδική διαδρομή «Άγιος Ιωάννης» που έτσι για την ιστορία, την ξαναθύμισε στον Ν.Π. ο ΕΛ-ΕΜ. Η συγκεκριμένη διαδρομή είχε να μπει σε ΡΑΛΛΥ ΠΑΛΑΔΙΟ πριν από το 1998 και μάλιστα νύχτα και όχι με αυτή τη φορά.
Η διαδρομή κρίθηκε κατάλληλη, έτσι όπως ακριβώς μπήκε τελικά στο ΠΑΛΑΔΙΟ. Στην ίδια εξόρμηση, είχε ελεγχθεί και ο «Άγιος Γιώργης» και είχε αποκλειστεί παρά το γεγονός ότι είχε μπαριέρες σε όλο του το μήκος, γιατί ακόμα και με πολλά σικέην θα ήταν ιδιαίτερα γρήγορη.

Στη συνέχεια η START LINE έφτιαξε ένα πρώτο σκαρίφημα / ωράριο του αγώνα και το έστειλε στην ΕΘΕΑ και στον κ. Χαλιβελάκη (7/1/2010). Το ωράριο ανέφερε επακριβώς την εκκίνηση στην Νέα Πέραμο, τις ειδικές Μέγαρα (μετέπειτα Άγ.Ιωάννη) Χ 3 φορές - 13.00 χλμ., Ψάθα Χ 3 φορές - 7.40 χλμ. , Πάνακτο Χ 2 φορές - 9.00 χλμ. και Μελετάκι Χ 2 - 9.80 χλμ.
Με δεδομένο το γεγονός ότι η προκήρυξη της ΕΘΕΑ προβλέπει στο ΑΡΘΡΟ 11:

«Όλοι οι αγώνες, πλην του Ράλλυ ΕΛΠΑ, πρέπει να έχουν 100 - 110χλμ. ειδικές διαδρομές που θα διεξάγονται σε μία μέρα, σε χωμάτινους ή ασφάλτινους δρόμους.
O αριθμός αυτών των ειδικών διαδρομών δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 3 και μεγαλύτερος από 5 κάθε μέρα και θα μπορούν να επαναλαμβάνονται 2 φορές το πολύ. Μόνο με έγκριση της ΕΘΕΑ μπορεί να πραγματοποιηθούν και τρίτη φορά.
Απαγορεύεται η διοργάνωση νυκτερινών ειδικών διαδρομών»
η START LINE ετοίμασε έναν αγώνα που και να είναι «φθηνός» χωρίς διανυκτερεύσεις, κοντινές αποστάσεις τουλάχιστον για το 85% των αγωνιζομένων που θα ήταν από την Αθήνα, μέσα στην Αττική που όλοι γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι με τόσες κατοικημένες περιοχές και μέσα στα χρονικά περιθώρια της ημέρας, όταν στις 27 Νοεμβρίου η διάρκεια της ημέρας είναι μόλις 10 ώρες.
Δεν θα μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς σχεδιάζεται ένας αγώνας, παρά το γεγονός ότι θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μαθευτούν κάποιες παράμετροι για όλους αυτούς που δεν έχουν ποτέ ασχοληθεί με οποιαδήποτε οργάνωση οποιουδήποτε είδους, αλλά παρολαυτά κριτικάρουν αγόγγυστα τα πάντα.
Όλοι εμείς στη START LINE σεβόμαστε πρώτα απ’ όλα τους εαυτούς μας και αυτό που κάνουμε και σεβόμαστε και όλους αυτούς που μας εμπιστεύονται και τρέχουν στους αγώνες που διοργανώνουμε, είτε αυτοί είναι Drift, Αναβάσεις, Ταχύτητα, Καρτ ή Ράλλυ. Βάζουμε ψυχή, χρόνο και κέφι και αντιμετωπίζουμε όλους τους αγωνιζόμενους με την ίδια σοβαρότητα και υπευθυνότητα που τους αρμόζει.
Έτσι δεν είναι τυχαίο που αποφασίσαμε να βιντεοσκοπήσουμε τις ειδικές διαδρομές του αγώνα και να φτιάξουμε ένα DVD το οποίο μοιράσαμε σε όλους όσοι το ζήτησαν, ώστε να δουν πώς είναι ο αγώνας στον οποίο ήθελαν να τρέξουν και ανάλογα να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν ή όχι, ώστε να μην αγοράσουν «γουρούνι στο σακί». Το DVD άρχισε να μοιράζεται στις 7 Νοεμβρίου, 10 μέρες πριν λήξουν οι συμμετοχές.
Στις 17 Νοεμβρίου, ημέρα που έληγαν οι συμμετοχές, παρά το γεγονός ότι ο αγώνας ήταν γνωστός ουσιαστικά 10 μήνες πριν και τυπικά από τις 6 Οκτωβρίου όταν πήγε το τελικό ωράριο και ο χάρτης στην ΕΠΑ/ΕΘΕΑ, μας ανακοινώθηκαν οι γνωστές αλλαγές παρά το γεγονός ότι οι αγωνιζόμενοι είχαν «αγοράσει» τον αγώνα έτσι όπως τους είχε δοθεί με το DVD και με την ανακοίνωση του ωραρίου και της αναλυτικής διαδρομής από τις 4 Νοεμβρίου που αναρτήθηκε στο site της Λέσχης, αλλά και στο Rally.gr.
Οι αγωνιζόμενοι ήξεραν ότι είχαν να κάνουν τις συγκεκριμένες ειδικές διαδρομές όπως τις έκαναν το 2009, συν τον Άγιο Ιωάννη που ήταν καινούργια και ήξεραν ότι για εξοικονομηθεί χρόνος, η START LINE είχε κάνει χρήση του κανονισμού του Ελληνικού Πρωταθλήματος για το Remote Service
51. REMOTE SERVICE ZONES (RSZ) (μακρινοί χώροι service)
Μπορούν να οργανωθούν RSZ, τα οποία πρέπει:
- Να ακολουθούν τις αποστάσεις των ειδικών που αναφέρονται στο Παράρτημα V (του ΠΠΡ).
Στους εθνικούς αγώνες το όριο αυτό είναι 60 χλμ.
- Να ορίζονται με ΣΕΧ στην είσοδο και έξοδο.
- Να μην υπερβαίνουν τα 15 λεπτά για κάθε αυτοκίνητο.
- Να επιτρέπουν αλλαγή ελαστικών και οποιοδήποτε service, σύμφωνα με το άρθρο 51.3 (του ΠΠΡ)

