Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σήμερα η ηλεκτρονική δημοπρασία ΟΔΔΥ - Τα πάντα για τις νέες διαδικασίες στις δημοπρασίες ΟΔΔΥ



ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ:

  • 10% προκαταβολή με την λήξη της δημοπρασίας
  • το υπόλοιπο ποσό σε 72 άτοκες δόσεις για Δημοσίους Υπαλλήλους ή 24 άτοκες τριμηνιαίες δόσεις για λοιπούς ιδιώτες
  • αν πληρώσεις το αυτοκίνητο τοις μετρητοίς έχεις έκπτωση 30% επί της προσφερθείσας τιμής!
  • τα αυτοκίνητα μπορείς να τα ελέγξεις (και με δικό σου τεχνικό) την τελευταία εβδομάδα πριν την δημοπρασία εργάσιμες ημέρες και ώρες (Μαγουλέζα Αττικής, Άνω Λιόσια)



Πατήστε εδώ για να ενημερωθείτε για τη σημερινή ηλεκτρονική δημοπρασία(προσοχή: μπορούν να συμμετέχουν και οι ιδιώτες!).


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΟΔΔΥ (oddy.gr):




ΝΕΟΙ ΟΡΟΙ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΡΟΧΟΦΟΡΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ



ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τα κάθε είδους τροχοφόρα οχήματα που περιέρχονται στη διαχείριση του ΟΔΔΥ Α.Ε., είναι κατά κανόνα μεταχειρισμένα και προέρχονται κυρίως από τα αζήτητα των Τελωνείων, τα Κρατικά αποσυρόμενα τροχοφόρα οχήματα, τα Κατεσχημένα, τα Εγκαταλελειμμένα (Ν.894/79) κ.λ.π. και εκποιούνται με δημόσιους προφορικούς πλειοδοτικούς διαγωνισμούς (δημοπρασίες), είτε προς ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ είτε προς ΔΙΑΛΥΣΗ, ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκονται κατά τις εκτιμήσεις της Υπηρεσίας Εμπειρογνωμόνων του Ο.Δ.Δ.Υ. Α.Ε. και σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δ.Σ. του ΟΔΔΥ Α.Ε.
Δημοπρασίες οχημάτων πλειοδοτικές μπορεί να γίνονται και μέσω διαδικτύου (ηλεκτρονικές δημοπρασίες) με απόφαση του Δ.Σ του ΟΔΔΥ Α.Ε.
Χωρίς δημοπρασία επιτρέπεται η παραχώρηση τροχοφόρων μόνο προς το δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ, καθώς επίσης και προς ΝΠΙΔ, εφ’ όσον ο κύριος σκοπός τους είναι φιλανθρωπικός ή η εκτέλεση έργων κοινής ωφελείας και μετά από απόφαση των Υπουργών Εσωτ. Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομικών, σύμφωνα με το άρθρο 2 Ν.251/76. Κανένα απολύτως άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο δεν δικαιούται να πάρει τροχοφόρο από τον ΟΔΔΥ Α.Ε. χωρίς δημοπρασία.
Στις δημοπρασίες του ΟΔΔΥ Α.Ε. μπορούν να συμμετάσχουν όλοι ανεξαιρέτως (βλέπε άρθρο 4).
Όσοι από τους συμμετέχοντες αναδειχθούν τελευταίοι πλειοδότες υποχρεούνται να καταβάλουν αμέσως το 10% της τιμής πλειοδοσίας σε μετρητά και να υπογράψουν το σχετικό πρακτικό. Το υπόλοιπο 90% της τιμής πλειοδοσίας υποχρεούνται να το καταβάλουν, μετά την κατακύρωση του αποτελέσματος από το Δ.Σ., είτε σε ΜΕΤΡΗΤΑ, οπότε έχουν ΕΚΠΤΩΣΗ 30%, είτε με ΔΟΣΕΙΣ, που ορίζονται για τους εν ενεργεία υπαλλήλους του Δημοσίου Τομέα σε 72 ΜΗΝΙΑΙΕΣ, ΙΣΟΠΟΣΕΣ και ΑΤΟΚΕΣ, δια δε τους υπόλοιπους αγοραστές σε 24 ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΕΣ αντίστοιχα, ΙΣΟΠΟΣΕΣ και ΑΤΟΚΕΣ. Και στις δύο, επομένως, περιπτώσεις ο συνολικός χρόνος εξόφλησης είναι 6 ΧΡΟΝΙΑ. Οι μηνιαίες δόσεις δε μπορεί να είναι κατώτερες των 80 EURO και οι τριμηνιαίες κατώτερες των 240 EURO.
Για να έχει ο αγοραστής το δικαίωμα να πληρώσει με δόσεις, οφείλει, προς εξασφάλιση του πιστουμένου τιμήματος, να προσκομίσει στον ΟΔΔΥ Α.Ε. ΕΓΓΥΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ κατά το υπόδειγμα που χορηγεί ο Ο.Δ.Δ.Υ. Α.Ε. . Αν είναι εν ενεργεία (όχι συνταξιούχος) Δημόσιος Υπάλληλος ή υπάλληλος του Δημόσιου Τομέα, γενικότερα, συμπεριλαμβανομένων και των υπαλλήλων όλων των αναγνωρισμένων στην Ελλάδα Τραπεζών, καθώς και των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΑ κ.λ.π.), όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 1 παρ. 1 και 2 του Ν.2414/1996, μπορεί, αντί εγγυητικής επιστολής, να προσκομίσει ΒΕΒΑΙΩΣΗ της Υπηρεσίας του με την οποία η Υπηρεσία του να αναλαμβάνει την υποχρέωση να παρακρατεί από το μηνιαίο μισθό του το ποσό των δόσεων (υπόδειγμα βεβαίωσης επισυνάπτεται του παρόντος).
Έναντι αυτού του μοναδικού πλεονεκτήματος, που έχουν οι ανωτέρω υπάλληλοι να διακανονίζουν με δόσεις χωρίς να προσκομίζουν εγγυητική επιστολή, τους επιβάλλονται ορισμένες υποχρεώσεις ως προς το χρόνο μεταβίβασης του αγοραζομένου τροχοφόρου κ.λ.π. (βλέπε άρθρο 37).
Ο αγοραστής, που διακανόνισε με δόσεις, εφ’ όσον θελήσει εν συνεχεία οποτεδήποτε να προπληρώσει τις δόσεις τουλάχιστον ενός έτους, έχει έκπτωση 20% επί του ποσού που προεξοφλεί.
Ο υποψήφιος αγοραστής για να λάβει μέρος στη δημοπρασία πρέπει απαραίτητα να έχει μαζί του το δελτίο της αστυνομικής του ταυτότητας ή διαβατήριο να είναι σε ισχύ (χωρίς να έχει λήξει η θεώρησή του) καθώς και σε όλες τις μεταγενέστερες επαφές του με τον Ο.Δ.Δ.Υ. Α.Ε.
Τα αποτελέσματα των δημοπρασιών, μετά την κατακύρωσή τους από το Δ.Σ. του ΟΔΔΥ Α.Ε., αναρτώνται στα Κεντρικά Γραφεία του Ο.Δ.ΔΥ. Α.Ε. ή της Υπηρεσίας, που διενήργησε την δημοπρασία επί 15 ημέρες.
Τα πωλούμενα από τον ΟΔΔΥ Α.Ε. τροχοφόρα είναι απαλλαγμένα εισαγωγικού δασμού, μόνο στην περίπτωση που έχουν προηγουμένως ταξινομηθεί σε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε κάθε άλλη περίπτωση, υπόκεινται σε εισαγωγικούς δασμούς, οι οποίοι καταβάλλονται πριν από την παραλαβή του τροχοφόρου στα κατά τόπους αρμόδια ΤΕΛΩΝΕΙΑ. Σχετική η υπ’ αριθ. Τ.6188/583/Α0019/25.7.94 εγκύκλιος της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων.(βλέπε άρθρο 38).
Στην υπ΄αριθμ. 177/17-9-2003 Συνεδρίασή του το Δ.Σ. του ΟΔΔΥ Α.Ε. αποφάσισε την ενσωμάτωση του αναλογούντος Φ.Π.Α. στις τιμές εκποίησης των τροχοφόρων και ισχύει για εκείνα που θα εκποιηθούν σε δημοπρασίες από 17-9-2003 και μετέπειτα.
Πριν την ταξινόμησή τους στο Υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνιών, για την έκδοση άδειας κυκλοφορίας, επιβαρύνονται, αντί εισφοράς, μόνο με ειδικό τέλος, ΕΠΕΤ, που είναι ίσο με τα "κατά περίπτωση τέλη κυκλοφορίας", ενός έτους, το οποίο καταβάλλεται στο αρμόδιο ΤΕΛΩΝΕΙΟ.
Κατά την ταξινόμησή τους στην Δ/ΝΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ επιβαρύνονται με τα έξοδα χορήγησης πινακίδων και τελών κυκλοφορίας τρέχοντος έτους.
Τα πωλούμενα φορτηγά τροχοφόρα, που τίθενται σε κυκλοφορία ως ιδιωτικής χρήσης, επιβαρύνονται με το 1/3 του πρόσθετου ειδικού τέλους (Ν.1041/80, άρθρο 85).
Τα προερχόμενα από τον Ο.Δ.Δ.Υ. Α.Ε. τροχοφόρα έχουν μειωμένο τεκμήριο διαβίωσης στην Εφορία κατά 40% (Ν.2214/94 άρθρο 12 παρ.2) και το οποίο ποσοστό προσδιορίζεται κάθε φορά με τον εκάστοτε ισχύοντα φορολογικό νόμο.
Τα εκποιούμενα από τον ΟΔΔΥ Α.Ε. τροχοφόρα υπόκεινται στον τεχνικό έλεγχο του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών (Κ.Τ.Ε.Ο.). Τυχόν ελλείψεις, που θα επισημανθούν, αποκαθίστανται με ευθύνη και με δαπάνες του αγοραστή. Αν βεβαιωθεί εγγράφως από τον τεχνικό έλεγχο, ή από την αρμόδια τεχνική υπηρεσία του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών, ότι οι τυχόν ελλείψεις δεν είναι επισκευάσιμες και ότι το τροχοφόρο είναι ακατάλληλο προς κυκλοφορία, τότε ο αγοραστής δικαιούται να ζητήσει από τον ΟΔΔΥ Α.Ε. την αναστροφή της αγοραπωλησίας (λεπτομέρειες στο άρθρο 49).
Οι υποψήφιοι αγοραστές, μπορούν πριν τη διεξαγωγή της δημοπρασίας να επισκέπτονται ελεύθερα τα προς δημοπράτηση τροχοφόρα και να τα ελέγχουν μόνοι ή με τεχνικό της επιλογής τους. Με τη συμμετοχή τους στη δημοπρασία αποδέχονται τους παρακάτω όρους που καθορίστηκαν με τις αριθμ. 2073/15.5.96, 2074/22.5.96 και 96/16-1-2002 αποφάσεις του Δ.Σ. του Οργανισμού, χωρίς καμία επιφύλαξη.

