Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Μαύρη» χρονιά η φετινή για τις πωλήσεις Ι.Χ. στην Ήπειρο...

«Ελεύθερη πτώση» (64,3%) στην αγορά τον Ιούλιο



Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται και στην Ήπειρο οι πωλήσεις αυτοκινήτων από την αρχή του έτους, ακολουθώντας το γενικότερο αρνητικό κλίμα που παρατηρείται σε πανελλαδικό επίπεδο. 

Κατά μέσο όρο φέτος η μείωση αγγίζει το...
50% σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα οι έμποροι να βρίσκονται σε δεινή θέση!Σύμφωνα με στοιχεία του Σ.Ε.Α.Α. η αγορά αυτοκινήτου τον Ιούλιο βρέθηκε 59,2% χαμηλότερα από τα συνηθισμένα επίπεδα. Σε σύγκριση με τον περυσινό Ιούλιο η μείωση αγγίζει το 64,3%!Βλέπουν τη δουλειά τους να ψαλιδίζεται δραματικά, τη στιγμή που πέρυσι, με τη μείωση του τέλους ταξινόμησης, στην κυριολεξία δεν προλάβαιναν να πουλούν αμάξια!Το κράτος από την πώληση κάθε νέου αυτοκινήτου εισπράττει κατά μέσο όρο 5.000 ευρώ από φόρους και ο έμπορος 1000! Πέρυσι, που οι πωλήσεις και στη Ήπειρο είχαν αυξηθεί ραγδαία, το κράτος έβαλε στο ταμείο του περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Φέτος, μέχρι στιγμής έχει εισπράξει 730 εκ.!«Η εποχή μας απαιτεί καλές κινήσεις τακτικής από αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις.Τα χρήματα που έχασε φέτος το κράτος σε σύγκριση με πέρυσι είναι πολλά» τονίζουν έμποροι.Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκίνητων Ελλάδος, υπάρχει και ποιοτική πτώση των πωλήσεων! Αυτό εξηγείται και από τις θετικές τάσεις στις πωλήσεις των μεταχειρισμένων οχημάτων, τα οποία έχουν γίνει περισσότερο ελκυστικά για τον μέσο καταναλωτή, κυρίως λόγω μειωμένου κόστους.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Στο Νομό Ιωαννίνων, φέτος το Μάιο πουλήθηκαν 188 αυτοκίνητα,ενώ τον ίδιο μήνα πέρυσι είχαν πουληθεί 488!Ας σημειωθεί, ότι σχεδόν το 5% των τακτικών εσόδων του προϋπολογισμού του κράτους προκύπτει από τον κλάδο του αυτοκινήτου.Η στάση της Κυβέρνησης, όπως σημειώνουν έμποροι, μπορεί να χαρακτηριστεί αδιάφορη, καθώς εκκρεμεί ακόμη η απάντησή της σε θέματα όπως η ελεύθερη πετρελαιοκίνηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η απόσυρση κτλ. Ο Σ.Ε.Α.Α. προτείνει την «έξυπνη» φορολογία στην αγορά των αυτοκινήτων, που θα δώσει, όπως σημειώνει, ανάταση στην αγορά.

ΑΛΥΣΙΔΑ…

Μπορεί με την περυσινή ρύθμιση της μείωσης του τέλους ταξινόμησης πολλοί να έσπευσαν να αλλάξουν το αυτοκίνητό τους, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν στους δρόμους της Ηπείρου αρκετά καινούρια Ι.Χ., ωστόσο ακόμη ο στόλος είναι πεπαλαιωμένος.Αυτό έχει αλυσιδωτές συνέπειες, μιας και σε συνδυασμό με το πάγωμα της απόσυρσης, επιβαρύνεται το περιβάλλον από τα παλαιάς τεχνολογίας οχήματα. Φυσικά, αυτό δεν συνάδει με την «πράσινη» ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η Κυβέρνηση. Σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής, πολλές φορές τα παλαιά αυτοκίνητα εμπλέκονται σε τροχαία.Παράλληλα, σημειώνονται αρκετές… παράπλευρες απώλειες, όπως μείωση εσόδων σε συνεργεία, μαγαζιά με ανταλλακτικά κτλ.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΙΝΗΤΡΩΝ
Η έλλειψη κινήτρων φέτος, για να αγοράσει κάποιος νέο αυτοκίνητο, είναι εμφανής. Η αγορά έχει παγώσει επικίνδυνα και το αξιοπερίεργο είναι, ότι έχει ατονήσει το ενδιαφέρον των πολιτών, που πλέον δεν μπαίνουν στις αντιπροσωπείες ούτε καν για να ρωτήσουν.«Ο κόσμος έχει πολλά προβλήματα, αφού βλέπει, ότι τα έσοδά του έχουν μειωθεί. Δεν υπάρχει όμως κάποια κίνηση για τόνωση και της δικής μας αγοράς» δηλώνουν επιχειρηματίες του κλάδου.Άλλοι αποδίδουν τη μείωση των πωλήσεων ειδικά τους τελευταίους μήνες και στην αύξηση της αμόλυβδης, αλλά και του Φ.Π.Α.Παράλληλα, ο νέος φόρος πολυτελείας επιβαρύνει και οχήματα που στην πραγματικότητα δεν είναι πολυτελή! Επίσης, η εργοστασιακή αύξηση του ορίου του συγκεκριμένου φόρου σε 30% και 40%, μαζί με την απουσία μέτρων ανάπτυξης έχουν οδηγήσει σε τέλμα την αγορά του αυτοκινήτου.

