Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Opel Πρωτοπόρος στην Τεχνολογία Ηλεκτρικής Μετακίνησης




* MeRegioMobil: Χειροπιαστό όραμα για την ενέργεια του μέλλοντος
* Ηλεκτρικό Meriva: Κινητή αποθήκη ενέργειας για το ‘έξυπνο’ δημόσιο δίκτυο ηλεκτρισμού του μέλλοντος


Η Opel ένωσε τις δυνάμεις της με τους εταίρους του MeRegioMobil προσφέροντας τρία πρωτότυπα ηλεκτρικά Meriva για την εξέλιξη της μελλοντικής μετακίνησης. Με τη χρηματοδότηση του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών & Τεχνολογίας, το ερευνητικό πρόγραμμα στόχο έχει την ενσωμάτωση των ηλεκτρικών οχημάτων ως κινητών μονάδων αποθήκευσης ενέργειας στο έξυπνο δημόσιο δίκτυο ηλεκτρισμού (smart grid) του αύριο.

«Αυτά τα πρωτότυπα οχήματα με μερικά ακόμα που έχει εξαγγείλει η GM σε άλλες αγορές, θα χρησιμοποιηθούν για να μελετηθεί η πρακτικότητα, η φιλικότητα προς το χρήστη και η αποδοχή των ηλεκτρικών οχημάτων μεταξύ των καταναλωτών. Με τη δοκιμή μας συμβάλλουμε σημαντικά στο να προσδιοριστούν τα Ευρωπαϊκά πρότυπα για την υποδομή ενέργειας, την τεχνολογία εξοικονόμησης ηλεκτρισμού και την επικοινωνία δεδομένων» δήλωσε η Αντιπρόεδρος τομέα Μηχανολογίας της Opel, Rita Forst.

Δοκιμή τεχνολογιών δικατευθυντικής φόρτισης

Η Opel θα χρησιμοποιήσει το MeRegioMobil προκειμένου να μελετήσει νέες, έξυπνες τεχνολογίες φόρτισης που μπορούν να εφαρμοστούν σε μελλοντικά μοντέλα. Τα ηλεκτρονικά χειριστήρια του ηλεκτρικού Meriva επιτρέπουν ηλεκτρική επαναφόρτιση υψηλής ισχύος με ρεύμα από μία οικιακή πρίζα 230 volt καθώς και με τριφασικό εναλλασσόμενο ρεύμα 400 volt. Λόγω σχεδίασης, το σύστημα μπορεί να... χρησιμοποιείται σε ένα ‘έξυπνο’ δημόσιο δίκτυο ηλεκτρισμού ώστε η μπαταρία να επαναφορτίζεται όποτε διατίθεται ‘φθηνός’ ηλεκτρισμός από ανανεώσιμες πηγές, όπως αιολική ή ηλιακή ενέργεια.



Από την άλλη πλευρά, θα διερευνηθεί η δυνατότητα του αυτοκινήτου να επιστρέφει πάλι ενέργεια στο ηλεκτρικό δίκτυο μέσω ενός δικατευθυντικού συστήματος φόρτισης όταν δεν χρησιμοποιείται και ο οδηγός το επιθυμεί. Με τη δοκιμή της τεχνολογίας δικατευθυντικής φόρτισης θα μελετηθεί η πρακτικότητα κατανεμημένης αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες αυτοκινήτου για χρήση στο σπίτι.

Το ηλεκτρικό Meriva έχει έναν ηλεκτροκινητήρα 60kW / 82hp που παράγει ροπή 215 Nm. Χάρη στη συνολική ενέργεια της μπαταρίας - 16 κιλοβατώρες – επιτυγχάνεται αυτονομία 64 km και τελική ταχύτητα 130 km/h. Οι μηχανικοί της Opel ενσωμάτωσαν το σύστημα ηλεκτροκίνησης χωρίς να βλάψουν τη χωρητικότητα αποσκευών ή την άνεση. «Το ηλεκτρικό Meriva μπορεί να μοιάζει με αυτοκίνητο παραγωγής, αλλά είναι ένα γνήσιο ερευνητικό όχημα. Δοκιμάζουμε τη φόρτιση με υψηλό ρεύμα σε λιγότερο από μία ώρα καθώς και τα πρωτόκολλα επικοινωνίας μεταξύ οχήματος και σταθμού φόρτισης» δήλωσε η Forst.

Ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ γεννητριών, οχημάτων, υποδομής και χρηστών

Υπό την ηγεσία της Γερμανικής επιχείρησης ενέργειας EnBW, τα μέλη του κονσόρτσιουμ έχουν ως εξής: Opel, Daimler, Bosch, SAP, Stadtwerke Karlsruhe, Karlsruhe Institute of Technology (KIT) και Fraunhofer Institute for Systems & Innovation Research (ISI).

Το KIT θα χρησιμοποιήσει το πρώτο ηλεκτρικό Meriva. Δύο ακόμα θα τεθούν σύντομα σε λειτουργία στο Stadtwerke Karlsruhe και το EnBW. Το KIT και το Fraunhofer Institute for Systems & Innovation Research έχουν κατασκευάσει ένα ‘Έξυπνο Σπίτι’ στις νότιες εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου του Karlsruhe. Το κτίριο του σπιτιού, επιφάνειας 60 τετραγωνικών μέτρων είναι εξοπλισμένο με τις συνήθεις ηλεκτρικές συσκευές, όπως ψυγείο, φούρνο, πλυντήριο πιάτων και πλυντήριο ρούχων και παίρνει ενέργεια από μία φωτοβολταϊκή κυψέλη καθώς και ένα μικρό θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας. Ένας σταθμός φόρτισης συνδέει το Meriva – ως μονάδας αποθήκευσης ενέργειας - στο τοπικό ηλεκτρικό δίκτυο.

«Το MeRegioMobil είναι ένα εξαιρετικό E-Mobility project στο οποίο μπορούμε – μαζί με τους εταίρους μας – να δοκιμάζουμε σε πραγματικό χρόνο μία έξυπνη δικατευθυντική διαχείριση φόρτισης με ηλεκτρικά οχήματα για πρώτη φορά. Το ηλεκτρικό Opel Meriva είναι πραγματικό ορόσημο για το ερευνητικό project. Στο μέλλον, θα μπορούμε να αποθηκεύουμε ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στη μπαταρία του ηλεκτρικού οχήματος και στη συνέχεια, όταν υπάρχει λιγότερη αιολική ενέργεια να την επανακτάμε», δήλωσε ο Lars Walch της EnBW Energy Baden-Wurttemberg AG, και project leader του MeRegioMobil.

«Τώρα που έχουμε το Meriva, μπορούμε να ξεκινήσουμε την ενεργή φάση του MeRegioMobil: Χάρη στην διεπιστημονική συνεργασία, θα διερευνήσουμε τις προοπτικές και τις προκλήσεις της σύνδεσης του ηλεκτρικού οχήματος και του συστήματος ενέργειας του ερευνητικού εργαστηρίου μας Smart Home με ένα πραγματικό αυτοκίνητο», δήλωσε ο Prof. Hartmut Schmeck, μιλώντας για το MeRegioMobil στο KIT: «Η δυνατότητα παροχής ισχύος από το όχημα στο δίκτυο είναι πρωτοφανής, κανένα άλλο αυτοκίνητο δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Η χρήση της μπαταρίας του οχήματος ως εξισορροπητικού παράγοντος μπορεί να εξελιχθεί μόνο με νέες έξυπνες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών».

Η τεχνολογία επικοινωνιών παίζει σημαντικό ρόλο στο MeRegioMobil project. Ανάλογα με το πώς οι ιδιοκτήτες θέλουν να χρησιμοποιούν το Meriva, μπορούν να κατανέμουν την ενέργεια εύκολα μεταξύ σπιτιού και αυτοκινήτου, μέσω υπολογιστή. Έτσι διασφαλίζεται ότι το ηλεκτρικό Meriva έχει πάντα αρκετή ενέργεια για να ικανοποιεί τις ανάγκες μεταφοράς, ενώ παράλληλα προσφέρει τη δυνατότητα αποθήκευσης πράσινης ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά συστήματα.

