Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρατηριούχοι είναι...ότι θέλουν κάνουν!


Μία εβδομάδα περίπου μετά την επιβολή πλαφόν στα καύσιμα την- περασμένη Τετάρτη- και παρά τις εξαγγελίες των αρμοδίων για ελέγχους και επιβολή προστίμων, μερίδα πρατηριούχων σε 6 από τους 8 επίμαχους νομούς συνεχίζουν να το αγνοούν πωλώντας τη βενζίνη σε υψηλότερες τιμές.

Συγκρίνοντας τις μέγιστες τιμές που δημοσιεύονται καθημερινά στην ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου Τιμών με τις τιμές πλαφόν που ίσχυαν μέχρι και τα μεσάνυχτα της Κυριακής, προκύπτει ότι οι πρώτες ήταν υψηλότερες μέχρι και... 5 λεπτά το λίτρο. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι της Πρέβεζας, με την ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή για τον νομό να είχε οριστεί στα 1,477 ευρώ, αλλά κάποιοι πρατηριούχοι να πωλούν απλή αμόλυβδη προς 1,529 ευρώ/λίτρο. Δηλαδή, έως 5,2 λεπτά πάνω από το πλαφόν. Τα ίδια με την Πρέβεζα συνέβαιναν τουλάχιστον μέχρι και χθες σε άλλους 5 από τους 8 νομούς (πλην Ρεθύμνης και Χανίων, τους μόνους που σχεδόν συμμορφώθηκαν απόλυτα).

Και το ερώτημα είναι αν στους συγκεκριμένους πρατηριούχους θα επιβληθούν οι ποινές που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή πρόστιμα που αρχίζουν από 5.000 ευρώ και μπορεί να φτάσουν μέχρι και 1,5 εκατ. ευρώ (θεωρητικά βέβαια, αφού τέτοιες ποινές στην πράξη ουδέποτε έχουν επιβληθεί). Αρμόδιες για να επιβάλουν κυρώσεις είναι οι νομαρχίες, που ωστόσο είναι άγνωστο σε ποιον βαθμό έχουν πραγματοποιήσει ελέγχους σε βενζινοπώλες, αν έχουν διαπιστώσει παρανομίες και- αν ναι - τι ποινές έχουν επιβάλει. «Ενημέρωση για τα αποτελέσματα των ελέγχων από τις 8 νομαρχίες περιμένουμε ότι θα έχουμε σήμερα» λέει στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός, ο οποίος την Παρασκευή απέστειλε επιστολή, επισημαίνοντας τα αυτονόητα: Δηλαδή, «να ελέγχουν καθημερινά τις τιμές λιανικής, καθώς και χονδρικής στις οποίες αγοράζουν τα πρατήρια, ει δυνατόν με επιτόπια έρευνα» και ότι «σε περίπτωση υπέρβασης της ανώτατης τιμής, να επιβάλλονται οι προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις...». Στην ίδια επιστολή καλεί τις νομαρχίες να ενημερώσουν την Επιτροπή Ανταγωνισμού αν διαπιστωθούν εναρμονισμένες πρακτικές τιμολόγησης, δηλαδή να πωλούν όλοι στην ίδια τιμή, ειδικά όταν προ της επιβολής πλαφόν πωλούσαν σε τιμές χαμηλότερες της ανώτατης.

Μέχρι, πάντως, να μάθουμε τα αποτελέσματα των ελέγχων, οι αποκλίσεις θα συνεχίζονται. Με βάση τα στατιστικά του Παρατηρητηρίου Τιμών (ενημερώνεται, υποτίθεται, υποχρεωτικά από τους ίδιους τους βενζινοπώλες επί 24ώρου βάσεως), η χθεσινή μέγιστη τιμή και το πλαφόν είχαν ως εξής: Δωδεκάνησα: τιμή πλαφόν 1,517 ευρώ, πραγματική μέγιστη τιμή 1,56 ευρώ (4,3 λεπτά διαφορά). Φωκίδα: πλαφόν 1,490 ευρώ, μέγιστη τιμή 1,528 (απόκλιση 3,8 λεπτά). Θεσπρωτία: πλαφόν 1,493 ευρώ, μέγιστη τιμή 1,519 ευρώ (2,6 λεπτά). Λασίθι: πλαφόν 1,543 ευρώ, ανώτατη τιμή αντλίας 1,558 ευρώ (1,5 λεπτά διαφορά). Ηράκλειο: πλαφόν 1,520 ευρώ και μέγιστη τιμή 1,535 ευρώ (1,5 λεπτά η διαφορά). Κατά τη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας οι τιμές με βάση το πλαφόν στους 8 νομούς θα είναι ελαφρώς αυξημένες κατά 1-2 λεπτά, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, λόγω ανόδου των διεθνών τιμών πετρελαίου.

Στο μεταξύ, το 48ωρο κλείσιμο των πρατηρίων της Κρήτης τη Μ. Τετάρτη και τη Μ. Πέμπτη ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (η μία από τις δύο που υπάρχει στον κλάδο των βενζινοπωλών με τα περισσότερα μέλη της να βρίσκονται στην Κρήτη), αντιδρώντας στην επιβολή πλαφόν μόνο στη λιανική και όχι και στους άλλους δύο κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας, δηλαδή τα διυλιστήρια και τις εταιρείες. Συνάντηση με εκπροσώπους της θα έχουν σήμερα ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ι. Μανιάτης προκειμένου να βρεθεί τρόπος να μην κλείσουν κατά τη διάρκεια των εορτών οι πρατηριούχοι-μέλη της.

ΠΡΕΖΑ TV


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις χωρίς δάνειο από τράπεζα

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις Θέλετε να προβείτε στην αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με 36 άτοκες δόσεις και χωρίς δάνειο από τράπεζα; Και όμως γίνεται...Δείτε πώς:

Online εφαρμογή εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

Η εφαρμογή AUTOSCAN είναι μια μηχανή προσεγγιστικής εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, βασιζόμενη στην επεξεργασία μεταβλητών παραγόντων που επηρεάζουν την εμπορική μεταπωλητική τους αξία σε ετήσια βάση. Το ανθρώπινο δυναμικό της δραστηριοποιείται στον χώρο του αυτοκινήτου καθημερινά, διατηρώντας βάσεις δεδομένων σχετικά με τα χαρακτηριστικά της εμπορικής αξίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων της ελληνικής αγοράς καταγράφοντας την διαδικασία αγοραπωλησίας τους. Αντλεί πολύτιμες πληροφορίες από τεχνικές και εμπορικές παραμέτρους που συνεχώς μεταβάλουν την οικονομική...

Αυτοκίνητα-ευκαιρίες: Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Ελέγξτε αν αξίζουν με 45 ευρώ παίρνοντας 10σέλιδη τεχνική αναφορά!

Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Το αρμόδιο τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει προς πώληση νέα αυτοκίνητα-προσφορές με πολύ χαμηλές τιμές και πού ξέρεις με λϊγο καλό ψάξιμο - και αρκετή τύχη -  ίσως βρείς αυτό που σε ενδιαφέρει χωρίς να πονέσει ιδιαίτερα η τσέπη σου...