ΟΡΟΙ ΠΩΛΗΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ

Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο Α
ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Ά ρ θ ρ ο 1
Οι δημοπρασίες είναι δημόσιες, προφορικές πλειοδοτικές και γίνονται στη μεν Αθήνα, Θεσ/νίκη, Πάτρα και Λάρισα από τις Υπηρεσίες του ΟΔΔΥ Α.Ε., στις δε υπόλοιπες επαρχιακές πόλεις, που δεν λειτουργούν Υπηρεσίες του Ο.Δ.Δ.Υ. Α.Ε., από τα Τελωνεία, τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου των οικείων Νομαρχιών και τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) κατά περίπτωση, σύμφωνα με τις αριθμ. 22760/450/87 και 2086190/1501/14.11.89 αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών που εκδόθηκαν κατά το άρθρο 15 του Ν.151/76.

Ά ρ θ ρ ο 2
Η ημερομηνία και ο τόπος διεξαγωγής των δημοπρασιών γνωστοποιούνται διά του Τύπου, τουλάχιστον 10 ημέρες πριν την δημοπρασία, ενώ οι καταστάσεις των εκάστοτε δημοπρατουμένων οχημάτων, με τις τιμές εκκίνησης για κάθε όχημα χωριστά, διατίθενται 5 εργάσιμες ημέρες πριν την ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας, από τις κατά τόπους υπηρεσίες που διενεργούν τις δημοπρασίες και από τα κεντρικά γραφεία του ΟΔΔΥ Α.Ε.στην Αθήνα - Σταδίου 60, έναντι συμβολικού τιμήματος (0,50 EURO) .

Ά ρ θ ρ ο 3
Πέντε πλήρεις εργάσιμες ημέρες πριν την ημέρα διεξαγωγής των δημοπρασιών και από 8:30 πρωινής ώρας μέχρι 13:30 μεσημβρινής επιτρέπεται η ελεύθερη επίσκεψη και εξέταση των δημοπρατουμένων οχημάτων από τους ενδιαφερομένους.
Η τελευταία ημέρα επίσκεψης είναι η προηγούμενη της δημοπρασίας. Ειδικά στις επαρχιακές πόλεις, που δεν λειτουργούν υπηρεσίες του ΟΔΔΥ Α.Ε., οι ώρες επίσκεψης καθορίζονται από τους προϊσταμένους των υπηρεσιών που κάνουν τις δημοπρασίες.
Η εξέταση μπορεί να γίνει από τον ενδιαφερόμενο με την βοήθεια και τεχνικού συμβούλου της επιλογής του και περιλαμβάνει ό,τι κριθεί αναγκαίο χωρίς την χρήση εργαλείων ή άλλων μηχανικών μέσων και χωρίς να θέσει σε κίνηση το αυτοκίνητο. Το τελευταίο αυτό εμποδίζεται από αντικειμενικούς κυρίως λόγους, (π.χ. κίνδυνος πρόκλησης πυρκαϊάς, ορισμένα δεν διαθέτουν διακόπτη, μπαταρία, καύσιμα κ.λ.π.).
Απαγορεύεται το επισκεπτήριο κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της δημοπρασίας.
Επιτρέπεται και για 30 λεπτά η επίσκεψη εν συνόλω των πλειοδοτών στο χώρο των δημοπρατηθέντων οχημάτων μετά το πέρας της δημοπρασίας, με μέριμνα του προσωπικού της αποθήκης.

Ά ρ θ ρ ο 4
Δικαίωμα συμμετοχής στις δημοπρασίες έχουν όλοι ανεξαίρετα, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ημεδαποί ή αλλοδαποί, εφόσον είναι ικανοί προς δικαιοπραξία (εξαιρούνται ανήλικοι και τελούντες υπό δικαστική απαγόρευση ή αντίληψη).
Τα φυσικά πρόσωπα συμμετέχουν στις δημοπρασίες πώλησης οχημάτων προς κυκλοφορία μόνο αυτοπροσώπως. Κατ’ εξαίρεση μπορούν να συμμετάσχουν και με πληρεξούσιο, εφόσον ο πληρεξούσιος είναι σύζυγος ή συγγενής τους εξ αίματος μέχρι και του δεύτερου βαθμού {γονείς, παιδιά (Α), παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια, αδέλφια (Β)}.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ., ο Διευθύνων Σύμβουλος και ο Διευθυντής Πωλήσεων του ΟΔΔΥ Α.Ε., κατ’ εκτίμηση μπορούν να επιτρέψουν τη συμμετοχή δια πληρεξουσίου σε άτομα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της ανωτέρω παραγράφου, εφόσον τους ζητηθεί τούτο εγγράφως, τουλάχιστον μέχρι την προηγούμενη ημέρα της δημοπρασίας και για σοβαρό λόγο.
Τα νομικά πρόσωπα (εταιρείες, συνεταιρισμοί, κ.λ.π.) συμμετέχουν στις δημοπρασίες δια του νομίμου εκπροσώπου τους ή με νόμιμα διορισμένο πληρεξούσιο της ελευθέρας επιλογής τους, οφείλουν όμως να προσκομίσουν επικυρωμένο αντίγραφο της συστατικής τους πράξης (καταστατικό) με βεβαίωση του Πρωτοδικείου ότι δεν έχει επέλθει μεταβολή.

Ά ρ θ ρ ο 5
Στις περιπτώσεις που επιτρέπεται η συμμετοχή στις δημοπρασίες με πληρεξούσιο, πρέπει το πληρεξούσιο έγγραφο να είναι συμβολαιογραφικό. Αρκεί όμως, και ιδιωτικό έγγραφο ή δήλωση του Ν.1599/1986, εφόσον φέρει βέβαια χρονολογία και θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής από την Αστυνομική ή άλλη Δημόσια ή Δημοτική Αρχή.
Κατά τον διακανονισμό όμως, του τιμήματος και υπογραφή του ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ, το πληρεξούσιο πρέπει απαραίτητα να είναι συμβολαιογραφικό και ο παρέχων την πληρεξουσιότητα δεν δεσμεύεται από τους περιορισμούς της συγγένειας του άρθρου 4, αλλά μπορεί να ορίσει άτομο της ελεύθερης επιλογής του.
Ο πληρεξούσιος εκφωνεί την προσφορά στο όνομά του και παραδίδει το έγγραφο του πληρεξουσίου στην Επιτροπή δημοπρασίας κατά την υπογραφή του σχετικού πρακτικού.
Αν δεν αποδεικνύεται πλήρως και σύμφωνα με τους όρους αυτούς η πληρεξουσιότητα, ο πληρεξούσιος θεωρείται ότι ενήργησε για δικό του λογαριασμό.
Ά ρ θ ρ ο 6
Όρο για τη συμμετοχή στη δημοπρασία αποτελεί:
α. Η καταβολή εγγύησης συμμετοχής 300 EURO για όλα τα προς κυκλοφορία οχήματα και
β. Η πληρωμή της εγγύησης γίνεται στην Επιτροπή που διεξάγει τη δημοπρασία και αρχίζει μία ώρα πριν την έναρξη της δημοπρασίας.
Στην περίπτωση συμμετοχής δια πληρεξουσίου, το γραμμάτιο της εγγύησης εκδίδεται στο όνομα του πληρεξουσίου.

Ά ρ θ ρ ο 7
Η Επιτροπή δημοπρασίας δικαιούται κατά το χρόνο δημοπράτησης κάθε οχήματος και κατά την απόλυτη κρίση της να αναπροσαρμόζει σε οποιοδήποτε στάδιο την εγγύηση συμμετοχής κάθε ενδιαφερόμενου και να ζητά την κατάθεση αναλόγου χρηματικού ποσού και μέχρι ποσοστού 10% επί της προσφερόμενης τιμής. Αν ο ενδιαφερόμενος αρνηθεί, χάνει την εγγύηση συμμετοχής του και η δημοπρασία επαναλαμβάνεται με βάση την προηγούμενη προσφορά.

Ά ρ θ ρ ο 8
Απαγορεύεται η από κοινού πλειοδοσία και αγορά κατά συγκυριότητα οχημάτων προς κυκλοφορία από περισσότερα του ενός πρόσωπα, εκτός εάν οι από κοινού πλειοδοτούντες αγοραστές είναι σύζυγοι μεταξύ τους ή συγγενείς εξ αίματος μέχρι και του δευτέρου βαθμού και εφόσον είναι παρόντες στη δημοπρασία ή έχουν νόμιμα εξουσιοδοτήσει τον έναν απ’ αυτούς.

Ά ρ θ ρ ο 9

Οι δημοπρασίες του ΟΔΔΥ Α.Ε. διεξάγονται από νόμιμα διορισμένες Επιτροπές στον τόπο, την ημέρα και ώρα που ορίζονται στην διακήρυξη.
Την οριζόμενη στη διακήρυξη ώρα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημοπρασίας κηρύσσει την έναρξη της δημοπρασίας.
Μπορεί, όμως, και να καθυστερήσει την έναρξη, αν συντρέχουν, κατά την κρίση του, σπουδαίοι προς τούτο λόγοι.
Αν για οποιοδήποτε λόγο η δημοπρασία ματαιωθεί ή εξαιρεθεί η δημοπράτηση οχήματος που περιλαμβάνεται στη διακήρυξη, οι ενδιαφερόμενοι πλειοδότες δεν έχουν ούτε διατηρούν κανένα δικαίωμα ή αξίωση αποζημίωσης για τους πιο πάνω λόγους κατά του ΟΔΔΥ Α.Ε.
Ο κήρυκας εκφωνεί αργά και καθαρά και με τη σειρά που αναγράφονται στην κατάσταση το κάθε δημοπρατούμενο αυτοκίνητο χωριστά και την τιμή εκκίνησης.
Οι ενδιαφερόμενοι, εφόσον έχουν καταβάλει την εγγύηση συμμετοχής, υποβάλλουν τις προσφορές τους, οι οποίες επαναλαμβάνονται από τον κήρυκα.
Οι προσφορές για να γίνουν δεκτές, πρέπει να διαφέρουν από την τιμή εκκίνησης και η μία από την άλλη κατά 30 EURO τουλάχιστο στα αυτοκίνητα προς κυκλοφορία. Η Επιτροπή, όμως, κατά το χρόνο δημοπράτησης, μπορεί κατά την κρίση της να αναπροσαρμόσει σε οποιοδήποτε στάδιο την διαφορά της προσφοράς.
Προσφορές πλειοδοσίας που ανακοινώνονται από τρίτους δεν γίνονται δεκτές, εφόσον εκείνος, για τον οποίο γίνονται οι προσφορές είναι παρών στη δημοπρασία, αλλά σιωπά.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής μπορεί, όποτε αυτός κρίνει αναγκαίο και σκόπιμο, να διατάξει προσωρινή και όσο χρόνο χρειάζεται, τη διακοπή της δημοπρασίας, είτε προς αναψυχή είτε για τη χρηματική τακτοποίηση των ενδιαφερομένων, είτε προς αντιμετώπιση προκληθέντος θορύβου ή και για οποιοδήποτε άλλο λόγο.

Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο Β
ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΛΕΙΟΔΟΤΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΗ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ

Ά ρ θ ρ ο 1 0
Τελευταίος πλειοδότης αναδεικνύεται εκείνος που, μετά την τρίτη πρόσκληση του κήρυκα και πριν από το κτύπημα του σφυριού, πρόσφερε τη μεγαλύτερη τιμή.
Η πλειοδοσία δεν επαναλαμβάνεται για οχήματα, που κατά την εκφώνησή τους στην κανονική σειρά αναγραφής τους στην κατάσταση, δεν εκδηλώθηκε αγοραστικό ενδιαφέρον.
Αντιπροσφορές δεν γίνονται δεκτές μετά το πέρας της δημοπρασίας κάθε οχήματος.

Ά ρ θ ρ ο 1 1
Η εγγύηση συμμετοχής που κατέβαλαν οι ενδιαφερόμενοι επιστρέφεται αμέσως σε αυτούς, που δε θα ανακηρυχθούν πλειοδότες. Η επιστροφή γίνεται με την προσκόμιση της απόδειξης καταβολής της.
Μετά το πέρας της δημοπρασίας, ο υπάλληλος που έχει οριστεί για την είσπραξη των εγγυήσεων συμμετοχής, αποδίδει αναλυτικό λογαριασμό στο ταμείο του ΟΔΔΥ Α.Ε..
Αν οι ενδιαφερόμενοι δεν σπεύσουν αμέσως να εισπράξουν την εγγύηση, μπορούν τις επόμενες 90 ημέρες να προσέλθουν στα γραφεία του ΟΔΔΥ Α.Ε., ή των υπηρεσιών, που διενήργησαν τις δημοπρασίες για να εισπράξουν την εγγύηση συμμετοχής που κατέβαλαν, προσκομίζοντας την απόδειξη πληρωμής της.
Μετά το πέρας των 90 ημερών, οι εγγυήσεις που τυχόν δεν έχουν αναζητηθεί, καταπίπτουν υπέρ ΟΔΔΥ Α.Ε. και αποτελούν έσοδο.

Ά ρ θ ρ ο 1 2
Αμέσως μόλις τελειώσει η πλειοδοσία για κάθε όχημα, καλείται ο τελευταίος πλειοδότης να υπογράψει το πρακτικό ανακηρύξεως πλειοδότη και να καταβάλει το 10% της τιμής πλειοδοσίας σε μετρητά (προκαταβολή). Στην περίπτωση που δεν διαθέτει μετρητά, μπορεί να καλύψει το ποσό της προκαταβολής με τραπεζική επιταγή.
Η επιταγή γίνεται δεκτή, εφόσον έχει εκδοθεί στον τόπο διεξαγωγής της δημοπρασίας.
Αν ο πλειοδότης συμμετείχε στη δημοπρασία ως πληρεξούσιος άλλου, οφείλει, μαζί με την προκαταβολή, να καταθέσει στην Επιτροπή και το πληρεξούσιο έγγραφο. Αν δεν αποδεικνύει νόμιμα και σύμφωνα με τους όρους αυτούς την πληρεξουσιότητα, θεωρείται ότι ενήργησε για δικό του λογαριασμό.
Στην περίπτωση συμμετοχής στη δημοπρασία δια πληρεξουσίου, το γραμμάτιο είσπραξης της προκαταβολής, καθώς και το πρακτικό δημοπρασίας εκδίδονται στα ονόματα του πληρεξουσίου και για λογαριασμό του παρέχοντος την πληρεξουσιότητα, δηλαδή αναγράφονται και τα δύο ονόματα.

Ά ρ θ ρ ο 1 3
Αν ο τελευταίος πλειοδότης αρνηθεί να υπογράψει το πρακτικό ανακηρύξεως πλειοδότη ή να καταβάλει το 10% της τιμής πλειοδοσίας (προκαταβολή), τότε η εγγύηση συμμετοχής του καταπίπτει σε όφελος του ΟΔΔΥ Α.Ε. και το όχημα επαναδημοπρατείται αμέσως στην ίδια δημοπρασία με τιμή εκκίνησης εκείνη, της αμέσως προηγούμενης προσφοράς. Μπορεί, όμως, η Επιτροπή να αναβάλει τη δημοπράτηση για την αμέσως επόμενη δημοπρασία, εφόσον διαπιστώσει ότι οι ενδιαφερόμενοι για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο έχουν αποχωρήσει.
Την ίδια ως άνω κύρωση έχει και εκείνος, που πλειοδότησε ως πληρεξούσιος άλλου και η πληρεξουσιότητά του δεν είναι σύμφωνη με τους όρους αυτούς και αρνείται να υπογράψει το πρακτικό στο όνομά του.

Ά ρ θ ρ ο 1 4
Ενστάσεις κατά του κύρους της δημοπρασίας συγκεκριμένου οχήματος έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μόνο όσοι συμμετείχαν με προσφορές κατά τη δημοπράτηση του συγκεκριμένου οχήματος. Οι ενστάσεις υποβάλλονται στο Γραμματέα της Επιτροπής, αμέσως ή την επομένη ημέρα της δημοπρασίας και εξετάζονται από το Δ.Σ. του ΟΔΔΥ Α.Ε..

Ά ρ θ ρ ο 1 5
Η κατακύρωση των αποτελεσμάτων της δημοπρασίας γίνεται από το Δ.Σ. του ΟΔΔΥ Α.Ε., το οποίο μπορεί να μην κατακυρώσει συνολικά ή μερικά το αποτέλεσμα της δημοπρασίας ως ασύμφορο ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο.
Στις περιπτώσεις αυτές, οι ανακηρυχθέντες πλειοδότες δεν έχουν κανένα δικαίωμα προς αποζημίωση, τους επιστρέφεται όμως το ποσό της προκαταβολής που κατέβαλαν.

Ά ρ θ ρ ο 1 6
Τις δύο επόμενες εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία της δημοπρασίας και εντός του ωραρίου εργασίας της αποθήκης, οι ανακηρυχθέντες πλειοδότες μπορούν να επισκεφθούν και να εξετάσουν τα αυτοκίνητα που αγόρασαν, προσκομίζοντας την απόδειξη καταβολής της προκαταβολής.

Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο Γ
ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΤΙΜΗΜΑΤΟΣ

Ά ρ θ ρ ο 1 7
Ο διακανονισμός του τιμήματος των δημοπρατηθέντων οχημάτων, που απομένει μετά την πληρωμή της προκαταβολής του 10%, δηλ. ο διακανονισμός του υπολοίπου 90% της τιμής πλειοδοσίας, γίνεται υποχρεωτικά μέσα σε 30 συνεχείς ημέρες από την επομένη ημέρα της κατακύρωσης των αποτελεσμάτων της δημοπρασίας από το Δ.Σ. του ΟΔΔΥ Α.Ε. μετρητοίς ή με διακανονισμό, κατά την ελεύθερη επιλογή του πλειοδότη.

Ά ρ θ ρ ο 1 8
Αν ο πλειοδότης διακανονίσει με μετρητά, εξοφλήσει δηλ. ολόκληρο το τίμημα, δικαιούται έκπτωσης 30% επί του ποσού που διακανονίζει, επί του 100% δηλαδή της τιμής πλειοδοσίας.
Αντί μετρητών, ο πλειοδότης μπορεί να εξοφλήσει το τίμημα με τραπεζική επιταγή, εφόσον έχει εκδοθεί στον τόπο διακανονισμού του αυτοκινήτου.

Ά ρ θ ρ ο 1 9
Ο πλειοδότης, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί να διακανονίσει το υπόλοιπο 90% της τιμής πλειοδοσίας με δόσεις, που ορίζονται για μεν τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους και τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα γενικότερα, σε 72 μηνιαίες ισόποσες και άτοκες, για δε τους υπόλοιπους αγοραστές σε 24 τριμηνιαίες ισόποσες και άτοκες, εφόσον προσκομίσουν Εγγυητική Επιστολή Τράπεζας, ουδέποτε όμως οι μηνιαίες δόσεις μπορούν να είναι κατώτερες των 60 EURO και οι τριμηνιαίες κατώτερες των 240 EURO. Αν το πηλίκο της διαίρεσης του 90% της τιμής πλειοδοσίας με τον αριθμό των δικαιουμένων δόσεων είναι κάτω των 60 EURO για τις μηνιαίες δόσεις ή των 240 EURO για τις τριμηνιαίες δόσεις, μειούται ανάλογα ο αριθμός των δόσεων.
Για τις δύο ανωτέρω περιπτώσεις διακανονισμού με δόσεις, η καταβολή των δόσεων αρχίζει έξι (6) μήνες μετά την ημερομηνία κατακύρωσης του αποτελέσματος της δημοπρασίας από το Δ.Σ. του ΟΔΔΥ Α.Ε..

Ά ρ θ ρ ο 2 0
Για να μπορεί ο πλειοδότης να διακανονίσει με δόσεις, υποχρεούται να προσκομίσει στον ΟΔ.Δ.Υ. Α.Ε., αν μεν είναι εν ενεργεία δημόσιος κ.λ.π. υπάλληλος, Βεβαίωση της Υπηρεσίας του, κατά τα οριζόμενα ειδικότερα στο κατωτέρω άρθρο 29 κ.ε., αν δε, δεν είναι δημόσιος κ.λ.π. υπάλληλος, εγγυητική επιστολή ανεγνωρισμένης τράπεζας ή του Τ.Π. & Δ. ή άλλου ΝΠΔΔ ή και ΝΠΙΔ, που έχει δικαίωμα από το νόμο να εκδίδει εγγυητικές επιστολές.