Και παρολαυτά κανένας δεν βρέθηκε να παραπονεθεί μέχρι και τη λήξη των συμμετοχών για κάτι. Ούτε για το ότι έπρεπε να κοπούν χιλιόμετρα ειδικών, ούτε για το να μπουν σικέην, ούτε για τον να κοπεί το Remote Service και ούτε να κοπεί η δεύτερη Ψάθα γιατί μπορεί να την έκαναν νύχτα.
Εν τω μεταξύ όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την ασφάλεια του αγώνα, είχαν ολοκληρωθεί. Αυτές οι διαδικασίες προβλέπουν:
- Εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και από την Τροχαία. Στη συνέχεια αυτοψίες του υπεύθυνου ασφαλείας του αγώνα με τους κατά τόπους διοικητές ώστε να οριστούν τα μέτρα που θα ληφθούν κατά τη διάρκεια του αγώνα με την καταγραφή επακριβώς των οργάνων που θα χρειαστούν για κάθε συγκεκριμένο σημείο της διαδρομής.
- Εξασφάλιση των αντίστοιχων αποφάσεων από την Π.Υ. και από το ΕΚΑΒ, με συνεχείς επαφές και με ανταλλαγή επιστολών και αποστολή εγγράφων με τις διαταγές στις κατά τόπους υπηρεσίες.
- Ενημέρωση με επιστολές προς όλους τους τοπικούς φορείς (οι επιστολές αλλά και οι προσωπικές επαφές για την ειδική διαδρομή Άγιος Γιάννης είχαν ολοκληρωθεί από τον Μάρτιο).
- Ενημέρωση με σημειώματα και επαφές πόρτα – πόρτα προς όλους τους κατοίκους, οικισμούς, μοναστήρια, ακόμα και μαντριά.
Είναι ευνόητο ότι οποιαδήποτε αλλαγή σε διαδρομή σε ένα τόσο προχωρημένο στάδιο, τη στιγμή που όλες αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να έχουν γίνει πολύ πριν από τη λήξη των συμμετοχών, δεν είναι εύκολο να γίνουν τη στιγμή που έχουν εκδοθεί όλες οι διαταγές που αφορούν σε υπηρεσίες με ένα συγκεκριμένο τρόπο δράσης.
Εντούτοις η Λέσχη μας, ανταποκρίθηκε αστραπιαία, ετοίμασε όλα τα απαραίτητα έγγραφα με τις αλλαγές (χάρτες, Δελτία Πληροφοριών), έκανε όλες τις απαραίτητες επαφές με τους τοπικούς φορείς και τις υπηρεσίες και έκανε όλες τις ενέργειες που χρειάζονταν για να καλύψει τις «απαιτήσεις» της ΕΠΑ/ΕΘΕΑ.
Είναι αυτονόητο ότι δεν κόπηκε ούτε ένας κριτής, επειδή κόπηκαν κάποια χιλιόμετρα ειδικών διαδρομών, όπως πολλοί έξυπνοι έσπευσαν να πουν ότι δήθεν μειώθηκε το κόστος του αγώνα, αντιθέτως αυξήθηκε με την τοποθέτηση των σικέην και των ελαστικών στο Μελετάκι.
Η START LINE ποτέ στο παρελθόν αλλά ούτε και τώρα, δεν ισχυρίστηκε ότι είναι αλάνθαστη και έχει αποδείξει ότι είναι πάντα συνεργάσιμη και έτοιμη να συζητήσει οποιαδήποτε πρόταση θα είχε σαν σκοπό την οποιαδήποτε βελτίωση, γιατί πάντα σεβόμαστε τις απόψεις και τις θέσεις των αγωνιζομένων, αλλά δεν δεχόμαστε τη χειραγώγηση από παράγοντες οι οποίοι και δεν αποκαλύπτονται και δεν είναι γνωστά τα κίνητρά τους ενώ σίγουρα, δεν γίνονται για το καλό των αγώνων γενικότερα.
Η εποικοδομητική και με επιχειρήματα κριτική μας δυναμώνει και μαθαίνουμε από τα όποια λάθη μας, αλλά αρνούμαστε να δεχτούμε χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, χωρίς να αντιδράσουμε. Δεν έχουμε πει ποτέ ότι είμαστε «χομπίστες» μόνο, γιατί αυτό θα ήταν τουλάχιστον επικίνδυνο όταν κάποιοι και αυτοί είναι πολλοί, σου εμπιστεύονται την ασφάλειά τους και την επιθυμία τους για όσο το δυνατόν καλύτερους αγώνες.
Επιτέλους πρέπει όλοι να μιλάμε με ανοιχτά χαρτιά και να δεχόμαστε τους ρόλους που ο καθένας μας έχει στο χώρο και οι οποίοι πρέπει να είναι ξεκάθαροι και όχι αλληλοκαλυπτόμενοι με ότι και να σημαίνει αυτό. Είναι πλέον θέμα ξεκαθαρίσματος των θεσμών και είναι ευκαιρία τώρα να προβληματιστούμε όλοι ώστε το μέλλον του σπορ να σταματήσει να ακολουθεί τα λάθος βήματα του παρελθόντος που μόνο καλό δεν έχουν φέρει στο χώρο.
Μετά από όλα αυτά θέλουμε να κλείσουμε το 31ο ΡΑΛΛΥ ΠΑΛΑΔΙΟ δηλώνοντας ότι είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι που δεν υπήρξαν δυσάρεστα γεγονότα, καθώς όλοι ξέρουμε ότι το σπορ μας εμπεριέχει από τη φύση του πολλούς κινδύνους, αλλά από την άλλη απόλυτα προβληματισμένοι για το αν θα θέλήσουμε να ξαναδιοργανώσουμε το ΡΑΛΛΥ ΠΑΛΑΔΙΟ μετά από όλα όσα διαδραματίστηκαν στο παρασκήνιο και με πρακτικές που μόνο αισιοδοξία για το σπορ που όλοι αγαπάμε και υπηρετούμε, δεν φέρνουν. ΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ!"