Οι συμμετέχουσες εταιρίες παροχής ενέργειας αυτή τη στιγμή κατασκευάζουν εκατοντάδες δημόσιους σταθμούς φόρτισης στο Baden-Württemberg, στην περιοχή του project. Εκεί, τα δοκιμαστικά οχήματα μπορούν να επαναφορτίζονται σε διάφορα σημεία, χρησιμοποιώντας ανανεώσιμη ενέργεια. Στόχος αυτής της χρήσης της υποδομής είναι δοκιμαστεί επίσης μια νέα επικοινωνία δεδομένων και ένα σύστημα χρέωσης παρόμοιου με αυτό που χρησιμοποιείται για κινητά τηλέφωνα. Στο μέλλον, οι χρήστες ηλεκτρικών οχημάτων θα επαναφορτίζουν τα οχήματά τους σε οποιονδήποτε πάροχο ενέργειας. Οι χρήστες στη συνέχεια θα λαμβάνουν έναν λογαριασμό από το δικό τους πάροχο.

Opel και GM δεσμεύονται στη μετακίνηση μηδενικών ρύπων

«Η συμμετοχή μας στο MeRegioMobil εντάσσεται στην παγκόσμια εταιρική στρατηγική της GM για την εξέλιξη και δοκιμή ηλεκτρικών οχημάτων σε καθημερινή χρήση» δήλωσε η Forst.

Η General Motors δεσμεύεται να δημιουργήσει μία σειρά τεχνολογιών ηλεκτρικών οχημάτων με λύσεις οι οποίες θα επιτρέπουν στους πελάτες να επιλέγουν το αυτοκίνητο που ικανοποιεί άριστα τις ανάγκες τους. Με την πλούσια εμπειρία και τεχνογνωσία της σε θέματα μπαταριών, ηλεκτροκινητήρων και ηλεκτρικών ισχύος η GM θα μπορεί να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές επιλογές στις τεχνολογίες ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Το Opel Ampera με δυνατότητα επέκτασης της αυτονομίας είναι μία πρωτοποριακή λύση της βιομηχανίας για όσους επιθυμούν ηλεκτροκίνηση μέσω μπαταρίας στις περισσότερες καθημερινές διαδρομές και πάνω από 500 km συνολικής αυτονομίας. Η GM δημιουργεί επίσης στόλους δοκιμής ηλεκτρικών οχημάτων σε όλο τον κόσμο για να έχει καλύτερη γνώση των αστικών οδηγικών στυλ και διαδρομών, της φόρτισης των μπαταριών, της υποδομής και της αποδοχής της ηλεκτροκίνησης από τους πελάτες σε διάφορες παγκόσμιες αγορές. Ταυτόχρονα, η GM επενδύει σε νέες εταιρίες με καινοτόμες ιδέες για την επιτάχυνση των τεχνολογιών ηλεκτροκίνησης επόμενης γενιάς.

«Η ηλεκτρική μετακίνηση ανοίγει για την Opel και ολόκληρη τη βιομηχανία αυτοκινήτου το δρόμο για μεγαλύτερη ανεξαρτησία από τα ορυκτά καύσιμα και μπορεί να προσφέρει μεταφορές με μηδενικούς ρύπους» δήλωσε η Forst.
[GM MEDIA]


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις χωρίς δάνειο από τράπεζα

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις Θέλετε να προβείτε στην αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με 36 άτοκες δόσεις και χωρίς δάνειο από τράπεζα; Και όμως γίνεται...Δείτε πώς:

Online εφαρμογή εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

Η εφαρμογή AUTOSCAN είναι μια μηχανή προσεγγιστικής εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, βασιζόμενη στην επεξεργασία μεταβλητών παραγόντων που επηρεάζουν την εμπορική μεταπωλητική τους αξία σε ετήσια βάση. Το ανθρώπινο δυναμικό της δραστηριοποιείται στον χώρο του αυτοκινήτου καθημερινά, διατηρώντας βάσεις δεδομένων σχετικά με τα χαρακτηριστικά της εμπορικής αξίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων της ελληνικής αγοράς καταγράφοντας την διαδικασία αγοραπωλησίας τους. Αντλεί πολύτιμες πληροφορίες από τεχνικές και εμπορικές παραμέτρους που συνεχώς μεταβάλουν την οικονομική...

Αυτοκίνητα-ευκαιρίες: Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Ελέγξτε αν αξίζουν με 45 ευρώ παίρνοντας 10σέλιδη τεχνική αναφορά!

Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Το αρμόδιο τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει προς πώληση νέα αυτοκίνητα-προσφορές με πολύ χαμηλές τιμές και πού ξέρεις με λϊγο καλό ψάξιμο - και αρκετή τύχη -  ίσως βρείς αυτό που σε ενδιαφέρει χωρίς να πονέσει ιδιαίτερα η τσέπη σου...