Ά ρ θ ρ ο 2 1
Η εγγυητική επιστολή για να γίνει δεκτή πρέπει να έχει περιεχόμενο σύμφωνο με το υπόδειγμα που χορηγεί ο ΟΔΔΥ Α.Ε. και να εξασφαλίζει την εμπρόθεσμη πληρωμή των δόσεων, αλλά και όλων των παρεπομένων και συναφών αξιώσεων του ΟΔΔΥ Α.Ε, που ανακύπτουν σε περίπτωση εκπρόθεσμης πληρωμής των δόσεων ή άλλης αντισυμβατικής συμπεριφοράς του πλειοδότη.
Διευκρινίζεται ότι αν το αυτό πρόσωπο αγοράσει περισσότερα από ένα οχήματα στην ίδια δημοπρασία, έχει το δικαίωμα, εφόσον τα διακανονίζει με εγγυητική επιστολή, να ζητήσει την ενοποίηση των τιμημάτων αυτών για να πετύχει εξόφληση σε περισσότερα τρίμηνα (και πάντως όχι πέραν των 24 τριμήνων), υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι θα κάνει διακανονισμό για το σύνολο της αγοράς του.
Σε περίπτωση μερικού διακανονισμού, οι δόσεις θα υπολογίζονται ανάλογα με το ύψος του ποσού που διακανονίζεται κάθε φορά.
(Ακολουθεί Υπόδειγμα Εγγυητικής Επιστολής)

Υ Π Ο Δ Ε Ι Γ Μ Α
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΕΓΓΥΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ

Αθήνα .....................................................200

Π Ρ Ο Σ
Τον Οργανισμό Διαχειρίσεως Δημοσίου Υλικού
(Ο.Δ.Δ.Υ. Α.Ε.)
Δια της παρούσης εγγυητικής επιστολής εγγυόμεθα ανεπιφυλάκτως και απροφασίστως, παραιτούμενοι των ευεργετημάτων της διζήσεως και διαιρέσεως έναντι του Οργανισμού σας και υπέρ του ................................................………...
....................................................................................................................................................................................................................................................................
……………………………………………………………………………………...…………………………………………………………………………………….……………………………………………………………………………………..
και μέχρι του ποσού των EURO.........................................................................….
……………………………………………………………………………………..
..................................................................................................................................δια την υπό τούτου γενομένη αγορά παρά του ΟΔΔΥ Α.Ε ..............................................................................................................................................................................
Το ποσόν τούτο θέτομεν εις την διάθεσιν σας και θέλομεν καταβάλει σε σας τούτο με αίτησή σας και εις ...................................................................……..
……………………………………………………………………………………..……………………………………………………………………………………..……………………………………………………………………………………..
τριμηνιαίες δόσεις, της πρώτης καταβλητέας τη .....................................................
..................................................................................................................................εκτός της τελευταίας η οποία θα είναι EURO.................................................................………………………………….
……………………………………………………………………………………..
..................................................................................................................................
Η παρούσα εγγύησίς μας ισχύει μέχρι πλήρους εξοφλήσεως της οφειλής και επεκτείνεται πέραν και πλέον του ανωτέρω εγγυημένου ποσού επί των τόκων, περιλαμβανομένων των τόκων υπερημερίας, επί του χαρτοσήμου και επί των οιωνδήποτε ποινικών ρητρών.
Μεθ’ εκάστην καταβολή δόσεως, η παρούσα εγγύησίς μας ισχύει διά τIς υπόλοιπες μόνο δόσεις.
Επίσης δηλούμεν ότι το ποσόν των προς το Δημόσιον παρασχεθεισών εγγυητικών επιστολών, περιλαμβανομένων και του ποσού της παρούσης, δεν υπερβαίνει το διά την Τράπεζά μας καθορισθέν όριο εγγυήσεως.


Ά ρ θ ρ ο 2 2
Αν ο αγοραστής κατά το διακανονισμό πληρώσει εν μέρει με μετρητά και εν μέρει με δόσεις, δικαιούται έκπτωσης 20% επί του ποσού των μετρητών που καταβάλει τουλάχιστον ενός έτους.

Ά ρ θ ρ ο 2 3
Αν ο πλειοδότης δεν προσέλθει να διακανονίσει το υπόλοιπο του τιμήματος μέσα στην ανωτέρω προθεσμία των 30 συνεχών ημερών, τότε εκπίπτει με απόφαση του Διευθυντή ή του Προϊσταμένου της αρμόδιας Υπηρεσίας που διενήργησε τη δημοπρασία από τα αγοραστικά του δικαιώματα και η προκαταβολή του 10% της τιμής πλειοδοσίας, που κατέβαλε κατά τη δημοπρασία, καταπίπτει σε όφελος του ΟΔΔΥ Α.Ε. ως ποινική ρήτρα και αποζημίωση, το δε όχημα διατίθεται εν συνεχεία κατά τους ορισμούς του νόμου από τον ΟΔΔΥ Α.Ε..

Ά ρ θ ρ ο 2 4
Η ανωτέρω προθεσμία των 30 συνεχών ημερών, μπορεί να παραταθεί επί 30 ακόμη συνεχείς ημέρες, με απόφαση του Διευθυντή ή του Προϊσταμένου της υπηρεσίας που διενήργησε τη δημοπρασία, εφόσον το ζητήσει με έγγραφη αίτησή του ο ενδιαφερόμενος που υποβάλλεται εμπρόθεσμα.
Στην περίπτωση αυτή, ο αγοραστής οφείλει να πληρώσει μετρητοίς προς τον ΟΔΔΥ Α.Ε. κατά τον διακανονισμό τις προσαυξήσεις, οι οποίες προβλέπονται από τον ΚΕΔΕ για τα χρέη προς το δημόσιο, σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής τους, υπολογιζόμενες επί του διακανονιζόμενου ποσού.
Επίσης, σ’ αυτή την περίπτωση οφείλει ακόμη να πληρώσει και τις ανάλογες επιβαρύνσεις που θα προκύψουν για κάθε μέρα καθυστέρησης παραλαβής του αυτοκινήτου λόγω της παράτασης του διακανονισμού, τις οποίες προβλέπει το άρθρο 44 των όρων.
Οι επιβαρύνσεις αυτές για κάθε μέρα καθυστέρησης παραλαβής, λόγω παράτασης του διακανονισμού, αρχίζουν να προσμετρώνται 60 συνεχείς ημέρες από την επόμενη της ημερομηνίας κατακύρωσης από το Δ.Σ. του αποτελέσματος της δημοπρασίας, στην οποία πουλήθηκε το όχημα και μέχρι την παραλαβή του από τον αγοραστή.
Οι επιβαρύνσεις αυτές καταβάλλονται κατά την παραλαβή του αυτοκινήτου.
Οποιαδήποτε άλλη παράταση προθεσμίας διακανονισμού, πέραν των ανωτέρω 30 ημερών, θα δίδεται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και σε εξαιρετικές περιπτώσεις μόνο με απόφαση του Δ.Σ.
Καμία αίτηση για παράταση προθεσμίας διακανονισμού δεν θα εξετάζεται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και το Δ.Σ., εάν προηγουμένως ο αγοραστής δεν καταβάλλει τις τυχόν επιβαρύνσεις εκπροθέσμου παραλαβής που έχουν προκύψει μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
Στην περίπτωση που δεν γίνει διακανονισμός, το κατατεθέν ποσό καταπίπτει υπέρ ΟΔΔΥ Α.Ε..

Ά ρ θ ρ ο 2 5
Η πρώτη δόση των αγοραστών με εγγυητική επιστολή είναι πληρωτέα στα γραφεία του ΟΔΔΥ Α.Ε. Αθηνών, Θεσ/νίκης, Πάτρας και Λάρισας, έξι (6) μήνες μετά την ημερομηνία κατακύρωσης των αποτελεσμάτων της δημοπρασίας από το Δ.Σ. του ΟΔΔΥ Α.Ε., χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε ειδοποίηση του οφειλέτη.
Και οι δημόσιοι κ.λπ. υπάλληλοι έχουν την ίδια ακριβώς υποχρέωση, εφόσον η Υπηρεσία τους για οποιοδήποτε λόγο παραλείψει να παρακρατήσει από τον μισθό τους εντός της ανωτέρω προθεσμίας τη μηνιαία δόση τους.
Και οι επόμενες δόσεις είναι πληρωτέες κατά τον ίδιο, ως άνω τρόπο, στις ημερομηνίες που καθορίστηκαν στο συμφωνητικό αγοραπωλησίας του αυτοκινήτου.

Ά ρ θ ρ ο 2 6
Η πληρωμή των δόσεων γίνεται με μετρητά ή με τραπεζική επιταγή, ακόμη και με ταχυδρομική επιταγή. Απαραίτητη, όμως, προϋπόθεση για την πληρωμή των δόσεων, είναι να έχει μαζί του ο οφειλέτης τον αριθμό καρτέλας του.
Αν η πληρωμή γίνεται με ταχυδρομική επιταγή, ο αριθμός καρτέλας πρέπει απαραίτητα να γράφεται στην επιταγή, από την οποία επίσης πρέπει να προκύπτει το ακριβές όνομα, επώνυμο και πατρώνυμο του οφειλέτη.

Ά ρ θ ρ ο 2 7
Σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής δόσης, ο αγοραστής επιβαρύνεται με όλες τις προβλεπόμενες από τον ΚΕΔΕ για οφειλές προς το Δημόσιο, προσαυξήσεις (1,% για κάθε μήνα καθυστέρησης πλέον 3,6% χαρτόσημο επ΄ αυτού και για την περίοδο σύνταξης του παρόντος).

Ά ρ θ ρ ο 2 8
Αν ο αγοραστής, που διακανόνισε με δόσεις, θελήσει εν συνεχεία οποτεδήποτε να προεξοφλήσει τις δόσεις τουλάχιστον ενός έτους, έχει έκπτωση 20% επί του ποσού που προεξοφλεί. Διευκρινίζεται ότι η προεξόφληση θα συμπεριλαμβάνει και την τρέχουσα δόση – τριμηνιαία ή μηνιαία, αναλόγως του τρόπου διακανονισμού – μόνον όταν αυτή γίνεται εντός του χρονικού ορίου της προθεσμίας καταβολής. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση προεξοφλήσεως, η τρέχουσα δόση δεν θα συμπεριλαμβάνεται.
Οι δημόσιοι κ.λπ. υπάλληλοι, για να ασκήσουν το δικαίωμά τους αυτό, υποχρεούνται να προσκομίσουν βεβαίωση της Υπηρεσίας τους, από την οποία να προκύπτει ο μήνας, μέχρι τον οποίο έχουν παρακρατηθεί οι δόσεις από την Υπηρεσία τους. Αν το αυτοκίνητο έχει αγορασθεί από περισσότερους κατά συγκυριότητα, οι προεξοφλούμενες δόσεις του ενός έτους πρέπει να αφορούν τη συνολική αξία του αυτοκινήτου.

Ά ρ θ ρ ο 2 9
Ειδικά οι εν ενεργεία τακτικοί, μόνιμοι ή δόκιμοι ή με σύμβαση αορίστου χρόνου υπάλληλοι του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ, αλλά και οι υπάλληλοι ΝΠΙΔ, που έχουν προνόμιο από παραχώρηση ή σύμβαση μετά του δημοσίου, καθώς επίσης και οι υπάλληλοι των υπηρεσιών, που κατά την παρ. 6 του άρθρου 1 του Ν.1256/82 περιλαμβάνονται στον δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των υπαλλήλων όλων των αναγνωρισμένων στην Ελλάδα Τραπεζών, καθώς και των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΑ κ.λπ.), όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 1 παρ. 1 και 2 του Ν.2414/96, εφόσον επιθυμούν να διακανονίσουν με δόσεις, μπορούν αντί εγγυητικής επιστολής, να προσκομίσουν στον Οργανισμό πρόσφατη βεβαίωση της υπηρεσίας τους, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 126613/3876/30.8.76 εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών (Γ.Λ.Κράτους).