ΑΝΕΡΓΙΑ
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι πωλήσεις αυτοκινήτων, αυξάνει και την ανεργία! Πανελλαδικά, πάνω από 30.000 επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στον κλάδο και απασχολούνται περίπου 90.000 εργαζόμενοι.Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται μείωση της απασχόλησης πάνω από 10%!Περίπου 500 επιχειρήσεις υπολογίζεται, ότι έχουν βάλει λουκέτο σε όλη την Ελλάδα και πολλές έχουν προχωρήσει σε μείωση προσωπικού.

ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ
Άσχημη είναι η εικόνα και στον κλάδο των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων.Εκτιμάται, ότι, εξαιτίας και της αρκετά χαμηλής τουριστικής κίνησης φέτος, στο τέλος του έτους θα υπάρξει μείωση 10% - 15%, με αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βρίσκονται σε δύσκολη θέση και δεν αποκλείεται κάποιες να «κατεβάσουν ρολά»…

ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Τέλος, αίσθηση έχει προκαλέσει η κίνηση της Κυβέρνησης να επιβάλλει
φόρο πολυτελείας στα αυτοκίνητα που εισάγουν απόδημοι Έλληνες από το εξωτερικό! Ο φόρος θα επιβληθεί σε επιβατικά αυτοκίνητα, το ποσοστό του οποίου ορίζεται για οχήματα με τιμή χονδρικής πώλησης από τον κατασκευαστή ως εξής:Από 17.000 μέχρι 22.000 ευρώ ποσοστό 10%, άνω των 22.000 μέχρι και 30.000 ευρώ 20%, άνω των 30.000 ευρώ 30%.Για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα το ποσοστό του φόρου καθορίζεται ως εξής: Από 12.000 μέχρι 15.000 ευρώ ποσοστό 10%, άνω των 15.000 μέχρι και 20.000 ευρώ 20%, άνω των 20.000 ευρώ 30%.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ 

πηγή

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις χωρίς δάνειο από τράπεζα

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις Θέλετε να προβείτε στην αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με 36 άτοκες δόσεις και χωρίς δάνειο από τράπεζα; Και όμως γίνεται...Δείτε πώς:

Online εφαρμογή εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

Η εφαρμογή AUTOSCAN είναι μια μηχανή προσεγγιστικής εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, βασιζόμενη στην επεξεργασία μεταβλητών παραγόντων που επηρεάζουν την εμπορική μεταπωλητική τους αξία σε ετήσια βάση. Το ανθρώπινο δυναμικό της δραστηριοποιείται στον χώρο του αυτοκινήτου καθημερινά, διατηρώντας βάσεις δεδομένων σχετικά με τα χαρακτηριστικά της εμπορικής αξίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων της ελληνικής αγοράς καταγράφοντας την διαδικασία αγοραπωλησίας τους. Αντλεί πολύτιμες πληροφορίες από τεχνικές και εμπορικές παραμέτρους που συνεχώς μεταβάλουν την οικονομική...

Αυτοκίνητα-ευκαιρίες: Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Ελέγξτε αν αξίζουν με 45 ευρώ παίρνοντας 10σέλιδη τεχνική αναφορά!

Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Το αρμόδιο τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει προς πώληση νέα αυτοκίνητα-προσφορές με πολύ χαμηλές τιμές και πού ξέρεις με λϊγο καλό ψάξιμο - και αρκετή τύχη -  ίσως βρείς αυτό που σε ενδιαφέρει χωρίς να πονέσει ιδιαίτερα η τσέπη σου...