Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Με καπέλο 15 λεπτά το λίτρο ξεπούλησαν τα αποθέματά τους πολλοί βενζινοπώλες

Ακόμη και μέσα στο λεκανοπέδιο Αττικής με τα πολλά και ανταγωνιζόμενα πρατήρια υπήρξαν χθες κρούσματα στυγνής κερδοσκοπίας στην τιμή της αμόλυβδης με τιμολογήσεις κυρίως προς το βράδυ, στα 1,55 ευρώ το λίτρο!

Η κερδοσκοπία στοιχειοθετείται και από το ότι το νομοσχέδιο με τα μέτρα που ανακοινώθηκε την Τετάρτη ορίζει ότι «η ισχύς των διατάξεων των άρθρων 12- 17 (σσ. όπου περιλαμβάνεται και η αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα) αρχίζει από τις 4.3.2010», αλλά για όσες ποσότητες βενζινών και ντίζελ επρόκειτο να εκτελωνιστούν από την Πέμπτη και μετά από τα διυλιστήρια, όχι για εκείνες που προϋπήρχαν στις δεξαμενές των πρατηρίων.

Οταν λοιπόν τα πρατήρια πούλησαν σε πανάκριβές τιμές από το πρωί της Πέμπτης και ολόκληρη τη χθεσινή ημέρα, είναι φανερό ότι διέθεσαν στους καταναλωτές ποσότητες εκτελωνισμένες πριν από την Πέμπτη, αφού τα αποθέματα των πρατηρίων, ανάλογα με το μέγεθός τους, αρκούν για 2-3 ημέρες. Η χωρητικότητα της δεξαμενής του μέσου πρατηρίου στην Ελλάδα είναι 10.000 λίτρα βενζίνης και οι μέσες πωλήσεις 3.000-5.000 λίτρα ημερησίως ανά πρατήριο. Με δεδομένη την ανακοίνωση της αύξησης, σχεδόν όλα τα πρατήρια είχαν ανεφοδιαστεί την Τετάρτη και διέθεταν αποθέματα τα οποία πούλησαν πολύ ακριβότερα του πραγματικού κόστους, με «καπέλο» που έφθασε και τα 15 λεπτά το λίτρο. Οι κανονικές τιμές με τις αυξήσεις επρόκειτο να διαμορφωθούν στα 1,37-1,38, αλλά ανέβηκαν αμέσως στα 1,4 και εν συνεχεία ξεπέρασαν και το 1,5 ευρώ το λίτρο. Πάντως στο Λεκανοπέδιο υπήρχαν χθες και εκατοντάδες πρατήρια με λογικές τιμές στην αμόλυβδη, περί τα 1,31-1,33 ευρώ το λίτρο, από τα οποία μπορούν να επιλέξουν οι καταναλωτές. Την όλη κατάσταση επιδείνωσε και η σύγχυση με τον νέο αυξημένο ΦΠΑ (21%) που θα ισχύει τελικώς από τις 15 Μαρτίου, ύστερα από διαμαρτυρίες επιχειρήσεων ότι δεν προλαβαίνουν εν μια νυκτί να αναπροσαρμόσουν το μηχανογραφικό σύστημά τους. Εταιρείες καυσίμων που από το πρωί της Πέμπτης τιμολογούσαν με ΦΠΑ 21%, αναγκάστηκαν να εκδώσουν πιστωτικά και να επανεκδώσουν τα ίδια τιμολόγια. Πάντως μέσα σε έναν μήνα η Ελλάδα έφθασε στο σημείο να έχει την 3η ακριβότερη βενζίνη στην ΕΕ των «27» από την 21η ακριβότερη τον Ιανουάριο.
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις χωρίς δάνειο από τράπεζα

Αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με άτοκες δόσεις Θέλετε να προβείτε στην αγορά μοτοσυκλέτας, σκούτερ ή παπιού με 36 άτοκες δόσεις και χωρίς δάνειο από τράπεζα; Και όμως γίνεται...Δείτε πώς:

Online εφαρμογή εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

Η εφαρμογή AUTOSCAN είναι μια μηχανή προσεγγιστικής εκτίμησης αξίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, βασιζόμενη στην επεξεργασία μεταβλητών παραγόντων που επηρεάζουν την εμπορική μεταπωλητική τους αξία σε ετήσια βάση. Το ανθρώπινο δυναμικό της δραστηριοποιείται στον χώρο του αυτοκινήτου καθημερινά, διατηρώντας βάσεις δεδομένων σχετικά με τα χαρακτηριστικά της εμπορικής αξίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων της ελληνικής αγοράς καταγράφοντας την διαδικασία αγοραπωλησίας τους. Αντλεί πολύτιμες πληροφορίες από τεχνικές και εμπορικές παραμέτρους που συνεχώς μεταβάλουν την οικονομική...

Αυτοκίνητα-ευκαιρίες: Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Ελέγξτε αν αξίζουν με 45 ευρώ παίρνοντας 10σέλιδη τεχνική αναφορά!

Το τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει αυτοκίνητα με 600-800 ευρώ! Το αρμόδιο τμήμα μεταχειρισμένων - κατασχεμένων αυτοκινήτων της Eurobank δίνει προς πώληση νέα αυτοκίνητα-προσφορές με πολύ χαμηλές τιμές και πού ξέρεις με λϊγο καλό ψάξιμο - και αρκετή τύχη -  ίσως βρείς αυτό που σε ενδιαφέρει χωρίς να πονέσει ιδιαίτερα η τσέπη σου...