Ά ρ θ ρ ο 3 0
Από την ανωτέρω βεβαίωση πρέπει να προκύπτει η ιδιότητα του υπαλλήλου και η σχέση, με την οποία υπηρετεί, καθώς και το ποσόν των καθαρών μηνιαίων αποδοχών του και των κρατήσεων.
Στην ίδια βεβαίωση η υπηρεσία του πρέπει να δηλώνει:
α. Ότι αναλαμβάνει την υποχρέωση να παρακρατεί εκ των μηνιαίων αποδοχών του υπαλλήλου και να αποδίδει στον ΟΔΔΥ Α.Ε. το ανάλογο ποσό των δόσεων προς εξόφληση του αγορασθέντος αυτοκινήτου και
β. Ότι θα ενημερώνει τον ΟΔΔΥ Α.Ε. για τυχόν μετάθεση του υπαλλήλου (νέα θέση) ή τυχόν συνταξιοδότησή του, μόνιμη διεύθυνση και αρμοδία Δ.Ο.Υ.
(σχετικό υπόδειγμα βεβαίωσης επισυνάπτεται).

Υ Π Ο Δ Ε Ι Γ Μ Α
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ
(Άρθρο 30 των Όρων Πώλησης)

ΤΙΤΛΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
Β Ε Β Α Ι Ω Σ Η

Βεβαιώνεται ότι ο/η...................................................................... είναι Γ* του Γ** και το ύψος των μηνιαίων αποδοχών τ...... είναι οι πιο κάτω:
Σύνολο μικτών EURO.............................................
Μείον κρατήσεις ...........................................….
Καθαρό πληρωτέο ...........................................….
Η υπηρεσία αναλαμβάνει την υποχρέωση να παρακρατεί εκ των μηνιαίων αποδοχών τ....... υπαλλήλου και να αποδίδει στον ΟΔΔΥ Α.Ε. το ανάλογο ποσό των δόσεων προς εξόφλησιν του αγορασθέντος αυτοκινήτου, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 126613/3376/30.3.76 εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους).Γ***
Επίσης ότι θα ενημερώνει τον ΟΔΔΥ Α.Ε. για τυχόν μετάθεση τ....... υπαλλήλου (νέα θέση) ή τυχόν συνταξιοδότησή του, μόνιμη διεύθυνση και αρμοδία ΔΟΥ.

........................................... 200
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ



Γ* Αναφέρεται η σχέση, με την οποία υπηρετεί ο/η υπάλληλος (μόνιμος, τακτικός με σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου κ.λπ.).

Γ** Αναγράφεται ο τίτλος της υπηρεσίας. Αν πρόκειται περί ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ ν’ αναγραφεί αυτό σε παρένθεση, προκειμένου δε περί ΝΠΙΔ ή Υπηρεσιών, πρέπει απαραίτητα να αναγράφεται ότι έχουν προνόμιο από παραχώρηση ή σύμβαση με το Δημόσιο ή ότι υπάγονται στην παράγραφο 6 του άρθρου 1 του Ν.1256/82.

Γ*** Επισημαίνεται ακόμη ότι σε περίπτωση που το ποσό της δόσης υπερβαίνει το ½ των καθαρών αποδοχών του υπαλλήλου, απαραίτητα θα πρέπει από την υπηρεσία του να αναφέρεται στη βεβαίωση το ακριβές ποσό της δόσεως που θα παρακρατείται.


Ά ρ θ ρ ο 3 1
Στην περίπτωση που οι μηνιαίες αποδοχές του υπαλλήλου είναι μικρότερες από το ποσό των οφειλομένων μηνιαίων δόσεων ή που η Υπηρεσία του υπαλλήλου αναλαμβάνει την υποχρέωση με την ανωτέρω βεβαίωση να παρακρατεί μόνο μέρος της οφειλομένης μηνιαίας δόσης, υποχρεούται ο υπάλληλος να καλύψει τη συνολική διαφορά των δόσεων εφάπαξ με μετρητά, επί των οποίων έχει έκπτωση 20%. Αν επιθυμεί δόσεις και για το ποσό, που δεν καλύπτει η βεβαίωση της Υπηρεσίας του, οφείλει να προσκομίσει για το ποσό αυτό εγγυητική επιστολή κατά τα ανωτέρω οριζόμενα (άρθρο 19 του παρόντος).
Η εγγυητική επιστολή κατατίθεται στον Οργανισμό κατά τον διακανονισμό του τιμήματος.
Επισημαίνεται ακόμη ότι σε περίπτωση που το ποσό της δόσης υπερβαίνει το ½ των καθαρών αποδοχών του υπαλλήλου, απαραίτητα θα πρέπει από την υπηρεσία του να αναφέρεται στη βεβαίωση το ακριβές ποσό της δόσεως που θα παρακρατείται.

Ά ρ θ ρ ο 3 2
Ο υπάλληλος που διακανόνισε με βεβαίωση είναι προσωπικά υπεύθυνος για την εμπρόθεσμη πληρωμή των δόσεων και δεν μπορεί να επικαλεσθεί άγνοια στην περίπτωση καθυστερημένης ή ελλειπούς κ.λπ. καταβολής των δόσεων από την Υπηρεσία του για να απαλλαγεί των προσαυξήσεων που επιβάλλονται, κατά τ’ ανωτέρω, σε περίπτωση καθυστερημένης καταβολής.

Ά ρ θ ρ ο 3 3
Οι υπάλληλοι που συνταξιοδοτούνται, υποχρεούνται να καταβάλλουν οι ίδιοι, το ποσό των μηνιαίων δόσεων στα Γραφεία του ΟΔΔΥ Α.Ε. Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πάτρας και Λάρισας, εφόσον βέβαια ο συνταξιοδοτικός τους φορέας δεν αναλαμβάνει την υποχρέωση να παρακρατεί και να καταβάλλει στον ΟΔΔΥ Α.Ε. τις οφειλόμενες δόσεις. Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής πάνω από δύο δόσεις, καθίστανται ληξιπρόθεσμες και απαιτητές όλες οι οφειλόμενες δόσεις και βεβαιώνονται μαζί με τις νόμιμες προσαυξήσεις στο αρμόδιο Δημόσιο Ταμείο.

Ά ρ θ ρ ο 3 4
Με την ανωτέρω διευκόλυνση της προσκόμισης βεβαίωσης αντί εγγυητικής επιστολής δεν μπορούν να διακανονίσουν οι υπάλληλοι, που δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή δεν έχουν νόμιμα απαλλαγεί απ’ αυτές, καθώς επίσης και οι μετακλητοί.
Οι υπηρετούντες με σύμβαση ορισμένου χρόνου, καθώς και οι επί θητεία υπάλληλοι μπορούν να διακανονίσουν με δόσεις χωρίς να προσκομίσουν εγγυητική επιστολή, αλλά μόνο βεβαίωση της Υπηρεσίας τους, υπό την προϋπόθεση ότι το υπόλοιπο 90% του τιμήματος θα εξοφληθεί με ισόποσες μηνιαίες δόσεις μέχρι τη λήξη της σύμβασής τους ή της θητείας του. Αν επιθυμούν τις προβλεπόμενες για τους υπαλλήλους δόσεις (72 μηνιαίες), οφείλουν να καλύψουν το ποσό των δόσεων, που απομένει, μετά την αποχώρηση από την Υπηρεσία τους, με εγγυητική επιστολή.
Η εγγυητική επιστολή κατατίθεται στον Οργανισμό κατά τον διακανονισμό.

Ά ρ θ ρ ο 3 5
Με την ανωτέρω διευκόλυνση (δηλαδή της προσκόμισης βεβαίωσης) οι υπάλληλοι δεν μπορούν να διακανονίσουν λεωφορεία ή φορτηγά αυτοκίνητα. Επίσης δεν μπορούν να διακανονίσουν δεύτερο όχημα πριν εξοφλήσουν το πρώτο.

Ά ρ θ ρ ο 3 6
Οι υπάλληλοι κατά τον διακανονισμό πρέπει να υποβάλουν Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/86, ότι δεν οφείλουν στον ΟΔΔΥ Α.Ε. από την αγορά άλλου οχήματος, ότι έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή έχουν νόμιμα απαλλαγεί απ’ αυτές και ότι σε περίπτωση συνταξιοδότησής τους ή αποχώρησής του για οποιοδήποτε άλλο λόγο από την Υπηρεσία τους, θα πρέπει να προσκομίσουν εγγυητική επιστολή Τραπέζης ή να καταβάλουν οι ίδιοι το ποσό της μηνιαίας δόσης στα Κεντρικά Γραφεία του Ο.Δ.Δ.Υ. Α.Ε.

Ά ρ θ ρ ο 3 7
Οι υπάλληλοι που διακανόνισαν με δόσεις, χωρίς να προσκομίσουν εγγυητική επιστολή δεν μπορούν να μεταβιβάσουν κατά κυριότητα, νομή ή κατοχή το όχημα που αγόρασαν από τον ΟΔΔΥ Α.Ε. επί τρία (3) συνολικά έτη από την ημερομηνία υπογραφής του μεταβιβαστικού της κυριότητας πιστοποιητικού, εκτός αν εξοφλήσουν γρηγορότερα ολόκληρο το τίμημα. Η δέσμευση αυτή θα αναγράφεται υποχρεωτικά και στο πιστοποιητικό κυριότητας και στο συμφωνητικό αγοραπωλησίας του αυτοκινήτου.




Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο Δ
ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑΣ

Ά ρ θ ρ ο 3 8
Ακόμη, τα οχήματα που έχουν ταξινομηθεί σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλ. τα ΜΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ επιβαρύνονται εκτός των ανωτέρω και με δασμούς, οι οποίοι καταβάλλονται στα κατά τόπους αρμόδια Τελωνεία μετά τον διακανονισμό του οχήματος.
Ειδικότερα, οι πλειοδότες αγοραστές των μη κοινοτικών οχημάτων, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Τ.6188/583/α00019/25.7.94 εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων,(βλέπε αναλυτική εγκύκλιο άρθρο 45) είναι υποχρεωμένοι μετά το διακανονισμό και πριν την παραλαβή του οχήματος, να διεκπεραιώσουν στο αρμόδιο τελωνείο τις διατυπώσεις που απαιτούνται για να λάβουν αυτά τελωνειακό προορισμό και να καταβάλλουν συνεπεία τούτου με την υποβολή διασάφησης, το ποσό των αναλογούντων εισαγωγικών δασμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσκομίζοντας στον ΟΔΔΥ Α.Ε. αντίγραφο αποδεικτικού καταβολής δασμών.
Το ύψος του ποσού για κάθε αυτοκίνητο καθορίζεται από το αρμόδιο τελωνείο. Για τα αυτοκίνητα του ΟΔΔΥ Α.Ε. Αθηνών, αρμόδιο τελωνείο για την καταβολή δασμών έχει οριστεί το τελωνείο Αθηνών..
Μετά τον, κατά τ’ ανωτέρω, διακανονισμό του τιμήματος, εκδίδεται από τον ΟΔΔΥ Α.Ε. ή τους εκπροσώπους του στις επαρχίες, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ της κυριότητας για τα προς κυκλοφορία οχήματα.
Όλες οι ανωτέρω επιβαρύνσεις βαρύνουν τον αγοραστή. Μετά την βεβαίωση αυτή υπογράφεται μεταξύ ΟΔΔΥ Α.Ε. ή των εκπροσώπων του στις επαρχίες και του αγοραστή, το ιδιωτικό συμφωνητικό αγοράς του αυτοκινήτου σε τρία αντίτυπα, τα δύο από τα οποία χαρτοσημαίνονται σύμφωνα με το νέο Κ.Τ.Χ. (κατά το χρόνο σύνταξης του παρόντος)
Το παραπάνω ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΌ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ πριν κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες Τελωνείων και Συγκοινωνιών πρέπει να συμπληρωθεί και να βεβαιωθεί από ιδιώτη πτυχιούχο Μηχανολόγο Ε.Μ.Π., ως προς τον κυβισμό και την φορολογική ισχύ του οχήματος με έξοδα του αγοραστή.

Ά ρ θ ρ ο 3 9
Αν πρόκειται περί φορτηγών αυτοκινήτων ή λεωφορείων, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό κυριότητας, αλλά απαιτείται η σύνταξη συμβολαίου από συμβολαιογράφο, υποδεικνυόμενο από τον οικείο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο και η έκδοση του σχετικού βιβλιαρίου κατοχής και κυριότητας.
Για τα αυτοκίνητα αυτά, ο αγοραστής υποχρεούται να προσκομίσει στον ΟΔΔΥ Α.Ε. ή τους εκπροσώπους του στις Επαρχίες εντός των προθεσμιών που προβλέπονται από τους όρους πώλησης, δύο επικυρωμένα αντίγραφα του Συμβολαίου, χωρίς χαρτόσημο προς χρήση του Δημοσίου και αντίγραφα του φύλλου βιβλιαρίου, όπου επικυρώνεται η μεταβίβαση κ.λπ. Όλα τα έξοδα (συμβολαιογραφικά, τέλη μεταβίβασης και έξοδα παραστάσεως δικηγόρου, όπου απαιτείται κ.λπ.) βαρύνουν τον αγοραστή.

Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο Ε
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ

Ά ρ θ ρ ο 4 0
Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών διακανονισμού του τιμήματος και μεταβίβασης της κυριότητας, παραδίδεται στον αγοραστή το αυτοκίνητο, με βάση την εντολή παράδοσης (Διατακτική), που εκδίδει ο ΟΔΔΥ Α.Ε.
Ά ρ θ ρ ο 4 1
Κατά την παράδοση του αυτοκινήτου από τις αποθήκες του ΟΔΔΥ Α.Ε., εκδίδεται ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΩΛΗΣΗΣ, που υπογράφεται από τους αρμόδιους υπαλλήλους του ΟΔΔΥ Α.Ε. και τον αγοραστή.
Ο αγοραστής πριν την υπογραφή του εν λόγω τιμολογίου, έχει το δικαίωμα να ελέγξει το αυτοκίνητο που αγόρασε και να το αντιπαραβάλει με το πρωτόκολλο παράδοσής του στον ΟΔΔΥ Α.Ε. και στην περίπτωση, που εκ της αντιπαραβολής διαπιστωθούν ελλείψεις οργάνων ή εξαρτημάτων, συντάσσεται πρακτικό, το οποίο υπογράφεται από τον Διαχειριστή, έναν εμπειρογνώμονα και τον αγοραστή, ο οποίος έχει στη συνέχεια το δικαίωμα να ζητήσει από το Δ.Σ. του Οργανισμού την αξία των οργάνων ή εξαρτημάτων, που τυχόν έχουν απολεσθεί, εντός προθεσμίας ενός μηνός από την ημερομηνία παραλαβής. Ο ΟΔΔΥ Α.Ε. υποχρεούται να αποζημιώσει τον αγοραστή, μόνο εφόσον οι απώλειες δεν είχαν διαπιστωθεί με δημόσιο έγγραφο πριν την έκθεση του αυτοκινήτου στην δημοπρασία.
Το ύψος της αποζημίωσης προσδιορίζεται σύμφωνα με την αξία των ανταλλακτικών ή εξαρτημάτων ως μεταχειρισμένων, σε συνδυασμό με την αξία και την παλαιότητα του αυτοκινήτου.
Ά ρ θ ρ ο 4 2
Ειδικά στις Επαρχίες, όπου δεν λειτουργούν Υπηρεσίες του ΟΔΔΥ Α.Ε, η παράδοση του αυτοκινήτου γίνεται μόνο με πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής, χωρίς να εκδίδεται προηγουμένως Διατακτική ή Τιμολόγιο πώλησης.
Στις περιπτώσεις αυτές, η Διατακτική ή το Τιμολόγιο πώλησης εκδίδεται εκ των υστέρων μετά την αποστολή στον ΟΔΔΥ Α.Ε. των σχετικών δικαιολογητικών και τον έλεγχο αυτών.
Ά ρ θ ρ ο 4 3
Ο αγοραστής υποχρεούται να παραλάβει το αυτοκίνητο εντός προθεσμίας 30 συνεχών ημερών από της επομένης ημέρας του διακανονισμού.
Την ίδια ως άνω υποχρέωση έχει και ο αγοραστής που έχει πάρει παράταση διακανονισμού, οφείλει όμως να πληρώσει κατά την παραλαβή τις επιβαρύνσεις εκπροθέσμου παραλαβής του άρθρου 44 των όρων (ήτοι 10 EURO ημερησίως για κάθε αυτοκίνητο), οι οποίες στην προκείμενη περίπτωση αρχίζουν να προσμετρώνται από την 60ή ημέρα από της επομένης της κατακύρωσης του αποτελέσματος της δημοπρασίας από το Δ.Σ., στην οποία δημοπρατήθηκε το αυτοκίνητο και μέχρι την παραλαβή του.
Αν οι προθεσμίες αυτές περάσουν άπρακτες, ο αγοραστής καθίσταται υπερήμερος και τον βαρύνουν όλοι οι κίνδυνοι απώλειας, καταστροφής ή χειροτέρευσης του οχήματος και ο Οργανισμός δικαιούται οποτεδήποτε και μετά από έγγραφη ενημέρωση στον υπερήμερου αγοραστή να εκποιήσει το όχημα, χωρίς να δεσμεύεται ως προς τις τιμές εκκίνησης και κατακύρωσης. Η τιμή εκκίνησης θα καθορίζεται από το Δ.Σ. του ΟΔΔΥ Α.Ε. μετά από πρόταση – εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικού.
Στις δημοπρασίες αυτές δεν μπορεί να συμμετάσχει ο υπερήμερος αγοραστής, ούτε εταιρεία, στην οποία μετέχει αυτός με οποιαδήποτε ιδιότητα. Τα καταβληθέντα από τον υπερήμερο αγοραστή ποσά ή όσα πρόκειται να καταβληθούν, καταπίπτουν υπέρ ΟΔΔΥ Α.Ε. και αποτελούν έσοδο.
Δύναται, πάντως, ο υπερήμερος αγοραστής μετά την λήξη των ανωτέρω προθεσμιών παραλαβής με υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86, να γνωρίσει στο Δ.Σ. του ΟΔΔΥ Α.Ε. ότι παραιτείται κάθε δικαιώματός του επί του αυτοκινήτου και ότι δεν έχει καμία αξίωση κατά του Οργανισμού.
Ά ρ θ ρ ο 4 4
Ο υπερήμερος αγοραστής μπορεί να παραλάβει το αυτοκίνητο και μετά τη λήξη της ανωτέρω προθεσμίας παραλαβής, εφόσον δεν έχει ακόμη τυπωθεί η διακήρυξη της νέας δημοπρασίας του αυτοκινήτου σε βάρος του και εφόσον πληρώσει στον ΟΔΔΥ Α.Ε. 10 EURO για κάθε ημέρα καθυστέρησης παραλαβής του αυτοκινήτου.

Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο Σ Τ
ΕΙΔΙΚΑ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΠΡΟΣ ΔΙΑΛΥΣΗ