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις χωρίς δάνειο από τράπεζα

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις Θέλετε να προβείτε στην αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με 36 άτοκες δόσεις και χωρίς δάνειο από τράπεζα; Και όμως γίνεται...Δείτε πώς:

Online εφαρμογή εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

Η εφαρμογή AUTOSCAN είναι μια μηχανή προσεγγιστικής εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, βασιζόμενη στην επεξεργασία μεταβλητών παραγόντων που επηρεάζουν την εμπορική μεταπωλητική τους αξία σε ετήσια βάση. Το ανθρώπινο δυναμικό της δραστηριοποιείται στον χώρο του αυτοκινήτου καθημερινά, διατηρώντας βάσεις δεδομένων σχετικά με τα χαρακτηριστικά της εμπορικής αξίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων της ελληνικής αγοράς καταγράφοντας την διαδικασία αγοραπωλησίας τους. Αντλεί πολύτιμες πληροφορίες από τεχνικές και εμπορικές παραμέτρους που συνεχώς μεταβάλουν την οικονομική...

Αυτοκίνητα-ευκαιρίες: Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Ελέγξτε αν αξίζουν με 45 ευρώ παίρνοντας 10σέλιδη τεχνική αναφορά!

Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Το αρμόδιο τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει προς πώληση νέα αυτοκίνητα-προσφορές με πολύ χαμηλές τιμές και πού ξέρεις με λϊγο καλό ψάξιμο - και αρκετή τύχη -  ίσως βρείς αυτό που σε ενδιαφέρει χωρίς να πονέσει ιδιαίτερα η τσέπη σου...