Ά ρ θ ρ ο 4 5
Και για τα προς διάλυση δημοπρατούμενα αυτοκίνητα KOINOTIKA KAI MH KOINOTIKA, ισχύουν οι ανωτέρω διατάξεις με τις ακόλουθες τροποποιήσεις:
α) Τα προς διάλυση αυτοκίνητα δημοπρατούνται, είτε χωριστά το καθένα, είτε περισσότερα μαζί (ομαδικά) μετά από απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού.
β) Στις δημοπρασίες αυτοκινήτων προς διάλυση μπορούν όλοι να συμμετάσχουν, είτε προσωπικά είτε με πληρεξούσιο της ελεύθερης επιλογής τους.
γ) Η εγγύηση συμμετοχής είναι 100 EURO, ανεξάρτητα αν τα προς διάλυση αυτοκίνητα δημοπρατούνται μεμονωμένα ή ομαδικά.
δ) Επιτρέπεται η από κοινού πλειοδοσία και αγορά αυτοκινήτων προς διάλυση από περισσότερα του ενός πρόσωπα.
ε) Οι προσφορές για να γίνουν δεκτές στις δημοπρασίες, των προς διάλυση αυτοκινήτων, πρέπει να διαφέρουν η μία από την άλλη κατά 10 EURO τουλάχιστον.
στ) Οι δημόσιοι κ.λπ. υπάλληλοι συμμετέχουν στις δημοπρασίες και αγοράζουν αυτοκίνητα προς διάλυση από τον ΟΔΔΥ Α.Ε., όπως και οι υπόλοιποι αγοραστές, χωρίς καμία απολύτως ειδική ρύθμιση.
ζ) Οι δόσεις των δι’ εγγυητικής επιστολής διακανονιζομένων αυτοκινήτων προς διάλυση, ορίζονται σε 24 τριμηνιαίες ισόποσες και άτοκες, δεν μπορούν όμως να είναι κατώτερες των 60 EURO.
Αν το πηλίκο της διαίρεσης του 90% της τιμής πλειοδοσίας με τον αριθμό των 24 τριμηνιαίων δόσεων είναι κάτω των 60 EURO, μειούται αναλόγως ο αριθμός των δόσεων.
η) Κατά τον διακανονισμό, ο αγοραστής υποχρεούται να υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 ότι τα αγοραζόμενα αυτοκίνητα θα διαλυθούν και δεν θα τεθούν σε κυκλοφορία.
θ) Για τα προς διάλυση αυτοκίνητα δεν εκδίδεται πιστοποιητικό κυριότητας, αλλά απλό τιμολόγιο ή απόδειξη λιανικής πωλήσεως, όπου καταχωρούνται τα αγοραζόμενα αυτοκίνητα, η αξία τους και αναγράφεται ρητά ότι τα πωλούμενα αυτοκίνητα είναι ΠΡΟΣ ΔΙΑΛΥΣΗ.
ι) Καμία παράταση προθεσμίας διακανονισμού πέραν της κανονικής προθεσμίας των 30 ημερών του άρθρου 17 των όρων δεν χορηγείται για τα προς διάλυση αυτοκίνητα, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και έως 15 ημέρες από τον Δ/ντα Σύμβουλο..
κ) Εάν παρέλθει άπρακτη η προβλεπόμενη από το άρθρο 43 των όρων προθεσμίας (30) ημερών παραλαβής του προς διάλυση αυτοκινήτου και εφόσον το ύψος των επιβαρύνσεων εκπρόθεσμης παραλαβής φθάσει στο ύψος της αξίας του πωληθέντος αυτοκινήτου και δεν παραληφθεί από τον αγοραστή, τότε τούτο περιέρχεται αυτοδίκαια στην κυριότητα του Δημοσίου και επαναδημοπρατείται υπέρ αυτού, αποξενουμένου του αγοραστή παντός δικαιώματος. Η τιμή επαναδημοπράτησης θα ορίζεται από τον Προϊστάμενο Διεύθυνσης Πωλήσεων.
Ακόμη, τα οχήματα που έχουν ταξινομηθεί σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλ. τα ΜΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ προς διάλυση επιβαρύνονται εκτός των ανωτέρω και με δασμούς, οι οποίοι καταβάλλονται στα κατά τόπους αρμόδια Τελωνεία μετά τον διακανονισμό του οχήματος.
Ειδικότερα, οι πλειοδότες (αγοραστές) των μη κοινοτικών αυτοκινήτων, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Τ.6188/583/α00019/25.7.94 εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων, είναι υποχρεωμένοι μετά το διακανονισμό και πριν την παραλαβή του αυτοκινήτου, να διεκπεραιώσουν στο αρμόδιο τελωνείο τις διατυπώσεις που απαιτούνται για να λάβουν αυτά τελωνειακό προορισμό και να καταβάλλουν συνεπεία τούτου με την υποβολή διασάφησης, το ποσό των αναλογούντων εισαγωγικών δασμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσκομίζοντας στον ΟΔΔΥ Α.Ε. αντίγραφο αποδεικτικού καταβολής δασμών.
Το ύψος του ποσού για κάθε αυτοκίνητο καθορίζεται από το αρμόδιο τελωνείο. Για τα αυτοκίνητα του ΟΔΔΥ Α.Ε. Αθηνών, αρμόδιο τελωνείο για την καταβολή δασμών έχει οριστεί το τελωνείο Αθηνών.

Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο Ζ

ΕΙΔΙΚΑ ΠΕΡΙ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΩΝ – ΜΟΤΟΠΟΔΗΛΑΤΩΝ ΠΡΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΣΗ

Ά ρ θ ρ ο 4 6
Για τα δημοπρατούμενα μοτοποδήλατα – μοτοσικλέτες προς κυκλοφορία και προς διάλυση, ισχύουν οι πιο πάνω διατάξεις, που αφορούν τα οχήματα με τις ακόλουθες τροποποιήσεις – διευκρινίσεις:
Α. ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΕΣ – ΜΟΤΟΠΟΔΗΛΑΤΑ ΠΡΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
α. Η εγγύηση συμμετοχής είναι 100 EURO για τις μοτοσικλέτες και τα μοτοποδήλατα προς κυκλοφορία.
β. Οι προσφορές για να γίνουν δεκτές στις δημοπρασίες πρέπει να διαφέρουν η μία από την άλλη τουλάχιστον κατά 10 EURO. Εναπόκειται δε στην κρίση της επιτροπής να αναπροσαρμόζει το ποσό αυτό ανάλογα με την αξία του μοτοποδηλάτου ή μοτοσικλέτας και του αγοραστικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει.
γ. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που προβλέπονται από το άρθρο 29 των όρων, μπορούν να συμμετέχουν στις δημοπρασίες για να αγοράσουν μόνο μοτοποδήλατα και μοτοσικλέτες για κυκλοφορία και με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις (για δόσεις), όπως και στα αυτοκίνητα (εάν έχουν αγοράσει αυτοκίνητο με δόσεις δεν μπορούν να αγοράσουν μοτοποδήλατο ή μοτοσικλέτα με δημοσιοϋπαλληλικούς όρους ή και αντιστρόφως, πριν το εξοφλήσουν).
Στην περίπτωση αυτή, όπως και στα προς κυκλοφορία αυτοκίνητα, η απαγόρευση μεταβίβασης κατά κυριότητα, νομή ή κατοχή ισχύει για 3 χρόνια, εκτός και αν η διάρκεια των δόσεων είναι μικρότερη των τριών χρόνων, οπότε η απαγόρευση ισχύει μέχρι την εξόφληση των δόσεων.
δ. Για τις μοτοσικλέτες και τα μοτοποδήλατα άνω των 50 c.c. προς κυκλοφορία, εκδίδεται ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑΣ και Ιδιωτικό Συμφωνητικό, όπως και στα προς κυκλοφορία αυτοκίνητα.
Για τα μοτοποδήλατα προς κυκλοφορία μέχρι των 50 c.c. δεν εκδίδεται πιστοποιητικό μεταβιβαστικό κυριότητας, αλλά εκδίδεται τιμολόγιο ή απόδειξη λιανικής πώλησης κατά περίπτωση, στα οποία αναγράφονται όλα τα στοιχεία του πωληθέντος μοτοποδηλάτου και η αξία του και τα στοιχεία του αγοραστή.
ε. Για τα μοτοποδήλατα μέχρι και 50 c.c. προς κυκλοφορία, δεν εκδίδεται άδεια κυκλοφορίας από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, αλλά ΑΔΕΙΑ ΤΡΟΧΑΙΑΣ.
στ. Οι επιβαρύνσεις εκπροθέσμου παραλαβής του άρθρου 44 των όρων πώλησης προσδιορίζονται στα 3 EURO την ημέρα για κάθε μοτοποδήλατο ή μοτοσικλέτα προς κυκλοφορία.
ζ. Οι αγοραστές μοτοποδηλάτων και μοτοσικλετών άνω των 50 c.c. για να βγάλουν άδεια κυκλοφορίας υποχρεούνται να καταβάλουν στο αρμόδιο Τελωνείο το ειδικό τέλος ΕΠΕΤ, όπως οι αγοραστές των προς κυκλοφορία αυτοκινήτων.
η. Τα εκποιούμενα από τον ΟΔΔΥ Α.Ε. μοτοποδήλατα και μοτοσικλέτες για κυκλοφορία, διέπονται ως προς την ταξινόμησή τους, τον τεχνικό έλεγχο (ΚΤΕΟ), το είδος καυσίμου, καθώς και τόπο ταξινόμησής τους από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών.
θ. Οι δόσεις με εγγυητική επιστολή ορίζονται σε 24 τριμηνιαίες, ισόποσες και άτοκες, δεν μπορούν όμως να είναι κατώτερες των 240 EURO. Αν το πηλίκο της διαίρεσης του 90% της τιμής πλειοδοσίας με τον αριθμό των 24 τριμηνιαίων δόσεων είναι κάτω των 240 EURO, μειούται ανάλογα ο αριθμός των δόσεων.
Β. ΜΟΤΟΠΟΔΗΛΑΤΑ – ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΕΣ ΠΡΟΣ ΔΙΑΛΥΣΗ
α. Η εγγύηση συμμετοχής είναι 50 EURO για τις μοτοσικλέτες και τα μοτοποδήλατα προς διάλυση, ανεξάρτητα αν δημοπρατούνται μεμονωμένα ή ομαδικά.
β. Επιτρέπεται η από κοινού πλειοδοσία και αγορά μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων προς διάλυση από περισσότερα του ενός πρόσωπα.
γ. Οι προσφορές για να γίνουν δεκτές στις δημοπρασίες πρέπει να διαφέρουν η μία από την άλλη κατά 10 EURO. Εναπόκειται δε στην κρίση της επιτροπής να αναπροσαρμόζει το ποσό αυτό ανάλογα με την αξία του μοτοποδηλάτου ή μοτοσικλέτας και του αγοραστικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει.
δ. Οι δημόσιοι και λοιποί υπάλληλοι συμμετέχουν στις δημοπρασίες και αγοράζουν μοτοποδήλατα και μοτοσικλέτες προς διάλυση από τον ΟΔΔΥ Α.Ε., όπως και οι υπόλοιποι αγοραστές, χωρίς καμία απολύτως ρύθμιση.
ε. Τα προς διάλυση μοτοποδήλατα και μοτοσικλέτες δημοπρατούνται το καθένα χωριστά ή και ομαδικά μετά από απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού.
στ. Οι αγοραστές των προς διάλυση μοτοποδηλάτων – μοτοσικλετών κατά τον διακανονισμό υποχρεούνται να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 ότι τα αγοραζόμενα δίκυκλα θα διαλυθούν και δεν θα τεθούν σε κυκλοφορία.
ζ. Για τα προς διάλυση μοτοποδήλατα και μοτοσικλέτες δεν εκδίδεται πιστοποιητικό κυριότητος, αλλά απλό τιμολόγιο ή απόδειξη λιανικής πώλησης κατά περίπτωση, όπου καταχωρούνται τα αγοραζόμενα δίκυκλα, η αξία τους, όλα τα στοιχεία τους και αναγράφεται ρητά ότι τα πωλούμενα δίκυκλα είναι προς διάλυση.
η. Οι επιβαρύνσεις εκπρόθεσμου παραλαβής του άρθρου 44 των όρων πώλησης για τις μοτοσικλέτες και μοτοποδήλατα προς διάλυση, ορίζονται στα 3 EURO ανά τεμάχιο την ημέρα.
θ. Καμία παράταση προθεσμίας διακανονισμού πέραν της κανονικής προθεσμίας των 30 ημερών του άρθρου 17 των όρων, δεν χορηγείται για τα προς διάλυση μοτοποδήλατα και μοτοσικλέτες.
ι. Οι δόσεις με εγγυητική επιστολή ορίζονται σε 24 τριμηνιαίες, ισόποσες και άτοκες, δεν μπορούν όμως να είναι κατώτερες των 60 EURO. Αν το πηλίκο της διαίρεσης του 90% της τιμής πλειοδοσίας με τον αριθμό των 24 τριμηνιαίων δόσεων είναι κάτω των 60 EURO, μειούται αναλόγως ο αριθμός των δόσεων.
κ. Εάν παρέλθει άπρακτη η προβλεπόμενη από το άρθρο 43 των όρων προθεσμία (30 ημερών) παραλαβής του προς διάλυση μοτοποδηλάτου ή μοτοσικλέτας και εφόσον το ύψος των επιβαρύνσεων εκπρόθεσμης παραλαβής φθάσει στο ύψος της αξίας του πωληθέντος μοτοποδηλάτου ή μοτοσικλέτας και δεν παραληφθεί από τον αγοραστή, τότε περιέρχεται αυτοδίκαια στην κυριότητα του Δημοσίου και επαναδημοπρατείται υπέρ αυτού, αποξενουμένου του αγοραστή παντός δικαιώματος.

Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο Η
ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Ά ρ θ ρ ο 47
Τα τροχοφόρα οχήματα πωλούνται στην κατάσταση που βρίσκονται κατά την ημέρα της δημοπρασίας και ο ΟΔΔΥ Α.Ε. δεν έχει καμία απολύτως ευθύνη για τυχόν φανερά ή κεκρυμένα ελαττώματα, αφού ο αγοραστής είχε την ευχέρεια να εξετάσει τα δημοπρατούμενα οχήματα πριν την διεξαγωγή της δημοπρασίας μόνος ή με μηχανικό της επιλογής του.
Ακόμη, ο ΟΔΔΥ Α.Ε. δεν υπόσχεται ρητά καμία ιδιότητα, ούτε την ύπαρξη στην αγορά ανταλλακτικών, που τυχόν απαιτούνται για την επισκευή των πωληθέντων τροχοφόρων οχημάτων.

Ά ρ θ ρ ο 4 8
Οι τυχόν επισκευές που απαιτούνται για να κυκλοφορήσει το τροχοφόρο όχημα, γίνονται από τον αγοραστή και ο ΟΔΔΥ Α.Ε. καμία απολύτως ευθύνη δεν φέρει για το ύψος της απαιτούμενης δαπάνης, η οποία βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τον αγοραστή.

Ά ρ θ ρ ο 4 9
Τα δημοπρατούμενα από τον ΟΔΔΥ Α.Ε. τροχοφόρα οχήματα, πριν κυκλοφορήσουν, υπόκεινται στον τεχνικό έλεγχο του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών (ΚΤΕΟ).
Τυχόν ελλείψεις και φθορές, που θα επισημανθούν, αποκαθίστανται με ευθύνη και με δαπάνες του αγοραστή.
Αν όμως από τον τεχνικό έλεγχο ή την αρμοδία διεύθυνση του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών βεβαιωθεί ότι οι τυχόν ελλείψεις και φθορές δεν είναι επισκευάσιμες και ότι το τροχοφόρο όχημα είναι για οποιοδήποτε λόγο ακατάλληλο προς κυκλοφορία και εφόσον, βεβαίως, δεν έχουν προκληθεί με δική του υπαιτιότητα, τότε ο αγοραστής δικαιούται να ζητήσει από το Δ.Σ. του ΟΔΔΥ Α.Ε. την αναστροφή της αγοραπωλησίας. Ο ΟΔΔΥ Α.Ε. διατηρεί το δικαίωμα να επανεξετάσει τα τροχοφόρα οχήματα, εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι προς τούτο.
Σε περίπτωση αναστροφής αγοραπωλησίας, το αυτοκίνητο πρέπει να επιστρέφεται στον ΟΔΔΥ Α.Ε. στην κατάσταση που παρελήφθη. Τυχόν ελλείψεις και φθορές, που θα διαπιστωθούν, θα κοστολογούνται και η αξία τους θα εκπίπτει από το επιστρεφόμενο ποσόν.

Ά ρ θ ρ ο 5 0
Τα εκποιούμενα από τον ΟΔΔΥ Α.Ε. επιβατικά Ι.Χ. οχήματα βενζινοκίνητα, πετρελαιοκίνητα, διέπονται ως προς την ταξινόμηση, το είδος του καυσίμου, τον τόπο ταξινόμησης, τα όρια εκπομπής καυσαερίων κ.λ.π. από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις των Υπουργείων Μεταφορών – Επικοινωνιών και ΠΕΧΩΔΕ, για τις οποίες πρέπει να ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι πριν λάβουν μέρος στις δημοπρασίες και των οποίων άγνοια δεν μπορούν να επικαλεσθούν για όποιες εκ των υστέρων υπαναχωρήσεις.
Ειδικότερα για τα επαγγελματικά οχήματα (φορτηγά, λεωφορεία κ.λ.π.) οι ενδιαφερόμενοι να ενημερώνονται πρώτα από τις αρμόδιες υπηρεσίες Συγκοινωνιών, προκειμένου να προβούν στην αγορά και να τα ταξινομήσουν για το σκοπό που τα προορίζουν.
Τα ίδια ισχύουν και για τα φορτηγά οχήματα ιδιωτικής χρήσης, ολικού μικτού βάρους μέχρι και 4.000 χιλιόγραμμων (άρθρο 1 του Ν.1108/80), καθώς επίσης και για υγραεριοκίνητα οχήματα, καθώς και για τα δίκυκλα.


Ά ρ θ ρ ο 5 1
Παρατάσεις προθεσμιών διακανονισμού και παραλαβής χωρίς επιβαρύνσεις, δίδονται μόνο από το Δ.Σ. του ΟΔΔΥ Α.Ε., μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου και μόνον, εφόσον ο αγοραστής εκωλύθη να διακανονίσει ή να παραλάβει το τροχοφόρο όχημα εμπρόθεσμα από λόγους ανωτέρας βίας ή από λόγους που ήταν αδύνατο να προβλέψει κατά την ημερομηνία διεξαγωγής της δημοπρασίας.

Ά ρ θ ρ ο 5 2
Ο αγοραστής κατά την παραλαβή από τις αποθήκες του ΟΔΔΥ Α.Ε. ή τρίτων, του τροχοφόρου οχήματος που αγόρασε, είναι προσωπικά και αποκλειστικά υπεύθυνος για κάθε φθορά ή ατύχημα που θα προκαλέσει ο ίδιος ή το προσωπικό που χρησιμοποιεί.

Ά ρ θ ρ ο 5 3
Για την επίλυση κάθε διαφοράς, που τυχόν θα προκύψει από την πώληση των τροχοφόρων οχημάτων και το διακανονισμό του τιμήματος, αποκλειστικά αρμόδια είναι τα Δικαστήρια των Αθηνών.
Αν ο ΟΔΔΥ Α.Ε. δεν ασκήσει οποιοδήποτε δικαίωμά του, που προκύπτει από τους όρους αυτούς ή την διακήρυξη της δημοπρασίας ή το ασκήσει καθυστερημένα, το δικαίωμά του δεν χάνεται, δεν επηρεάζεται, δεν αποδυναμώνεται, ούτε θεωρείται ότι παραιτείται απ’ αυτό.

Ά ρ θ ρ ο 5 4
Ο πλειοδότης δια μόνης της συμμετοχής του στη δημοπρασία αποδέχεται τους όρους αυτούς ρητά και χωρίς καμία επιφύλαξη.
Οι αγοραστές των τροχοφόρων οχημάτων υπηρεσιών ΟΔΔΥ ΑΕ επιβαρύνονται και με χρηματικό ποσό πέντε (5) EURO, υπέρ του ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΟΔΔΥ ΑΕ, το ποσό καταβάλλεται με την προκαταβολή κατά τη δημοπρασία.

Ά ρ θ ρ ο 55
Με απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού μπορεί να αποκλεισθούν για χρονικό διάστημα μέχρι ένα έτος όσοι κατά σύστημα δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή διεξαγωγή των δημοπρασιών ή κατά σύστημα επιδεικνύουν συμπεριφορά που μειώνει το κύρος και την αξιοπιστία του ΟΔΔΥ Α.Ε. και των οργάνων αυτού.
Στη συνεδρίαση του Δ.Σ καλείται υποχρεωτικά και ο ενδιαφερόμενος.

Ά ρ θ ρ ο 5 6
Στις επαρχίες που το έργο του ΟΔΔΥ Α.Ε. ασκείται από δημόσιες υπηρεσίες, ήτοι Τελωνεία, ΥΔΕ Νομαρχιών, ΔΟΥ κατά περίπτωση, όπου ανωτέρω αναφέρεται ο ΟΔΔΥ Α.Ε. ή υπηρεσίες του ΟΔΔΥ Α.Ε., νοούνται οι υπηρεσίες των επαρχιών που ενεργούν για λογαριασμό του ΟΔΔΥ Α.Ε.

Ά ρ θ ρ ο 5 7
Οι όροι αυτοί ισχύουν από 1.2.2002. Οι πωλήσεις που έγιναν πριν την ημερομηνία αυτή εξακολουθούν να διέπονται από τους παλαιούς όρους.



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΑ ΜΕΛΗ Ο Δ/ΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ



Ι. ΛΥΤΡΑΣ ΧΑΡ. ΚΑΡΑΜΟΥΖΗΣ ΧΡ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΝΑΠ. ΚΑΝΤΑΣ
Λ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
ΓΕΩΡΓ. ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΑΣ. ΞΕΝΑΚΗΣ




Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΜΑΙΡΗ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ

oddy.gr
oddynet.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις χωρίς δάνειο από τράπεζα

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις Θέλετε να προβείτε στην αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με 36 άτοκες δόσεις και χωρίς δάνειο από τράπεζα; Και όμως γίνεται...Δείτε πώς:

Online εφαρμογή εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

Η εφαρμογή AUTOSCAN είναι μια μηχανή προσεγγιστικής εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, βασιζόμενη στην επεξεργασία μεταβλητών παραγόντων που επηρεάζουν την εμπορική μεταπωλητική τους αξία σε ετήσια βάση. Το ανθρώπινο δυναμικό της δραστηριοποιείται στον χώρο του αυτοκινήτου καθημερινά, διατηρώντας βάσεις δεδομένων σχετικά με τα χαρακτηριστικά της εμπορικής αξίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων της ελληνικής αγοράς καταγράφοντας την διαδικασία αγοραπωλησίας τους. Αντλεί πολύτιμες πληροφορίες από τεχνικές και εμπορικές παραμέτρους που συνεχώς μεταβάλουν την οικονομική...

Αυτοκίνητα-ευκαιρίες: Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Ελέγξτε αν αξίζουν με 45 ευρώ παίρνοντας 10σέλιδη τεχνική αναφορά!

Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Το αρμόδιο τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει προς πώληση νέα αυτοκίνητα-προσφορές με πολύ χαμηλές τιμές και πού ξέρεις με λϊγο καλό ψάξιμο - και αρκετή τύχη -  ίσως βρείς αυτό που σε ενδιαφέρει χωρίς να πονέσει ιδιαίτερα η τσέπη σου...